Anasayfa » A dan Z ye Bilgiler » BAYRAK Nedir ve BAYRAĞIN Önemi

BAYRAK Nedir ve BAYRAĞIN Önemi

Bayrak nedir? Bayraklar neyi temsil eder? Bayrak neden önelidir? Bugünkü bayrağımız hakkında bilgi.

 

Bayrak; devletlerin ve milletlerin ayırt edici simgesi, bağımsızlıklarının temsilcisidir. Belirli renk ve şekillerden meydana gelen, belirli ölçülere göre kumaş üzerine yapılan ulusal alamete “bayrak” denir.

Bir örgütün işareti olan, ya da sadece herhangi bir işaret olarak kullanılan kumaş parçalarına da “bayrak” denir.

Dilimizdeki “bayrak” sözü eskiden kullanılan “batrak” kelimesinden gelmiştir. Divan-u lügat-it Türk’te bu kelime “ucuna bir ipek parçası takılan mızrak” olarak açıklanmıştır.

Bayrağın ilk türleri, eski milletlerin, özellikle ordu birliklerinde kullandıkları alemlerdir. Bayraklardaki şekiller ve renkler, genellikle o devletin ve ulusun tarihinde övündüğü bir olaya, bir efsaneye dayanır.

Bayrak, devlet egemenliğini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiğinden, bayrağa saygı, o devlet vatandaşları ve o ülkede bulunan yabancılar için bir ödevdir.

Bugünkü Bayrağımız:

Bugünkü bayrağımızın şekil ve ölçüleri 29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı yasa ile tespit edilmiştir. Ertesi yıl yayınlanan bir kararnameyle de kullanış biçimi bir nizama bağlandı.

Bayrak, genel olarak sabah 8.00’de çekilir, güneş batarken indirilir. Milli bayramlarda, hafta tatilinde ve tatil günlerinde, tatilin başladığı saatte çekilir. Tatilin bittiği günün akşamı güneş batarken indirilir. Askeri birlikler ve okullar bayrağı törenle çeker ve indirirler.

Bayrak, çabuk çekilir; ağır ağır indirilir. Devlet protokolunca yas ilan edilirse, bayrak önce gönderin tepesine çekilir, son ise, cumhurbaşkanının bulunduğu binaya, bindiği taşıtlara çekilir. Türk bayrağı, öbür flamalarla, özel bayraklarla ya da yabancı bandıralarla birlikte çekilecekse, bayrağımızın sağda bulundurulmasına dikkat edilir.

Şehitlerimizin, ordu mensuplarımızın, yurdumuza yararı dokunan kimselerin ve yurt dışında memleketimizi temsil edenlerin, öldükten sonra tabutlarına bayrağımız sarılabilir .

Bayrak yasasına göre, bayrağımız sökük, yırtık ve kirli bırakılamaz; bu durumda kullanılamaz. Oturulacak ya da basılacak yerlere serilemez. Ölçülerine uygun olmayan ve rengi tutmayan bayraklar kullanılamaz

Yorum yapın