Anasayfa » SAĞLIK » Behçet Hastalığı Hakkında Bilgiler

Behçet Hastalığı Hakkında Bilgiler

Behçet Hastalığı, Behçet Hastalığı nedir, Behçet Hastalığı hakkında bilgiler, Behçet Hastalığı özellikleri, Behçet Hastalığı belirtileri, Behçet Hastalığı nedenleri, Behçet Hastalığı tedavisi, Behçet Hastalığı ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Behçet Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Behçet Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Behçet Hastalığı Hakkında Bilgiler

Behçet Hastalığı Nedir

1937 yılında Dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan Behçet hastalığı, üç farklı semptomun bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Bu semptomları oral aft, genital ülser ve hipopiyonlu üveit olarak sıralayabiliriz. Aslında bir damar iltihabı olan hastalık, iltihaplı damarın vücutta bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı belirtiler gösteriyor. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinememekle birlikte, kalıtsal veya bulaşıcı özellik taşımıyor. Tanı aşamasında hastaya uygulanabilecek spesifik bir Behçet hastalığı testi bulunmuyor.

Behçet Hastalığı Hakkında Bilgiler

Behçet hastalığı, vücutta kan damarı iltihabına neden olan nadir bir hastalıktır. Hastalık, ilk başta ilgisiz görünebilecek çok sayıda belirtiye yol açabilir. Ağız yaraları, göz iltihabı, deri döküntüleri ve lezyonları ve genital yaraları içerebilir. Behçet, bilinen bir genetik yatkınlığın olduğu birkaç vaskülit formundan biridir. HLA B51 geninin varlığı bu hastalık için bir risk faktörüdür. Bununla birlikte, genin kendi içinde ve kendisinin varlığının Behçet’e neden olmak için yeterli olmadığı vurgulanmalıdır: birçok insan gene sahiptir, ancak nispeten az sayıda kişide Behçet gelişir. Türkiye ve İran gibi ülkeler de dahil olmak üzere, Uzak Doğu’da Japonya ve Çin’den Akdeniz’e kadar uzanan “Eski İpek Yolu” boyunca yaygındır.

Behçet Hastalığı Nedenleri

Hastalığın tanımlanmış kesin bir nedeni yoktur. Genetik faktörler, virüsler ve çevresel faktörler suçlanmaktadır. Behçet hastalığında vücudun kendi dokularına karşı açmış olduğu bir savaş söz konusudur.

Behçet Hastalığı Belirtileri Nedir

Ağızda aftlar: Genellikle hastaların büyük çoğunluğunda görülen bir belirtidir. Aftlar genellikle ayda birkaç kez ortaya çıkar. Genellikle dil, diş eti, yanak ve damakta bulunur. Aftlar 1-2 gün içinde geçebileceği gibi uzun süreli de olabilir. Aftların çıkmasında ağız içine olan travmalar, stres, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, hormonal durumlar ve beslenme düzensizlikleri etkilidir. Genital ülserler: Ağızdaki aftlara benzer şekilde olup hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. İz bırakarak iyileşir. Bazı durumlarda genital bölge haricinde koltuk altı, anüs çevresi ve kadınlarda meme altında da ülser gelişebilir. Bacak üzerinde üzeri kırmızı-mor ağrılı şişlikler ( Eritema nodozum Akneye benzer lezyonlar: Yüz, saçlı deri, göğüs ve sırtta gözlenir ve iz bırakır. Göz belirtileri: Körlüğe kadar ilerleyebilen göz belirtileri olabilir.

Behçet Hastalığı Hakkında Bilgiler

Behçet Hastalığı Tedavisi

Hastalığın uzun süreli ve düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Behçet hastalığının sistemik bir hastalık olduğu ve çok sayıda organı etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, hastalığa yaklaşımda birçok bilim dalının (farklı uzmanlık alanlarından doktorların) işbirliği içinde çalışması gerekmektedir. Hastaların tedavi ve takibinde deri ve zührevi hastalıkları, romatoloji ve göz hastalıkları uzmanları başta olmak üzere çok sayıda doktorun uyum içinde çalışması büyük önem taşımaktadır.

Yorum yapın