Anasayfa » Genel » Beşeri Faktörler Nelerdir ? Nasıl Meydana Gelir ? Beşeri Faktör Nedir ?

Beşeri Faktörler Nelerdir ? Nasıl Meydana Gelir ? Beşeri Faktör Nedir ?

Sevgili okurlar bu sizlere beşeri faktörler nelerdir? Nasıl Meydana Gelir Beşeri Faktör Nedir ? konularına değineceğiz. Bildiğiniz gibi her öğrencinin sevmediği dersler vardır, bazılarının matematik, bazılarının geometri, bazılarının fizik,kimya,biyoloji… diye hemen hemen her ders için sıralayabiliriz sevgili okurlar. Bugün ki yazımızda bir çok öğrencinin aklına takılan, soru işareti olan konulardan biri olan coğrafya’da beşeri sistemler konusunu ele aldık. Umarım bu yazımız sizin için faydalı olur.

BEŞERİ FAKTÖRLER

  • Sanayi
  • Tarım
  •  Ulaşım
  • Turizm
  • Ticaret
  • Yeraltı kaynakları

Dünya nüfus dağılışı haritasına bakıldığında ilk göze çarpan özellik Kuzey Yarımküre’de nüfuslanmasının daha fazla olmasıdır. Bunun nedeni karaların Güney Yarımküre’ye göre daha fazla alan kaplamasıdır.

 

Dünya nüfusunun dağılışı kıtalara ve ülkelere göre değişiklik gösterir. Dünya’da nüfusun yoğunlaştığı başlıca alanlar Güney ve Güneydoğu Asya, Batı Avrupa ve Amerika’nın doğu kıyılarıdır.

Doğu, Güneydoğu ve Güney Asya’da, Hindis­tan’dan Japonya’ya kadar yaklaşık 2 milyar insan yaşamaktadır. Nüfusun buralarda yoğunlaşmasının nedeni iklimin elverişli olması, verimli alüvyal ovaların bulunmasıdır. Batı Avrupa’nın, uzun bir sanayi geçmişine sahip olması Avrupa’nın yoğun nüfuslu olmasında önemli bir faktördür. Bunun dışında nemli ılıman iklim şart­larının etkili olması, verimli tarım alanlarının bulun­ması ve yerşekillerinin sade olması da etkili olmuştur. Amerika’nın doğu kıyılarında nüfusun yoğun olma­sında, sanayi ve ticaretin gelişmiş olması etkili ol­muştur.

Bunların dışında Afrika’daki Nil Nehri’nin çevresi, su kaynakları ve verimli tarım alanlarının bulunmasına bağlı olarak dünyadaki yoğun nüfuslu alanlar arasın­da yer alır.

Dünya’da yoğun nüfuslu bölgelerin yanında hiç nüfuslanmamış ya da çok seyrek nüfuslu bölgeler de bulunmaktadır. Bunlar,

  • Soğuk ve buzullarla kaplı alanlar (Antarktika, Grönland, Sibirya, Kanada’nın kuzeyi)
  • Çöller (Orta Asya, Avustralya, Sahra Çölü)
  • Ekvatoral kuşaktaki sıcak ve nemli iklim bölgeleri (Amazon Havzası)
  • Yüksek dağlık alanlar (Himalayalar, And dağları)

Buralarda nüfusun olmaması veya seyrek olmasının en önemli nedeni iklim şartlarının elverişsiz olmasıdır.

Dünya’da ilk yerleşmeler “Eski Dünya Kıtaları” olarak adlandırılan Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında ortaya çıkmış ve gelişme göstermiştir. Dolayısıyla bu kıtalar daha fazla nüfuslanmıştır. Ancak coğrafi keşiflerle yeni kıtaların keşfedilmesiyle bu kıtalar yoğun bir yer­leşmeye açılmış eski kıtalardan buralara milyonlarca insan göç etmiştir.

Dünya nüfusu son elli yılda hem alansal dağılış hem de miktar bakımından büyük değişiklikler göstermiştir. Asya Kıtası’nın nüfusu 1950 yılında yaklaşık 1,5 mil­yarken, 2000 yılında 3,5 milyarı geçmiştir. İki kattan fazla olan bu artışa doğum oranlarının artması ve ölüm oranlarının azalması neden olmuştur. Avrupa Kıtası’nda ise son 50 yıllık dönemde doğum oranlarının azalmasına bağlı olarak nüfus çok fazla artmamıştır. Afrika Kıtası’nda bu dönemde hızlı nüfus artışı ger­çeklerin iştir. Kıtadaki bu yüksek nüfus artışının nedeni yüksek doğum oranıdır. Afrika Kıtası doğurganlığın yüksek olması nedeniyle 2000’li yıllarda Avrupa Kıtası’nın nüfusunu geçmiştir.

Yorum yapın