Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Bozkır Tuygun Kuşları Hakkında Bilgiler

Bozkır Tuygun Kuşları Hakkında Bilgiler

Bozkır Tuygun Kuşları, Bozkır Tuygun Kuşları nedir, Bozkır Tuygun Kuşları hakkında bilgiler, Bozkır Tuygun Kuşları özellikler, Bozkır Tuygun Kuşları bakımı, Bozkır Tuygun Kuşları beslenmesi

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Bozkır Tuygun Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse Bozkır Tuygun Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Bozkır Tuygun Kuşları Nedir

Bozkır tuygunu, atmacagiller familyasından tıknaz bir tuygun türü. Dişisi, çayır tuygunun dişisinden daha büyüktür. Erkeği çok açık renklidir, martıya benzer, göğsü beyaz, kanat uçları kama biçiminde dar ve siyah, kanat altı ise beyazdır. Dişisi çayır tuygununa benzer. Kanat altında küçük farklılıklar vardır.

Bozkır Tuygun Kuşları Hakkında Bilgiler

46-51 cm, Erkekler 300 Dişiler 450 gr; Kanat açıklığı 95-120 cm. Erkek çok soluk renkli olup sadece 4 adet olan parmakları siyahtır. Kanat ucundaki siyahlık baklava dilimine benzer. Kanatların geri kalanı açık gri-beyazdır. Dişi Çayır ve Gökçe delice dişilerine benzer, karnı daha açık renklidir. Göğüs ve kafa daha koyu kahverenkli ve çizgili olup açık renkli karnı ile kontrast yaratır. Oysa çayır delicesinde bir çok çizgilenme gözükür. Bunun yanında alttan görünüşte kanat iç kısımdaki uçuş tüylerinin koyu renkli olması açık ve düz karınla kontrat yapar. Çayır delicesinde ise kontrast daha azdır. Boynunda belirgin açık renkli bir kolyesi vardır. Genci çayır delicesi gencine çok benzer, kanat altları ve gövde kızıldır ancak genelde çayır gencinden daha açıktır.

Bozkır Tuygun Kuşları Özellikleri

Dişisi, çayır tuygunun dişisinden daha büyüktür. Erkeği çok açık renklidir, martıya benzer, göğsü beyaz, kanat uçları kama biçiminde dar ve siyah (genç erkeğinkinde daha belirgin), kanat altı ise beyazdır. Dişisi çayır tuygununa benzer. Kanat altında küçük farklılıklar vardır. Koyu kulak lekesinin altında açık renk bir halka bulunur. Gencinde kulak lekesinin altındaki parlak kolye belirgindir. Boynunun yan tarafları koyudur ve sıklıkla uçuşta belli olur.

Bozkır Tuygun Kuşları Yaşam Alanları

Çayır Delicesinin var olduğu alanların daha dışına taşan Doğuya doğru bir yayılımı vardır. Yani, daha geniş bir alanda üreyebilecek yaklaşık aynı enlem ve benzer hava koşullarında görülür.Özellikle,üreme döneminde Ermenistan’ın 1725m.leriyle, Pamir’in 2300m. lerindedir.Kışladığı Afrika alanlarında yükseklik 3300m. ye çıkar.Orman ve savanaların dışında geniş düz alanları tercih eder. Orman açma sonucunda kullanılan tarımsal arazilere adapte olmuş gibi görünsede doğal olarak seyrek otlu veya kuru bozkırlar, bozkır vejetasyonlu vadiler ve yarı çöllerde yaşar.Avlanma bölgelerinde ki avın az ya da çok olmasıda davranışlarını etkiler. Göç sırasında ve kışlama alanlarında kalabalık gruplar halinde yere konarlar.

Bozkır Tuygun Kuşları Beslenmesi

Küçük memeliler ve kuşlarla; kışın büyük böceklerle beslenirler. Daha seyrek olarak sürüngenler ve kurbağaları da avlarlar. Avlanırken alçaktan uçar (5m.), yerde belirlediği avına ani dalışlar yapar. Günün önemli bir bölümünü avlanarak geçirir.

Yorum yapın