Anasayfa » SAĞLIK » Bronşiolit Hastalığı Hakkında Bilgiler

Bronşiolit Hastalığı Hakkında Bilgiler

Bronşiolit, Bronşiolit nedir, Bronşiolit hakkında bilgiler, Bronşiolit özellikler, Bronşiolit belirtileri, Bronşiolit tedavisi, Bronşiolit nedenleri, Bronşiolit ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Bronşiolit Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Bronşiolit Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Bronşiyolit Hakkında Bilgiler

Bronşiolit Nedir

Bronşiolit, akciğerlerin en küçük hava yollarından olan bronşiollerin herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan tablodur. En sık iltihabi tıkanıklık nedeniyle oluşur. Genellikle virüs kaynaklıdır. Kış aylarında çok sık görülür.

Bronşiolit Hakkında Bilgiler

Bronşiolit, akciğerlerin en küçük hava yollarından olan bronşiollerin herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan tablodur.En sık iltihabi tıkanıklık nedeniyle oluşur. Genellikle virüs kaynaklıdır. Kış aylarında çok sık görülür. İlk yaşta ,özellikle ilk birkaç aylık bebeklerde daha sık karşımıza çıkar.Grip olan çocuklarda beklenen komplikasyonlardan biridir. Gripten sonra bronşiyolit gelişimini önlemek mümkün değildir. Genellikle 2 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla 3-6 aylık bebeklerde görülür. Bu yaş grubunda hastaneye yatışların en sık görülen nedenidir. Bronşiolit her mevsimde görülebilirse de en çok kışın, özellikle ekim ile mayıs ayları arasında görülmektedir.

Bronşiolit Nedenleri Nelerdir ?

Bronşiolitin nendei çoğu zaman virüslerdir. Hastaların yüzde 50’sinde etken RSV yani “respiratuar sinsityal virüs”tür. Bunu rinovirus, parainfluenza, grip virüsü ve adenovirüsler izler. Hastaların yüzde 90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi mevcuttur.

Bronşiolit Belirtileri Nedir ?

Kuluçka dönemi 7-10 gün arasındadır. Bronşiolit, tıpkı soğuk algınlığı gibi, burun akıntısı, hafif öksürük, burun tıkanıklığıyla başlar. Ateş normaldir ya da hafif yükselmiş olabilir. Bazı hastalarda durum daha da kötüye gidebilir. Birkaç gün içerisinde öksürük şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar. Solunum sıklığı artması, nefes darlığı, kalp hızının artması, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi, huzursuzluk, nefes alıp verirken kaburga aralıklarının her nefes alışta içeri çökmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hastalıkla beraber beslenme ve sıvı alımı azalabilir. Beslenme bozukluğu ve yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle bebeklerde hastaneye yatırılarak izlem gerekebilir.

Bronşiyolit Hakkında Bilgiler

Bronşiolit Tedavisi Nedir

Hafif vakalarda ilaçlı buhar uygulanması,hışıltıyı azaltan ilaçların verilmesi ,burnun açık tutulması ve aktivitenin kısıtlanması yeterlidir.Hasta çocukların hastanede yatırılmaları gerekmez.Bakteriyel enfeksiyon düşünülmüyorsa antibiyotiklere de gerek yoktur. Ağır vakalar (solunum sayısı çok fazla,morarma, kalp yetmezliği bulguları, beslenmede problem . gibi) hastanede yatırılarak tedavi edilir. Hastalık genelde 7-10 günde iyileşir. Sık bronşiyolit atakları geçiren çocuklar için evde soğuk buhar üreten aletlerin bulundurulması yararlı olur.

Yorum yapın