Anasayfa » SON DAKİKA HABERLERİ » Cumartesi Annelerinin Hikayesi

Cumartesi Annelerinin Hikayesi

Cumartesi Annelerin Nedir, Cumartesi Anneleri Hikayesi ,Süleyman Soylu cumartesi anneleri açıklaması

Cumartesi anneleri hikayesi nedir
Cumartesi anneleri nedir nerden çıkmıştır

Sayfanın Konusu ;cumartesi anneleri pkkcumartesi annelerinin amacı,cumartesi anneleri nedir,cumartesi anneleri tarihçesi,cumartesi anneleri sözleri,cumartesi anneleri kaçıncı hafta,cumartesi anneleri bugün,

Fotoğraf sanatçısı Veysi Altay’ın ‘Cumartesi Anneleri ve Kayıplar’ ile ilgili fotoğraf sergisi bu akşam Tütün Deposu’nda açılıyor.

Cumartesi anneleri haftası nedir
Cumartesi Annesi nedemek

”lk olarak 27 Mayıs 1995 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde az sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusunun başlattığı bu sessiz çığlık, Diyarbakır, Batman, Urfa ve Cizre’ deki kayıp yakınlarının katılımıyla 16 yıldır devam etmekte.

Gözaltında işkenceli sorgulardan geçirilen insanlar, katledilip helikopterlerden ormanlara atıldı, asit kuyularında yok edildi, kalorifer kazanlarında yakıldı. Kimisi de “bilinmeyen” yerlere, Mutki, Newala Qesaba gibi toplu mezarlarda üzerlerine bir avuç toprak atılarak “gömüldü”.

Kayıp yakınları, çocukları, eşleri, anne-babalarının akıbetini öğrenmek ve işkencecilerin, katillerin yargılanması içinmücadele ettiler. Kimisinin sevdiği, kimisinin âşık olduğu insan elinden alındı. Kimisi ise öldüğünde kimsesizler mezarına gömülmek istedi, belki sevdiği ya da yakını ile orda karşılaşır diye. Kimisi gidip başında ağlayacağı bir mezar taşı olsun istedi. Hep kapılarını açık bıraktılar, kaybedilen yakınları geldiğinde kapıda kalmasınlar diye. Ama maalesef hiçbir istekleri şimdiye kadar karşılık bulmadı. Çünkü devlet öldürdüğü insanların kemikleriyle yüzleşmekten, işlediği insanlık dışı uygulamaların hesabını vermekten korktu ve korkuyor. Oysaki geçmişin hesabı sorulmadan ve verilmeden özgür ve adil bir geleceğin kurulması hiçbir koşulda mümkün değildir.

Cumartesi anneleri fotoğraf galerisi
Cumartesi anneleri kim çıkarmıştır

Veysi Atay’in ‘Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlattığı sergiye yazılarıyla katkıda bulunanlar arasında Sezen Aksu, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Osman Baydemir, Rakel Dink, Banu Güven, Sırrı Süreyya Önder, Şanar Yurdatapan, Kazım Öz, Hüseyin Karabey, Aydın Engin, Gülten Kaya, Leyla İpekçi, Mahir Günşiray, Deniz Türkali, Oya Baydar, Lale Mansur, Halil Ergün Melike Demirağ, Metin Üstündağ, Nur Sürer ve Zeynep Tanbay da yer alıyor.

Sergi 17-29 Mayıs tarihleri arasında Tütün Deposu’nda görülebilir.

HABERLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine izin verilmemesiyle ilgili “Bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” dedi.

Süleyman Soylu cumartesi anneleri hakkında konuşması
İç işleri Bakanı Süleyman Soylu cumartesi anneleri açıklaması

Cumartesi Anneleri ve destekçileri, 25 Ağustos’ta kayıplarının akıbetini sormak için 700’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda eylem yapmak istemiş ancak Soylu’nun talimatıyla eylem yasaklanmıştı. Meydanda polisin sert müdahalesi sonucu onlarca kişi ters kelepçeyle gözaltına alınmıştı.

Soylu, 25 Ağustos’taki eyleme izin vermediklerini belirterek “Çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Bu ikiyüzlü kandırmacanın son bulmasını istedik. Ne yapsaydık yani, anneliğin, terör örgütü tarafından istismar edilmesine, anneliğin teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık? Çocuklarımızı terör örgütü üyeliğine özendirip, ‘İstanbul’un göbeğinde anılacaksınız’ diye teşvik etmelerine, anneleri gözü yaşlı bir şekilde evlat yolu gözler halde bırakmalarına göz mü yumsaydık?” dedi.

Yorum yapın