Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Dağ Kuyruksallayan Kuşları Hakkında Bilgiler

Dağ Kuyruksallayan Kuşları Hakkında Bilgiler

Dağ Kuyruksallayan Kuşları, Dağ Kuyruksallayan Kuşları nedir, Dağ Kuyruksallayan Kuşları özellikleri, Dağ Kuyruksallayan Kuşları hakkında bilgiler, Dağ Kuyruksallayan Kuşları bakımı, Dağ Kuyruksallayan Kuşları beslenmesi, Dağ Kuyruksallayan Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Dağ Kuyruksallayan Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Dağ Kuyruksallayan Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Dağ Kuyruksallayan Kuşları Nedir

Dağ kuyruksallayanı, kuyruksallayangiller familyasından dağlık bölgelerde yaşayan bir kuş türüdür.

Dağ Kuyruksallayan Kuşları Hakkında Bilgiler

Bölgesindeki en büyük ve en uzun kuyruklu kuyruksallayandır. Gövde hatları ve davranışıyla sarı kuyruksallayandan çok kuyruksallayana benzer. Üst tarafı mavimsi gri, Kuyruk sokumu sarımsı yeşil, alt tarafı sarıdır. Erkeğin boğazı siyah, alt tarafı parlak sarıdır. Genç erkeğin boğazı siyah kırçıllıdır. Gencinin alt tarafı uçuk sarı, kuyruk altı parlak sarıdır. Dağ kuyruksallayanı», zarif ve güzel bir Avrasya kuşu’dur. Genellikle suya yakın yerlerde bulunur.
Tüylerinin rengine gri hâkimdir. Yaklaşık olarak 20-21 santim uzunluğundadır. Kuyruksallayanlarin arasında bunlardan başka, Avrupa ile Asya’nın kuzeyinin batak bölgelerine rağbet eden sarı çobanaldatanlar (Mocacilla flava) dikkate değer.

Dağ Kuyruksallayan Kuşları Özellikleri

Yetişkinlerin 18–19 cm’lik uzunluğu ile en uzun kuyruksallayanlar arasındadır. Erkekler, üreme döneminde boyunlarının altındaki tüylerin siyah renkte çıkması ile ayırt edilir. Muhtemelen gözlemlediğimiz bir erkek birey. Dağ kuyruksallayanı (Motacilla cinerea), sarı kuyruksallayan (Motacilla flava) türüne fazlası ile benzer. Ancak sırtın gri rengi ile kabaca ayrılır. Kendisi en fazla 7-8 sene yaşar ve kuluçka dönemi yaklaşık 2 hafta sürer. Rengi ağırlıklı olarak siyah/beyaz olan yaygın kuyruksallayan türü ak kuyruksallayan (Motacilla alba) ile renk benzerliği pek göstermez.

Dağ Kuyruksallayan Kuşları Yaşam Alanları

Sesi ak kuyruksallayandan çok daha patlayıcı ve keskindir, genellikle tek notadan ibaret, tişi ya da tisik şeklindedir. Yükseklerde hızlı akan dereler, alçak irtifada gölet bentleri ve çağlayanlarda ürer. Kışın su kenarları ve şehirlerde bulunur.

Dağ Kuyruksallayan Kuşları Beslenmesi

Sinekler,eklembacaklı kabuklular, yumuşakçalar.

Yorum yapın