Anasayfa » Genel » Dinozorlar ( Hakkında Tüm Bilgiler)

Dinozorlar ( Hakkında Tüm Bilgiler)

150 milyon yıl civarında dünya hayatına egemen olmuş Hayvanlardır.Dinozorlar yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. 65 milyon yıl önce ise çok sayıda dinozor türünün nesli tükenmişti. Dinozorların bazı türleri sıcakkanlı iken bazıları soğukkanlıdır.
Dinozorların 150 milyon yıl kadar yaşamasının sebepleri şöyle açıklanabilir:
-Çevreye uyum sağladılar.
-Tüylü ve su geçirmez derileri sayesinde korundular ve kuru kaldılar.
-Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı.
-O dönemde yaşayan diğer hayvanlara oranla daha kolay yürüdüklerinden kolayca yiyecek bulup, düşmanlarından kaçtılar.
-Bazı dinozorlar ot, bazıları da et yediklerinden yiyecek sıkıntısı çekmediler.
-Zamanının en güçlü türlerinden biri oldukları için diğer türde hayvanlar onlara karışmadılar.
Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Kimi bitkilerle beslenirken (sauropod), kimi et yiyordu (theropod). En kalabalık otobur dinozor türleri apatosaurus ve brachiosaur idi. Bunlar gelmiş geçmiş en büyük hayvanlardandı. Örneğin apatosaurus 30 ton ağırlık ve 21 metre uzunluğa ulaşabiliyordu.
Otobur dinozorlar, kendilerini etobur dinozorlardan korumaya yarayacak özel silahlara sahipti. Örneğin triceratops, başında üç boynuz taşırken ankylosaurus çıkıntılı kemiklerle korunuyor, stegosaurus’un kuyruğunda ise sivri dikenler bulunuyordu.Etobur dinozorlar, tıpkı insanlar gibi arka ayaklarının üzerinde yürüyorlardı. Ön ayakları çok miniktiler.
Spinosaurus, Tyrannosaurus, Carnotaurus gibi bazıları son derece büyükken, Compsognathus gibileri de son derece küçüktü.
Dinozorların yumurtaları oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerisindeki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu.
Dinozorlarla aynı dönemde pterosaurus gibi uçabilen, ichthyosaurus ve plesiosaurus gibi çok sayıda yüzebilen sürüngen de vardı. Ama bunlar da dinozorlarla yakından ilgili değildi.
Dinozor soyağacının bugünkü halini, 130 yıl önce Londra’da Kings College’da paleontolog olan Harry Govier Seeley şekillendirmişti. Seeley, farklı cinsteki dinozor fosillerinin boyut, şekil ve yerleşimlerinin değişimini inceleyerek, birbirleriyle ilişkilerini ve nasıl evrimleştikleri hakkında bir teori geliştirmiş ve dinozoların kuş kalçalı (Ornithischia) ve sürüngen kalçalı (Saurischia) olmak üzere ikiye gruba ayrıldığı sonucuna varmıştı.
Bu teoriye göre kuş kalçalı gruptaki dinozorların hepsi Stegosaurus ve Triceratops gibi bilindik türlerin de aralarında olduğu otobur canlılardı.
Sürüngen kalçalı grupta ise Brontosaurus’un dahil olduğu otoburlar ve T. Rex’in dahil olduğu etoburlar grubu olarak tekrar ikiye ayrılıyordu.

Yorum yapın