Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Dudak Uçuklaması Nasıl Olur?

Dudak Uçuklaması Nasıl Olur?

dudak uçuklaması, dudak uçuklaması nedir, dudak uçuklaması hakkında bilgiler, dudak uçuklaması nasıl olur, dudak uçuklaması korkudan mı olur

Sevgili okurlar, bugün sizlere uçuk hakkında bilgiler vereceğiz.  Uçuk, vücudun zayıf düştüğü stres, aşırı yorgunluk, korkma, travma ve ateş gibi durumlarda vücutta bulunan herpes simpleks olarak bilinen bir virüsün aktif hale gelmesiyle oluşan, içi sıvı dolu kabarcıklardır. Peki uçuk nedir, uçuk nasıl geçer? Hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında.

Uçuk Neden Çıkar

Uçuk Nedir?

Uçuk, dudak ve çevresinde görülen yaygın bir viral cilt enfeksiyonudur. “Uçuk neden olur?” sorusunun cevabı özetle herpes simpleks isimli virüstür. Bu virüs dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ağzınızın çatısında ve yanak iç kısımlarında ağrılı yaralara neden olur. Ayrıca daha nadir olarak ateş ve kas ağrıları gibi şikâyetlere yol açabilir. Herpes simpleks virüsü sadece insanları etkiler. Ağız içi yaraları en çok 1-2 yaş arası çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir. İnsanlar, enfekte tükürük, mukoza veya deriye dokunarak uçuk virüsünü kaparlar. Oldukça bulaşıcı olduğundan, çoğu insan yetişkinlikten önce virüsle enfekte olmuştur.

Dudakta Uçuk Neden Olur?

Uçuğu tetikleyen birçok etken bulunmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki, enfekte bölge ile temas gibi. Fakat bunların dışında diğer unsurlardan biri de ameliyattır. Ameliyat esnasında bağışıklık sisteminin de zayıflamasıyla birlikte vücudun farklı yerlerinde uçuk görülebilir. Yine stres, endişe ve korkular da uçuğa neden olabilmektedir. Uçuğu tetikleyen durumlar herkeste aynı gözlemlenmeyebilir. Uçuğun neye bağlı geliştiğiniz öğrenmek için mutlaka en kısa sürede bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Uçuk Neden Çıkar

Uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk virüsünün uyku halinden aktif hale geçmesiyle henüz yaralar ortaya çıkmadan önce dudak ve çevresinde kaşıntı, uyuşukluk, yanma gibi ön işaretler ortaya çıkar. Bu işaretler hissedilir hissedilmez ilgili bölgeye bazı doğal ürünler sürüldüğünde kabarcıklı yaralar ortaya çıkmadan uçuk geçebilir. Bu amaçla aşağıdakiler denenebilir:

Sarımsak. Sarımsak ezilerek kaşınan bölgeye bir gün boyunca 4 – 5 defa sürülür.
Bal ve arı sütü. Bal arı sütü ile karıştırılarak 2-3 defa kaşınan bölgeye sürülür.
Vanilya yağı veya özü. Kaşıntı ve karıncalanma hissi duyulduğu anda vanilya yağı veya özü sürülür.

“Dudak Uçuklaması Nasıl Olur?” üzerine 2 yorum

  1. Çok birşey yok kremlerden söz etmiyor ama arkadaşlar acly krem diye bir krem var ve ben onu başka sayfada özelliklerini gördüm

    Yanıtla
    • acly krem deri enfeksiyonlarinda ve dudak ucuk’katında kullanılır etkilidir.
      Dudağınızda uçuk meydana geldiyse acly krem kullana bilirsiniz.
      Avlu krem kullananlar memnun kaldığını söylemişlerdir.

      Yanıtla

Yorum yapın