Anasayfa » SAĞLIK » Fıtık Nedir ?Fıtık Hakkında Herşey

Fıtık Nedir ?Fıtık Hakkında Herşey

,

Bel Fıtığı resmi
Bel Fıtığı resmi

karın bölgesinde bulunan iç organların ya da başka bir dokunun hassas olan bir kas alanından fırlayarak cilt altında şişkinlik oluşturmasıdır.

Fıtık Çeşitleri (Türleri)

Fıtıklar vücudun farklı yerlerinde görülebilir. En sık karşılaşılan fıtık çeşitleri:

Kasık ve uyluk fıtıkları, göbek fıtıkları

ve mide fıtıklarıdır. Ayrıca ameliyatlardan sonraki hassaslaşmadan dolayı o bölgede de fıtık oluşabilir.

Fıtık TanısıFıtık

hastalığına tanı koymak zor değildir. Doktor yapacağı fiziksel muayene ile teşhisi koyar. Uyluk fıtığında ayrıca ultrason gerekebilir.

Fıtık Nedenleri

Pasif işler ve ağır işler olarak 2 ana nedeni vardır.

Pasif işlerde(egzersiz işe başlama ), Uzun süreli sabit (masa başı) işlerde çalışmaları.

Fıtık Tedavi Yöntemleri

Fıtık tedavileri genellikle cerrahi müdahaleyi gerektirir. Ameliyatlarda gerçekleştirilecek ilk olay bağırsağın kese içine giren bölümünü tekrar karın boşluğuna yerleştirerek keseyi kaldırıp etrafındaki kasları kuvvetli ilmeklerle ya da özel malzemelerle yama yöntemi ile tedavi etmektir. Bu şekilde yapılan tedavilerde gerilim olmaz. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra herhangi bir sebeple zorlanırsa tekrar dikişlerin yırtılması önlenmiş olur.

Fıtık ameliyatlarından sonra ameliyat olan bölgenin gerilimine engel olmak için en az bir ay boyunca hasta dinlendirilmelidir. Tamamen iyileştiğinden emin olduktan sonra normal yaşamına dönebilir.

Kültür fizik gibi fazla zorlayıcı olmayan yavaş hareketler ve yüzme gibi spor faliyetleri fıtığın gelişmesini engeller. Burada amaç omurları destekleyen kasların kuvetlenmesini sağlamaktır.

Bu tanım çok geneldir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtıkları, ameliyat yeri fıtıkları, gibi bir çok fıtık tanımı vardır.

Bel fıtığı omurların arasındaki disk denen kıkırdak yapının yerinden çıkarak sinirlere doğru baskı oluşturması ile oluşur. Beyin cerrahisi bölümünün tedavi ettiği bir durumdur. Halk arasında siyatik de denir.

Diğer fıtık çeşitleri (çocukluk gurubu hariç) genel cerrahi kapsamında olup tüm fıtkların tedavisi nihayetinde cerrahi yolladır. En sık rastlananı kasık fıtıklarıdır (ingüinal herni). Kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile kendini gösterir. Şişlik genellikle yatınca kaybolur.

Mide Fıtığı Nedenleri

Mide fıtığı genellikle kilolu insanlarda görülür. Fazla kilolar sayesinde karında oluşan yağlar mideyi sıkıştırarak fıtık oluşturur. Ayrıca kusma, çok yoğun öksürük, ağır kaldırma gibi faktörler de mide fıtığına neden olurlar.

Mide Fıtığı Belirtileri

Göğüste ve boğazda meydana gelen şiddetli ağrılar mide fıtığının en belirgin özelliğidir. Bu ağrılar yemeklerden sonra, eğilirken veya yatarken daha da şiddetlenir. Ağrılar bazen öyle bir hal alır ki hasta kalp krizi geçirdiği hissine kapılabilir. Midede bulunan mide asidinin sürekli yukarı doğru çıkması hasara yol açıp, ülserin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca geceleri şiddetlenen öksürük, boğulma hissi ve sesin kısılması da belirtiler arasında sayılabilir.

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığının tedavisi hastalığın ciddiyetine göre yapılır. Hastalık hafif bir şekilde geçiriliyorsa yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekir. Özellikle kilolu olan hastaların mutlaka fazla kilolarından kurtulmaları gerekir. Yemek miktarının azaltılması önemlidir. Sık, sık fakat az miktarda yenmelidir. Özellikle yatmadan önce yemek yenmemelidir. Karın bölgesini sıkacak dar kıyafetler giyilmemeli ve belden aşağıya doğru eğilmemelidir. Yatağın baş kısmının yükseltilmesi rahat bir uyku için önemlidir. Mide asidini arttıracağından dolayı sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Bu önlemlerden sonra sorun giderilemiyorsa doktorun vereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Mide asidini önleyici ilaçlar sayesinde tahriş azalır. Bu tür ilaçların sürekli kullanılması gerekebilir.

Bir süre sonra şikayetler azalsa bile hasta fazla kilolarından kurtulmamışsa ve sigara içmeye devam ediyorsa hastalık tekrar başlayabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.

Yorum yapın