Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Fiziki Haritada Ovalar Hangi Renkle Gösterilir

Fiziki Haritada Ovalar Hangi Renkle Gösterilir

fiziki harita, fiziki harita ovalarin takdiri, fiziki haritada ovalar hangi renkle dikkate alınır, fiziki haritada dağlar hangi renkle gösterilir, fiziki takdir, fiziki haritada hangi renkle gösterilir?

Şimdiki yazımızda, sınavlarda sık sık gidişattan biri olan fiziki haritada ovalar hangi sırayla yapacağınıza cevap arayacağız.

Ovalar Nasıl Oluşur?

Ova Nedir?

Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.

Ovaların Özellikleri Nelerdir?

  • Türkiye’nin ovaları yükselti bakımından doğudan batıya doğru azalmaktadır.
  • Türkiye’nin ovaları Türkiye fiziki haritasında, 0-200 metre arası ovalar koyu yeşil, 200-500 metre arası açık yeşil, 500-1000 metre arası sarı, 1000-1500 metre arası turuncu, 1500 metre üzerindekiler için kahverengi tonları mevcuttur.
  • Türkiye’nin ovaları genelde çevrelerine göre alçakta bulunmaları, etraflarının örtülü olmaları ve topraklarının verimli olmaları nedeniyle tarım alanları olarak kullanılmaktadır.
  • Türkiye’nin ovaları yerleşim yeri ya da ulaşım yolu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum da Türkiye’deki doğal dokunun bozulmasına yol açmaktadır.
  • Türkiye’nin ovaları içinde drenaj yani su boşaltım ağı yetersiz olduğu için ovalar çevreden gelen sularla beraber bataklık alanlarına dönüşmektedir.

Ovalar Nasıl Oluşur?

Ova, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle ortaya çıkan az engebeli düzlüklerdir. Bu düzlüklerin eğimi azdır ve deniz seviyesinden yüksekte yer alabilir. Ovalar, yapı olarak platolara benzer. Ancak, platolara göre daha çok çukurlukta kalmışlardır. Bu açıdan ovaların platodan farklı olduğu söylenebilir.

Ovalar Nasıl Oluşur?

Ayrıca, ovaların birçoğu oldukça verimli olan bir arazi yapısına sahiptir. Farklı özellikleri ve yapılarına göre ayrılan ovalar çeşitli isimler ile anılmaktadır. Ovaların çevresinde birçok yerleşim yeri bulunabilir. Bu yerleşim yerleri ovaların verimli arazilerine yakın olmak için kurulmuştur. Tabi, bu durumun olumsuz yanı ise deprem tehlikesi bulunabilmesidir. Her ovanın çevresinde bu tehlikeye rastlanmaz.

Bunun için bazı kriterlerin oluşması gerekir. Ovaların oluşumunu sağlayan iki önemli unsur vardır. Bu iki unsurda ova oluşumunu doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Fiziki Haritada Ovaların Renkleri Nelerdir?

Türkiye fiziki haritada ovaların Renkleri

Türkiye’nin ovaları Türkiye fiziki haritasında, 0-200 metre arası ovalar koyu yeşil, 200-500 metre arası açık yeşil, 500-1000 metre arası sarı, 1000-1500 metre arası, 1500 metre üzeri kahverengiyle gösterilir.

Sarı Renkli Ovalar Nerelerdir?

Çukurova, Bafra Deltası, Çarşamba Deltası, Adapazarı Ovasıdır.

Yeşil Renkli Ovalar Nelerdir?:

Konya Ovası, Erzurum Ovası ve Yüksekova

Haritada Ovalar Hangi Renkte Gösterilir?

Haritada ki ovaların hepsi yeşil renkte gösterilmez, gösterilmemelidir de. Haritalarımızda ki ovalarımız sarı, yeşil ve kahve rengi şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Fiziki Haritada Ovalar Yükseltilerine Göre Nasıldır?

0-200 metre arası ovaller koyu yeşil,
200-500 metre arası açık yeşil,
500-1000 metre arası sarı,
1000-1500 metre arası kahverengi,
1500 metre üstü için kahverengi renkleriyle gösterilenler.

Benzer yoldan;

“Fiziki Haritada Ovalar Hangi Renkle Gösterilir” üzerine 10 yorum

    • Kusura bakmayın, gerekli düzenlemeler ve düzeltmeler yapıldı. Konu içeriği daha iyi hale getirildi. İsterseniz tekrardan bakabilirsiniz. İyi geceler 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın