Anasayfa » A dan Z ye kadar » İran Çoban Köpeği Hakkında Bilgiler

İran Çoban Köpeği Hakkında Bilgiler

İran Çobaİran Çoban Köpeğin Köpeği, İran Çoban Köpeği nedir, İran Çoban Köpeği hakkında bilgiler, İran Çoban Köpeğinin özelliklerinin bakımı, İran Çoban Köpeğinin beslenmesi, İran Çoban Köpeğinin fiyatları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca İran Çoban Köpekleri hakkında bahsetmek gerekirse; İran Çoban Köpekleri, Eski bir köpek türü olmakla birlikte koruyucu bir köpektirde.


İran Çoban Köpeği Nedir

Sarabi Mastiff, Kuzey İran’daki Sarab İlçesine özgü eski bir hayvan koruyucu köpek türüdür. Kısa montlu molosser tipi bir köpektir. Yüksekliği omuzlarda yaklaşık 71 ila 89 cm arasında değişir ve ağırlığı yaklaşık 50 ila 90 kg arasında değişir. Dostları ile dost ve nazik, ama yabancılara karşı çok nazik.

İran Çoban Köpeği Hakkında Bilgiler

Orta Asya’da bulunan bütün sürü koruma köpekleri çok sert bir doğal seleksiyon sonucu ortaya çıkmış ve çoğu, günümüze kadar korunmayı bu sayede başarmıştır. Bu geniş coğrafya, iklim olarak kurak ve sıcaktan rüzgârlı ve soğuğa kadar değişir ve bu zor şartlarda sadece yavruların en güçlü ve sert olanı hayata tutunabilir. Genetik çeşitliliğinin araştırılması ve korunması için, hayvanlar dünyasında hem vahşi hem de evcil hayvan ırkları incelenmelidir. Vahşi hayvanların genetik çeşitliliğinin korunması için sadece kendi haline bırakmak yeterli iken, evcil hayvanlar için bu söz konusu değildir; zira, insan müdahalesi olmadan evcilleştirilmiş hayvanların korunması neredeyse imkânsızdır.

Aboriginal Bir bölgede başından beri bulunan ve o bölgenin yerlisi anlamına gelen, suni ve natürel seleksiyon sonucu yüzyıllar önce oluşmuş olan köpek ırklarına “Aboriginal köpekler” diyoruz. Bu köpek ırkları zoologlar için son dönemlerde oldukça ilgi çekici hale gelmiştir. Orta Asya çoban köpekleri hâlâ Afganistan, İran, Kafkaslar, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da bulunur. Tıpkı ülkemizin tüm yerli ırkları gibi bu bölgelerdeki köpekler de Aboriginal köpeklerdir. Bunlardan biri olan Volkodavlar günümüzde ne yazık kisert karakterleri, mükemmel fizikleri ve dayanıklılıkları yüzünden, ağırlıklı olarak köpek dövüşlerinin arananlarındandır.

İran Çoban Köpeğinin Özellikleri

Korumacı karaktere sahip olan Alabai ırkı, yabancılara karşı içgüdüsel bir saldırganlık beslese de, sahiplerine karşı oldukça sadık yapıda. Zeki, atletik ve tetikte olması sayesinde, Alabai ırkı fazlasıyla iyi bir bekçi köpeği haline geliyor.

Diğer köpekler ile bir arada kalmaktan pek hoşlanmayan bu ırk, özellikle aynı cinsiyetteki diğer köpeklere karşı üstünlük kurmaya çalışabilir. Saldırganlaşabilen Alabai köpekleri mümkünse tek başlarına beslenmeli.

Egzersiz ihtiyacı çok fazla olan bu ırk günlük olarak uzun yürüyüşlere çıkarılmalı. Eğer enerjisini tam olarak atamazsa, saldırganlaşma ve ev içerisindeki eşyalara zarar verme eğilimleri görülebilir.

İran Çoban Köpeğinin Bakımı

İran çoban köpek ırkı düzenli ve günlük yürüyüşlere ihtiyaç duyuyor. Bunun dışında özel olarak herhangi bir şey yapmanıza gerek yok.

Eğitim konusunda inatçı bir yapıya sahip olduğu için, bu ırktan bir köpeği eğitmek istiyorsanız mutlaka sabırlı olmalısınız.

İran Çoban Köpeğinin Beslenmesi

İyi bir beslneme profesyonel kuru hazır mamalarla yapılmalıdır. profesyonel mamalarla yapılacak besleme imkanlar elverdiği sürece devam etmelidir.14-16 aya kadar devamında yavrunuzun inanılmaz güzellikte bir köpeğin olmasına en önemli etkenlerden biridir. Çünkü profesyonel mamalarda yavrunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayan minareller , fosfor,kalsiyum,proteinler,enerji ve daha fazlası tam anlamıyla mevcuttur. İmkanların elvermediği durumlarda daha ucuz mamalar tercih edilebilir ve ilave besinlerlede desteklenebilir.ilave besinler olarak yoğurt, günde 1 yumurta sarısı,hayvansal gıdalar tercih edilebilir.

İran Çoban Köpeğinin Fiyatları

Bu köpek türlerini fiyatları 2000 ila 10.000 lira arasında değişmektedir.

Yorum yapın