Anasayfa » Genel » İtfaiyeci Dostlarımızın Kişisel Koruyucu Ekipmanları Ve Başlıca Teknik Özellikleri.

İtfaiyeci Dostlarımızın Kişisel Koruyucu Ekipmanları Ve Başlıca Teknik Özellikleri.

İtfaiyeci Dostlarımızın Kişisel Koruyucu Ekipmanları Ve Başlıca Teknik Özellikleri.

Öncelikle Başlıca Ekipmanlar Şu Şekilde:

Yangına Dayanıklı Elbise,
Baret,
Alev Ve Isıya Dayanıklı Başlık,
Gözlük,
Kulaklık,
Eldiven,
Çizme,
Alüminize Elbise,
Temiz Hava Solunum Cihazı.

Şimdi Gelelim Bunlar Ne İşe Yarar, Hangisi Neye, Ne Kadar Dayanıklıdır:

Yangına Dayanıklı Elbise:

Teşkilatdaki İsmi Nomex

Nomex ( Meta – Aramid) Ve Kevler (Para – Aramid) Gibi İki Maddenin Değişik Oranlarda Karışımından Oluşuyormuş.

Aramid: Aramid Lif, Isıya Dayanıklı Ve Güçlü Bir Sentetik Lif Türüdür. Uzay Araştırmaları Ve Askeri Amaçla, Kurşun Geçirmez Giysi Ve Balistik Bileşimlerinde, Bisiklet Tekerlerinde Asbest Yerine Kullanılabilir. Aramid İsmi, “Aromatik Poliamit” Kelimelerinin Birleşiminden Gelir. Kaynak

Bu Nomex Denilen Elbise Dört Katmana Sahip. Sırasıyla,

1=> Dış Kumaş
2=> Nem Bariyeri
3=> Isı Bariyeri
4=> İç Astar

Dış Kumaşın Görevi: Ceket Ve Pantolonun En Dışında Bulunan Kısım Oluyor Bu Kısım. Bu Katman Isı, Su, Yağ Ve Kimyasal Sıvıların Belirli Bir Oranda İçeriye Girmesini Engelliyor.

Nem Bariyerinin Görevi: Dış Kumaşın Altında Bulunan, Yani İkinci Katman Oluyor Bu Katman. Dışarıdan İçeriye Su Geçirmiyor Asla. En Önemli Özelliği İse Dışarıdan Asla Ve Asla Su Geçirmiyorken, Sıcak Ortamda Çalışmakta Olan İtfaiye Personelinin Terlemesi Durumunda İçerideki Nemi Dışarıya Atıyor, İçeriyi Havalandırma İmkanı Veriyor. Değişik Tip Ve Kalite Oranı Olan Nem Bariyerleri Bulunuyormuş. Neye Göre Kaliteli Bilemiyorum, İşin Profesyoneli Değilim Nihayetinde.

Nem Bariyeri Ek Olarak: “İtfaiyeci Elbiselerinde Temel Amaç, Kullanıcının Yüksek Isı Stresinden Korunmasıdır, Bu Korunma Yüksek Isıya Dayanıklı Katmanların Kullanılması Ve İtfaiyecinin Kuru Tutulması İle Sağlanır. Yangına Müdahale Anında İtfaiyecinin En Büyük Yardımcısı Olan Su, İtfaiyecinin Üzerinde Kalması Durumunda Ölümcül Olur. Çünkü Su, Kontak Isısını Havadan Defalarca Hızlı (90 C Da 21 Kat Daha Hızlı ) İletir, Suyun Buhar Olması Durumunda İse Bu Çok Daha Fazla Oranlara Yükselir. Bu Bakımdan İtfaiyeci Elbiselerinde Kullanılan Katmanların Arasında Bulunan Hava Boşluğunun Muhafaza Edilmesi Çok Önemlidir. Bu Amaçla Elbiselerde Nem Bariyeri Kullanılır. Bu Bariyer Dışarıdan Gelen Suya Karşı Direnç Gösterip Suyu İç Katmanlara Geçirmediği Gibi, Özel Mikro Gözenekleri Sayesinde İç Kısımdaki Terlemeden Kaynaklanan Nemi De Dışarı Atar. Hem Konfor Sağlar, Hem De Kişiyi Kuru Tutar.” Kaynak

Isı Bariyerinin Görevi: Bu Katman Nem Bariyerinin Hemen Altında Bulunuyor, Üçüncü Katman Yani. Bu Katman Dış Kumaşı Ve Nem Bariyerini Geçip Gelen Isı Yüklü Hava Kabarcıklarını İçine Alıp, Absorbe Ediyormuş. Tıpkı Nem Bariyeri Gibi Oldukça Yetenekli Bir Katman Gördüğünüz Gibi… Yine Değişik Tip, Ağırlık Ve Kalitede Isı Bariyerleri Mevcutmuş. Keçe Ve Örgü Vb. Isı Bariyerleri Yani. Sanırım Bunun Kalitesi Malzeme Yapısına Göre Değişiyor.

İç Astarın Görevi: Bu Arkadaşımız Isı Bariyerinin Altında Bulunuyor, Dördüncü Ve En Son Katman Yani. Ondan Önceki Arkadaşları Tüm Gerekli İşleri Yerine Getirdiği İçin Buna Pek İş Düşmüyor. Isıya Dayanıklı Malzemeden Yapılmış, Vücutla Temasta Kolaylık Sağlayan Bir Yapıya Sahipmiş.

Bu Nomex Dediğimiz Kıyafet İki Kısımdan Oluşuyor, Pantolon Ve Ceket.

Nomex Ceketin Yakası Ense Ve Boğazı Koruyacak Şekilde Tasarlanmış. Antistatik Olduğu İçin Rahat Giyilip Çıkartılabiliyormuş.
Pantolonun Paçalarıysa Çizmeye Göre Ayarlanmış, Rahat Şekilde Geçiriliyormuş.
Sıvıların Dikiş Yerlerinden İçeri Sızmasını Engellemek Amacıyla Nem Bariyerlerinin Dikiş Yerleri Kaynak Bant İle Belirli Sıcaklıkta Kaynak Yapılmış. (Elimizdeki Sigaranın Ucu Sigara İçilmiyorken 300C İle Yandığına Göre Yangın Yerindeki Sıcaklık Ve Zor Koşullar Gereği Hataya Asla Yer Yok, Bunu Çok İyi Kavramış Bu İşin Geliştiricileri.)
Ceket Bel Bölgesini Koruyacak Kadar Uzun, İtfaiyecinin Sürünerek İlerlemesi Gerektiğinde Sürünmeyi Engellemeyecek Kadar Da Kısa Tasarlanmış. (İnce İnce Oturulup Hesaplanmış Yani, Hataya Yer Yok Demiştik.)
Ceket Ve Pantolona Ek Olarak Reflektör Bantlar Eklenmiş. Sis Ve Duman Esnasında Personelin Birbirini Tespit Edebilmesi Amacıyla Olsa Gerek.

Nomex Elbisenin Dayanım Çeşitleri Değişiyormuş Ayrıca. İçeriğindeki Kevler Ve Nomex Karışımlarının % Oranlarına Göre Dayanım Farkları Bulunmaktaymış. Şuana Kadar Gördüğüm Yerlerde Genel Olarak “Nomex Delta T” Modelinin En Dayanıklı Olduğu Yazıyor.

Ayrıca Savaş Pilotlarının Elbiseleri De Yine Nomex Elbiseymiş.

Diğer Koruyuculara Kısaca Bakacak Olursak:

 Baret Kafa Bölgesini Darbelerden Koruyor, Orta Bölgedelerindeki Çıkıntı İle Darbe Emilimi Sağlanması Hedeflenmiş. Aynı Zamanda Yangına Girip Su Sıkarak İlerlerken O Sıktığınız Su Isınıp Yukarıdan Kafanıza Damlayabilir. Bunun Da Yaratacağı Hasarı Engelliyor. Enseye Kadar Uzanan Kısımlar İse Yine Yukarıdan Akabilecek Sıcak Su Damlalarını, Kimyasal Sıvıları, Korlaşıp Sıçrayan Maddeleri Ve Zararlarını Engelliyor.

Alev Ve Isıya Dayanıklı Başlık: Bu Başlık Aslında Maske Şeklinde. Baretin İçine Giyiliyor. Formula Vb. Yarış, Savaş Pilotlarının Giydiği Başlıklara Benziyor. Isıdan Ciddi Şekilde Koruyor Yüzü Ve Başı. Göz Ve Ağız Kısımlarında Boşluk Var. (Göz Ve Ağız Kısmını Zaten Temiz Hava Solunum Cihazının Maskesi Korumakta Olduğu İçin)

Gözlük: Çok Tercih Edilmiyor, Çünkü Yangına Giren Personel Genelde Temiz Hava Solunum Cihazı Kullanıyor, Maskesinin Vizörü Zaten Gözlük Görevi Görüyor. Temel Amacı Gözleri Talaş, Kor Gibi Dumana Karışan Şeylerden Korumak.

Kulaklık: Yüksek Sesli Alanlarda Kullanılıyor. Tabi Ki Kulakları Korumak İçin.

Eldivenler
Eldivenler Nomex Gibi Özenle Hazırlanan Ekipmanlar. Yine Nomex Gibi Dört Katmana Sahip, Aynı. İç Kısımları Isıya Dayanıklı, Ve Sert. Bir Yeri Tutunca Eliniz Yapışmasın Diye. Sonuçta Çalışma Ortamında Nereyi Tutsanız Risk. Çivi, Kimyasal, Sıcak Cisim, Sıcak Su Vb. Şeylere Karşı Dayanımı Var. Neopren Veya Nitrik Kauçuk Malzemelerinden Yapılıyormuş.

 

 

 

Çizmeler

Deri,
Nem Bariyeri,
Isı Bariyeri,
İç Astar.

Sırasıyla Yine Böyle Bir Koruma Kalkanına Sahip. En Gözüme Batanı Çizmelerin Oldukça Ağır Ekipmanlar Olması, Çifti 2.800 Gram. Aynı Zamanda Çivi Gibi Sert, Batabilecek Maddelerden Koruyabilecek Şekilde Çelik Tabana Sahip.(0.6Mm)
Ön Kısmında İse Darbelerden Koruyacak Bir Çelik Burun Varmış.(1.5Mm)
Yüksekliği Numaraya Göre 35-40Cm Oluyormuş.
Dışı İse Nitril Kauçuktan Yapılmaymış.

Alüminize Elbise: Bu Normal Ev Vb. Yangınlarda Sık Kullanılan Bir Ekipman Değil. Arff Memuru Denilen, Yani Havaalanında Görev Yapan İtfaiye Personellerini İlgilendiren Bir Ekipman Daha Çok. Tabi Normal Personelde Kullanıyor Ancak Çok Sık Değil. Tipi Şöyle Pardon Bu Uzaylı Mustafa Topaloğlu’ydu. Doğrusu Şu

Cam Veya Elyaf Kumaştan İmal Ediliyormuş Bu Ekipman.
1000C ‘Lik Isı Kaynağından Yansıyan Isının Kumaş Cinsine Bağlı Olarak %85 Veya %95’İni Geri Yansıtıyormuş Ve Isıdan Böyle Koruyormuş.
Aniden Gelişen Alev Patlamalarında Oldukça İş Görüyormuş. Uçak Kazaları Gibi Durumlarda Bunu Kuşanıp Gidiyorlar Yani. Yakıt Tankı Patlamalarına Karşı İdeal Oluyor Muhtemelen. Bir De Kimyasal Sızıntı, Gaz Yangını Vb. Durumlarda Vana Veya Sızıntı Alanının Tespitinde, Vana Kapatma İşleminde Kullanılıyormuş. Isıyı Yansıttığı İçin Ateşi Yarıp Geçebiliyorsunuz Ve Sızıntıyı Önlüyorsunuz Yani.

Bu Elbisenin Çok Dezavantajı Olduğu İçin İhtiyaç Dışında Kullanılmıyor.

Temiz Hava Solunum Cihazı:

İki Çeşidi Var,

Açık Devre, Kapalı Devre.

Kapalı Devre Türkiye’de Pek Kullanılmıyormuş. Bunun Özelliği, Verilen Nefes Tekrar Sistemde Yenilenip Size Geliyor. Çok Ciddi Operasyonlarda Kullanılıyormuş Sadece.

Açık Devre İse Sıkıştırılmış Hava Ve Sıvı Oksijenden Oluşuyor. Hava Bitmeye Yaklaşırken Çıkıyorsun.

Bunu Verimli Kullanmak İçin Yeterli Olmanız Gereken Şeyler Var:

Fiziksel Yeterlilik: Kondisyon Yani. Mümkün Olduğunca Az Hava Kullanacak, Maximum Çalışma Yapacak Şekilde Olmanız Gerekiyor. Öyle “Mal Beyanlarındaki” Gibi “Tak Maskeyi Tüpü Gir” Değilmiş Olay Yani. Çeviklikte Gerekiyor. Bu Tüpler 11 İle 16 Kilogram Arasındaki Bir Ağırlıkta Ve Çizme 2.800Gramdı. Üzerinizdeki Yük Ciddi Şekilde Kayda Değer. Bu Yüzden Bunlara Rağmen Çevik Birisi Gerekli.

Tıbbi Yeterlilik: Kalp Ve Solunum Fonksiyonlarınız Düzgün Çalışıyor Olmak Zorunda. İşin İçine Heyecan Ve Adrenalin De Giriyor.

Kullanma Becerisi: Cihazı Kullanabilmek İçin Ön Eğitimden Geçmeniz Gerek. Her Parçanın Özelliğini Bilmek, Zor Şartlarda Ne Yapılması Gerekiyorsa Bilmek Gerekiyor.

Psikolojik Yeterlilik: Sinirsel Fonksiyonlar Sağlam Olmak Zorunda. Tehlikeye Karşı Asla Paniklemeyip, Pratik Ve Aktif Zekayı Korumak Zorundasınız. Kendinize Güvenmeniz Gerekiyor. Soğukkanlı Olmak En Önemli Unsurlardan.

Kötüleşen Görüş Açısı Ve Haberleşmenin Neredeyse İmkansızlaştığı Bir Ortamda Tüm Bunlara Karşı Göğüs Germek Zorunda Kalıyor İtfaiyeciler, Bu Yüzden Çelik Gibi Sinir Sistemi Gerekiyor Anlayacağınız.

Görüş Açısı Sis, Duman, Havadaki Partiküller Vb. Şeylerden Dolayı Yok Oluyor. Maskede Buharlanma Olması İhtimali De Var. Önlem Alsanızda Aksilik Olabilir Sonuçta. Haberleşme İse Ortamdaki Su, Yanan Şeylerin Sesleri, Çevre Sesleri, Maskenin Boğuklaştıracağı Ses Algısı Vb. Etkenlerden Dolayı Sıfıra İnebiliyormuş.

Bu Temiz Hava Teneffüs Cihazının Dört Ana Parçası Var,

Sırtlık,
Tüp,
Regülatör,
Maske.

Sırtlık, Tüpün Sırta Ergonomik Biçimde Yerleşmesini Sağlıyor. Sırtı Rahatsız Etmeyecek Şekilde Olması Şart. En Önemli Koşullarından Birisi Sırtlığı Kendinize İyi Bağlamanız Gerekiyormuş. 11-16 Kilogram Demiştik Tüpler İçin, Bu Tüpleri De Üzerine Taktığı Zaman İtfaiyeciyi Sarsması Olağan Oluyor.Bu Kadar Zorluğu Rağmen Mesleğini Başarılarla Ve Kahramanlıkları İle Yapan İtfaiye Personelimize Saygılarımızı Sunuyoruz.

Yorum yapın