Anasayfa » SAĞLIK » Kalp Romatizması Hakkında Bilgiler

Kalp Romatizması Hakkında Bilgiler

Kalp Romatizması, Kalp Romatizması nedir, Kalp Romatizması hakkında bilgiler, Kalp Romatizması özellikler, Kalp Romatizması nedenleri, Kalp Romatizması belirtileri, Kalp Romatizması tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim bugün sizlere. Bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Göz Kapağı Şişliği hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Göz Kapağı Şişliği yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur. Peki Kalp Romatizması Nedir ? Kalp Romatizması nedenleri nelerdir ?, Kalp Romatizması belirtileri nelerdir ?, Kalp Romatizması tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Kalp Romatizması

Kalp Romatizması Nedir

Akut romatizmal ateş olarak da bilinen kalp romatizması, A grubu streptokok adlı bakterinin yol açtığı edinsel kalp hastalığıdır.

Kalp Romatizması Hakkında Bilgiler

Akut romatizmal ateş olarak da bilinen kalp romatizması, A grubu streptokok adlı bakterinin yol açtığı edinsel kalp hastalığıdır. Beta mikrobu olarak da bilinen A grubu streptokok, çocukluk çağında sıklıkla boğaz enfeksiyonuna yol açar. Boğaz enfeksiyonu tedavi edilmediğinde yaklaşık üç hafta sonra akut romatizmal ateş tablosu oluşur. Vücuttaki bağ dokuları, cilt, beyin ve kalbi etkileyen kalp romatizması, özellikle kalp kapak hastalığına yol açarak kalpte kalıcı işlev bozukluğuna yol açar. Kalp kapakçıklarının sağlıklı şekilde işlevini yerine getirememesi, kapakta kalınlık ve darlık oluşumuna yol açarak kanın kapakçıklardan sızmasına neden olur. Özellikle 5 ile 15 yaş arası çocuklarda görülen rahatsızlığın semptomları, tedavi edilmediğinde kendiliğinden geçer. Ancak ilerleyen dönemde rahatsızlığın kalpte oluşturduğu kalıcı işlev bozukluğuna bağlı olarak nefes darlığı, çarpıntı ve çabuk yorulma gibi şikayetler görülür. Bu yüzden kalp romatizması mutlaka tedavi edilmelidir.

Kalp Romatizması

Kalp Romatizması Nedenleri Nelerdir ?

Romatizmal ateş sıklıkla 5-15 yaş arası çocuklarda gelişir. Boğaz enfeksiyonu sırasında vücuda giren streptokok bakterisine karşı vücudun bağışıklık sistemi cevap verir ancak bazı insanlarda bağışıklık sistemi bakteriler yerine kendi dokularına saldırır, en sık saldırdığı bölgeler eklemler, kalp kapakları ve sinir sistemidir. Romatizmal ateş, enfeksiyon sırasında kalp kapaklarında iltihaba yol açar, iltihap tedavi edilse bile bazen yarattığı harabiyet yıllar içinde kapağın kalınlaşmasına ve sonuçta kapakta daralma veya kaçağa yol açar. En sık mitral, ardından aort kapak tutulur. Kalp romatizması gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir kalp kapak hastalığı sebebidir.

Kalp Romatizması Belirtileri Nelerdir ?

  • Eklemlerde iltihaplanma, ağrı
  • Kalp zarlarında iltihaplanma
  • Kalp kapakçıklarında hasar ve dolayısıyla kalpte üfürüm
  • Göğüs ağrısı
  • Yorgunluk
Kalp Romatizması

Kalp Romatizması Tedavisi Nedir ?

Kalp romatizmasına yol açan ve özellikle çocukluk çağında görülen boğaz enfeksiyonlarının erken safhada tanısının konması ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Her ne kadar boğaz enfeksiyonlarının büyük bir bölümü virüs kaynaklı olsa da boğaz enfeksiyonu varlığında hekime başvurmak ve hekimin tanı amaçlı istediği, boğazdan sürüntü alınarak kolayca uygulanan laboratuvar testini yaptırmak gerekir. Böylece A grubu streptokok bakterisinin pozitif ya da negatif olduğunu kolayca anlaşılır. Bakteri varlığında kalp romatizması tedavisi için antibiyotik kullanımı gerekirken, virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı gerekmez. Bu durum kalp romatizmasının önlenmesi için son derece önemlidir.

Yorum yapın