Anasayfa » SAĞLIK » Kemik Erimesi Hakkında Bilgiler

Kemik Erimesi Hakkında Bilgiler

Kemik Erimesi, Kemik Erimesi nedir, Kemik Erimesi hakkında bilgiler, Kemik Erimesi özellikler, Kemik Erimesi belirtiler, Kemik Erimesi nedenleri, Kemik Erimesi tedavi, Kemik Erimesi ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim bugün sizlere. Bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Göz Kapağı Şişliği hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Göz Kapağı Şişliği yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur. Peki Kemik Erimesi Nedir ? Kemik Erimesi nedenleri nelerdir ?, Kemik Erimesi belirtileri nelerdir ?, Kemik Erimesi tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Kemik Erimesi

Kemik Erimesi Nedir

Kemik erimesi, vücut çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik yaptığında veya her ikisinde birden meydana gelen bir kemik hastalığıdır. Osteoporoz tam anlamıyla bir sünger gibi sıkıştırılabilir anormal gözenekli kemiklere yol açar. İskeletin bu bozukluğu kemiği zayıflatır ve kemiklerde sık kırıklara neden olur.

Kemik Erimesi Hakkında Bilgiler

Kemik erimesi, vücut çok fazla kemik kaybettiğinde, çok az kemik yaptığında veya her ikisinde birden meydana gelen bir kemik hastalığıdır. Osteoporoz kemiği zayıflatır ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Osteoporoz tam anlamıyla bir sünger gibi sıkıştırılabilir anormal gözenekli kemiklere yol açar. İskeletin bu bozukluğu kemiği zayıflatır ve kemiklerde sık kırıklara neden olur. Normal kemik, hepsi de kemiğe gücünü veren protein, kollajen ve kalsiyumdan oluşur. Osteoporozdan etkilenen kemikler, normalde bir kemiğin kırılmasına neden olamayacak kadar nispeten küçük yaralanmayla bile kırılabilir. Osteoporoz ile ilişkili kırıklar hemen hemen iskelet sisteminin her kemiğinde meydana gelmesine rağmen, omurga, kalçalar, kaburgalar ve bilekler osteoporozdan kaynaklanan kemik kırıklarının en fazla görüldüğü alanlardır.

Kemik Erimesi

Kemik Erimesi Nedenleri Nelerdir ?

Osteoporozun kesin nedeni bilinmese de, kemiğin gözenekli hale geldiği süreç iyi anlaşılmıştır. Yaşamın erken dönemlerinde, kemik parçalanır ve sürekli olarak yenilenir, bu kemiğin yeniden şekillenmesi olarak bilinen bir süreçtir. Kemik yoğunluğu genellikle bir insanda 20’li yaşların sonlarında doruğa ulaşır. Kemik kaybı genellikle 30’lu yaşların ortasında başlar. Kemikler, kalsiyumun yerini değiştirebildiğinden daha hızlı kaybetmeye başlar. Kemiklerde şekillenme daha az gerçekleşir ve kemikler incelmeye başlar.

Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir ?

Kemik erimesi, erken dönemde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kemik yoğunluğunun azalmasına karşın kemikte herhangi bir kırılma veya çatlama ortaya çıkmadığı veya kemik yoğunluğu testleri yapılmadığı müddetçe hastalığın tespit edilebilmesi de oldukça güçtür. Osteoporozun ilerlemesi durumunda hastalar kendilerinde birtakım belirtiler hissedebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
  • Zamanla kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması
  • Kamburlaşma ve çarpık duruş
  • Basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen kırılma ve çatlamalar
Kemik Erimesi

Kemik Erimesi Tedavisi Nedir ?

Kemik erimesinde uygulanacak tedavinin niteliği; hastalığınızın ilerlemişlik düzeyi, son 10 yıl içerisindeki kemik sağlığına ilişkin yaşadığınız problemler, kemik yoğunluğu ölçümlerinizin sonuçları gibi faktörler bir arada değerlendirilerek hekim tarafından planlanır. Kemiklerinde kırık meydana gelme ihtimali düşük olan kişilerde tedavi olarak vitamin ve mineral destekleri ile birlikte sağlıklı bir beslenme planının oluşturulması şeklinde uygulanabilir. Kemiklerinde kırık gelişme riskinin yüksek olduğu tespit edilen hastalarda en yaygın şekilde kullanılan osteoporoz ilaçları bifosfonatlardır. Bifosfonat içerikli ilaçların yaygın yan etkileri arasında karın ağrısı, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi sorunlar yer alır. Bu tarz sorunları yaşayan hastalarda ilacın intravenöz (damar yolu ile uygulanan) türevleri tercih edilebilir.

Yorum yapın