Anasayfa » SAĞLIK » Kıl Batması Nedir, Kıl Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl Batması Nedir, Kıl Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

kıl batması, kıl batması nedir, kıl batması tedavisi, kıl batması belirtileri, kıl batması nasıl geçer, 2021 kıl batması, 2020 kıl batması, kıl batması sebepleri nedir, kıl batması hakkında bilgiler, kıl batması nasıl önlenir, kıl batması nasıl çıkarılır

Sevgili okurlar; hemen hemen herkesin başına gelebileceği, bu durumu yaşayabileceği bir sorun olan kıl batması sorunu hakkında sizlere yardımcı olabilecek bilgiler vereceğiz. Kıl batması nedir, bu sorun nasıl çözülür, kıl batması belirtileri nelerdir, kıl batması tedavisi nasıl yapılır, kıl batması sebepleri nelerdir? Bu ve bu gibi sorularınızın hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Kıl Batması Belirtileri Nelerdir?

Kıl Batması Nedir?

Kıl batması hastalığı, özellikle ağda uygulaması ile temizlenen kılların kökten alınması, ölü deri hücreleri ve sebum (cilt üzerindeki yağ bezleri tarafından salgılanmakta olan ve bütün memelilerde mevcut halde bulunan bir tür sıvı – salgı) kalıntıları olması nedeniyle kendilerine çıkacak doğru bir yol ya da yer bulamayıp deri altında kalması durumudur. Bu durumdaki kıllara “batık kıl” ya da “batık” adı verilir. Özellikle kadınlarda bacak bölgesinde, bikini bölgesinde, genital bölgede ve kol altı bölgesinde; nadir de olsa erkeklerde ise çene altı bölgesi, boyun bölgesi ve ense bölgesinde görülür. Batık adı verilen kıllar yani kıl batması durumu genellikle cilt üzerinde sivilcelerin oluşmasına sebep olur. Bu sivilceler, kıl kendisine doğru yolu bulup çıkana kadar ya da temizlenene kadar büyümeye devam eder.

Kıl batması hastalığı hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşayabileceği bir durumdur. Özellikle kıl yapısı ya da kıl türü kıvırcık olan kişilerde daha sık bir şekilde, tıraş ya da ağda uygulaması öncesi ve sonrasında yapılması gereken temizleme işlemlerinin doğru bir şekilde yerine getirilmemesine bağlı olarak daha sık görülebilir.

Kıl Batması Belirtileri Nelerdir?

Kıl batması hastalığının olabilmesi için deri altında bir kist olması ve bu kistin deri artıklarıyla dolması ve bu artıkları dışarı atamadığı için şişip iltihaplanmasıyla meydana gelir.

Genellikle kalça arasında meydana gelen kıl batması basit bir sivilce veya lezyon gibi görülebilir. Fakat bölgede çok fazla kıl birikmesiyle birlikte apse ile birlikte ağrılı bir süreç meydana gelebilir. Kıl batması belirtileri arasında;

  • Akıntı
  • Ağrı
  • Kaşıntı
  • Yanma hissi görülür.
  • Kıl dönmesi daha çok kalça arasındaki bölgede gözlemlense de koltuk altı, göbek veya kasıkta da
  • meydana gelebilir.

Kıl Batması Belirtileri Nelerdir?

Kıl Batması Nedenleri Nelerdir?

  • Kılların cilt üzerinde oluşmuş haldeki bariyerleri aşamayıp dışarı doğru uzaması yerine içeri doğru uzaması,
  • Ölü deri hücrelerinin temizlenmemesi ve deri altında kalarak birikinti yapması,
  • Çıkacak olan kılın yapısı, bu yapının kalın ve kıvırcık olması,
  • Tıraş bıçağı kullanımı (normal – standart ya da elektrikli tıraş bıçağı),
  • Kıllara cımbız ile müdahale edilmesi,
  • Tıraşlama esnasında herhangi bir madde kullanmadan kuru tıraşlama yapılması,
  • Tıraşlama esnasında derinin çektirilmek sureti ile gerdirilmesi durumlarına bağlı olarak oluşum gösterir.

Kıl Batması Nasıl Önlenir?

Ağda esnasında tüyleri ters yöne çekmek batık oluşmasına neden olabilir. Tüylerin çok uzun olmamasına ve doğru yöne çektiğinizden emin olmanız gerekebilir. Elektrikli epilatör makineler tüylerinizden kurtulmanıza yardımcı olur fakat her yöne çektiğinden dolayı batık oluşumuna neden olabilir. Çözüm olarak bir uzmana başvurun ve farklı epilasyon yöntemlerini deneyin. Duş alırken kese yapmak cildinizdeki ölü derilerden arınmanıza ve batık tüylerin deriden çıkmasına yardımcı olabilir.

Eğer çok fazla batık tüyünüz varsa banyo esnasında cildiniz iyice yumuşadıktan sonra ponza taşını nazikçe sürterek batıkların çıkmasını sağlayabilirsiniz. Cildinizin nemli olması kıl köklerinizin yumuşamasına ve böylelikle batık tüy sorununu ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle vücudunuzun ihtiyacı olan bir nemlendiriciyi düzenli olarak uygulamanız gerekebilir.

Kıl Batması Belirtileri Nelerdir?

Kıl Batması Nasıl Çıkarılır?

Bu zamana kadar kullandığınız tüy alma yöntemleri, cildinizde tahrişe, sivilceye ve kaşıntıya neden olan batık kıllarla tanışmanıza neden olmuş olabilir. Cildinize zarar vermeden bu sorundan kurtulmak için cildinize peeling yaparak cilt altında büyüyen kılların zamanla deri yüzeyinden dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu sorun, cildinizde sivilce ve tahrişe neden olduysa koltuk altı, bikini bölgesi ve bacaklardaki batıklar için krem kullanarak enfeksiyon oluşumunu giderebilirsiniz.

Deri altında kalan kılı cımbız yardımıyla almak ise acı verici olabilir ve cildinizi tahriş edebilir. İstenmeyen tüylerinizden kurtulmanın sonucu neden batıklar ve tahriş olsun ki! Tüm bu cilt problemlerinden doğal olarak korunmanızı sağlayan Veet ürünlerini kullanmaya başlayarak batıkları hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz. İster tıraş bıçağı, ister tüy dökücü krem ister ağda…

Kıl Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bacaklarda oluşan batıklarla mücadelede en etkili yöntem kuru kesedir. Bu yöntem, bacaklardaki batıkları hızla yok eder ancak diğer yandan da cilde zarar verir. Özellikle hassas cilde sahip kişilere kuru kese tavsiye edilmez. Batıklarla mücadelede bir diğer yöntem ise ponza taşı ile hafifçe kese yapmaktır. Ancak bu işlemde deriyi rahatsız etmeden, hafif bir şekilde yapılmalıdır.

Duş alırken orta sertlikte bir kese ile kese yapmak hem ciltteki ölü derileri atar hem de bacaklarda batık oluşumunu engeller. Cilde uygun nemlendirici yağlar cildin yumuşatarak kılların ciltten çıkmasını kolaylaştırabilir. Bacaklardaki batıklar için en uygun yağlar biberiye ve gül yağıdır. Badem yağı, susam yağı gibi kıl köklerine etki eden yağlar kıl yoğunluğunu arttıracağı için tercih edilmemelidir.
Ağda sonrası cilde uygulanan nemlendirici hem ciltte oluşan tahribatı azaltır hem de batığı önler.

Kıl Batması Belirtileri Nelerdir?

Tüy azaltıcı losyon ve serumların içerisinde kıl yumuşatıcı maddeler bulunur. Bu nedenle ağda sonrası cilde tüy azaltıcı losyon veya serum uygulamak batık oluşumunu önleyebilir. Son olarak, lazer epilasyon, batıklardan kurtulmak için etkili bir yöntemdir.

 Diğer Sağlık Konularına Buradan Ulaşabilirsiniz;

Yorum yapın