Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Koalisyon Nedir? Koalisyon Hükümeti Nasıl Kurulur?

Koalisyon Nedir? Koalisyon Hükümeti Nasıl Kurulur?

koalisyon, koalisyon nedir, koalisyon hükümeti nedir, koalisyon nasıl olur, koalisyon hükümeti nasıl kurulur, türkiyede koalisyon oldu mu, koalisyon başkanları kimdir

Sevgili okurlar, sizlere koalisyon hakkında bilgiler vereceğiz. Peki koalisyon nedir, koalisyon nasıl olur, koalisyon hakkında merak ettikleriniz nelerdir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Koalisyon Hakkında Bilgiler

Koalisyon Nedir?

“Koalisyon” terimi, iki veya daha fazla kişi, hizip, devlet, siyasi parti, asker vb. Ortak bir hedefe ulaşmak için geçici olarak birlikte çalışmayı kabul ettiğinde oluşan bir grubun ifadesidir. Koalisyon kelimesi, bir amaca ulaşmak için bir araya gelmeyi ifade eder.

Koalisyon Hükümeti Nedir?

Koalisyon hükümeti, parlamenter sistemde birden çok siyasi partiden oluşan hükûmet biçimi. Geleneksel olarak tek parti iktidarları veya iki partili sistemlere göre daha istikrarsız oldukları kabul edilir. Koalisyon kurma süreci siyasetçilerin güç mücadelesine yersiz ağırlık verdiği için de eleştirilir.

Koalisyonla Yönetilmiş Ülkeler Nerelerdir?

İsveç, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya, İrlanda, Japonya, Türkiye, İsrail, Pakistan ve Hindistan uzun süre boyunca koalisyon hükümetlerince yönetilmişlerdir. İsviçre 1959-2008 arasında yarım yüzyıla yakın bir süre Sihirli Formül denen ülkedeki dört büyük siyasi partinin katıldığı koalisyon tarafından yönetildi.

Koalisyon Nasıl Kurulur? 

Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur. Koalisyon hükümetlerine daha çok seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde rastlanır. Çoğunluk usulüne dayalı seçim sisteminde bir parti parlamentoda salt çoğunluğu kolayca elde ederek kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir. Partilerin ülke çapında aldıkları oy oranlarına yakın oranlarda parlamentoda temsilini sağlayan nispi temsil usulünde ise çoğu kez koalisyon hükümetlerinin kurulması kaçınılmaz hale gelir.

 

Yorum yapın