Anasayfa » SAĞLIK » Konjonktivit nedir? Yeni Corona Virüsü Belirtisimi ?

Konjonktivit nedir? Yeni Corona Virüsü Belirtisimi ?

Konjonktivit nedir,Konjonktivit Bulaşıcı mıdır,Konjonktivit çeşitleri nelerdir,Konjonktivit Belirtileri nelerdir, Viral konjonktivit neden olur,Enfektif konjonktivitlerde sebep nedir,

Konjonktivit tedavisi nedir
Konjonktivit Belirtileri neler

Konjonktivit nedir?

Konjonktivit, gözün konjonktiva tabakasının enflamasyonudur. Konjonktivayı açıklayacak olursak göz dışarıdan bakıldığında kabaca iki yapıdan oluşur. Ön taraftaki saat camı gibi parlak olan kısma kornea diyoruz. Korneanın arkasındaki küreyi tamamlayan kısma sklera diyoruz. Skleranın dışındaki beyaz renkli damarlı zar yapının adı konjonktivadır.

Konjonktivit tedavisi
Konjonktivit hastalığı bulaşıcımı

Konjonktivit Corona virüsü belirtisi mi?

ABD’li doktorlar, bir göz hastalığı olan konjonktivitin tüm dünyayı tehdit eden Corona virüsün yeni bir belirtisi olabileceğini açıkladı. ABD’li doktorlar, 1099 Koronavirüs hastasının 19’unda konjonktivit tespit edildiğini belirtti. Açıklama ardından Konjonktivit ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Konjonktivit nedir?Corona virüsü belirtileri neler? Konjonktivit Corona virüsü belirtisi mi?

Konjonktivit Bulaşıcı mıdır?

Viral ve bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcıdır. Kolayca yetersiz el yıkama yoluyla veya konjonktivit hastalığı taşıyan birinin kullandığı havlu gibi bir eşyanın paylaşımıyla bulaşır. Öksürme ve hapşırma da bulaşma yollarındandır. Çocuklar kısa bir süre için okul ya da gündüz bakım dışında kalmalıdır. Mevsimsel polenler, hayvan tüyü, kozmetik, parfüm, çamaşır suyu, mobilya cilası gibi kimyasal ve sıvılardan kaynaklanan konjonktivitler bulaşıcı değildir.

Konjonktivit tedavisi nasıl yapılır?

Göz gribinin belirtilerini taşıyıp, göz gribi olabileceğimizi düşününce hemen bir uzmana başvurmalıyız. Tedavi süreci yaklaşık 7-10 gün arasında değişmektedir. Tedavinin en kısa zamanda en az hasarla atlatılması için yapılması gereken şey doktorun vermiş olduğu ilaç ve damlaları düzenli bir şekilde kullanmaktır. Dikkat edilmesi gereken son bir şey ise kulaktan dolma ilaçlar kullanmamalı, doktor kontrolünde verilen ilaçları kullanmalıyız.

Konjonktivit çeşitleri nelerdir?

Çeşitli enfeksiyon ajanları ile olan bakteriyel, viral, klamidyal, yenidoğan konjonktiviti ve enfeksiyon olmaksızın alerjik konjonktivit, dev papiller konjonktivit ve irritatif konjonktivit olarak çeşitleri mevcuttur. Konjonktivitleri süresine bakarak akut ve kronik konjonktivit olarak sınıflandırabiliriz.

Akut konjonktivitler 3 haftadan daha kısa ve genellikle 7-8 gün sürer. Konjonktivit hastası tedavi alırsa bu süre ortalama 4-5 gün sürer. Kronik konjonktivitler 3 haftadan uzun sürer ve beraberinde blefarit ve dakriosistit gibi kronik hastalık mevcuttur.

Konjonktivit hastasının değerlendirilmesinde;

  • Hastanın yaşı,
  • Hastalığın tek veya çift taraflı olması,
  • Aile öyküsünün olması,
  • Kontakt lens kullanıcısı olup olmaması,
  • Çevresel faktörler açısından hastanın bulunduğu ortamlar,
  • Yakın zamanda geçirdiği ameliyat ve travma,
  • Bağlantılı sistemik hastalığın olması,
  • Yabancı cisim hissi,
  • Kaşıntı ve hastanın maruz kaldığı durumların sorgulanması önemlidir.
  • Hastada kaşıntı olması alerjik konjonktivit, sabah çapaklanma ve yapışma mevcudiyetinde bakteriyel konjonktivit düşünülür…

Enfektif konjonktivitlerde sebep nedir?

Çocukluk çağı konjonktivitlerini etiyolojik olarak %78 oranında bakteriyel ajanlar oluşturur. Çocukluk çağındaki konjonktivitlerin %20’si ise adenoviraldir. Erişkin dönemi konjonktivitlerinde bakteriyel ve viral etiyolojk ajanlar hemen hemen birbirine yakın oranlardadır. Her iki yaş grubunda da klamidyal k daha seyrek görülür.

Konjonktivit hastalığı tedavisi belirtileri

Konjonktivit Belirtileri nelerdir?

  • Gözlerde kızarıklık: Konjoktivitin tipik belirtilerinden biridir. Gözdeki iltihaba bağlı konjonktiva damarlarının şişerek ödem oluşmasından kaynaklanır. Hemen tespit ve tedavi edilirse göze, görme hasarı gibi kalıcı zararlar vermez.
  • Şişmiş, kırmızı göz kapakları: Genellikle tek gözde başlayan bu belirtiler birkaç gün içerisinde diğer gözde de görülmeye başlar. Göz kapaklarının şişmesi bakteriyel ve alerjik konjonktivitte daha yaygındır.
  • Gözlerde sulanma: Viral ve alerjik konjonktivit normalden daha fazla gözyaşı üretimine ve gözlerde sulanmaya neden olur.
  • Kaşıntı ve gözlerde yanma: Özellikle alerjik konjonktivitin en tipik belirtisidir. Buna bağlı olarak hastalar gözlerini sürekli ovalarlar ve bu durum hastalığı daha da şiddetlendirir.
  • Çapak oluşumu: Viral ve bakteriyel konjonktivitte yaygın bir belirtidir. Çapak rengi yeşil-sarı olduğunda bakteriyel konjonktivitin habercisi olabilir.
  • Işık Hassasiyeti: Konjonktivit ışığa hafif hassasiyete neden olabilir. Görme değişiklikleri, şiddetli ışık hassasiyeti ya da şiddetli ağrı gibi ciddi belirtiler konjonktivitin ilerleyerek kornea tabakasında enfeksiyonun başladığının habercisi olabilir. Bu durumda tekrar hekim muayenesi gerekir.
  • Kulak bölgesinde şişlikler: Viral göz enfeksiyonlarında (adenoviral konjonktivit) göz kapaklarında şişlikle birlikte, kulak önünde şişlikler ve konjonktiva altı kanamaya bağlı hastalar arasında paniğe yol açan tablolar olabilir.
  • Boğaz ağrısı ve burun akıntısı: Çocuklarda ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülebilir.

Viral konjonktivit neden olur?

Viral konjonktivit etkenleri arasında Adenovirüsler, Herpes simpleks ve Herpes zoster, Vaccinia virüs, Molluskum, Enterovirüsler gibi etkenler sayılabilir. Viral konjonktivitler salgına sebep olabilir. Viral konjonktivitler genellikle tek taraflı başlar diğer göz daha sonra etkilenir ve bulaşıcıdır. Diğer aile fertleri veya okul veya işyeri açısından önemlidir. Üst solunum yolları enfeksiyonları ile ilişkili olabilir. Kulak önünde lenf nodları büyüyebilir.

Klinik olarak suçiçeği ile ilişkili olan grup VZV. HSV konjonktivit Herpetik keratit ve üveitle birlikte olabilir. Rekürrensler sıktır. Zona ile birlikte olan tipde postherpetik nevralji olabilir.

Konjonktivitten kurtulmak istiyorsanız.

  • Hekiminiz verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
  • Ağrıyı azaltmak ve iltihaplanmayı önlemek için soğuk veya sıcak kompres uygulayın.
  • Enfeksiyon yayılmasını önlemek için her iki gözünüzü de temizlerken farklı pamuk kullanın.
  • Göz alanını içerden dışarıya doğru silerek temizleyin.
  • Göz bölgenize dokunmayın.
  • İlaçları kullandıktan sonra ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Havlu gibi ortak eşyaları kullanmayın.
  • Özellikle toplu taşıma araçları gibi ortam kullanım alanlarından mümkün olduğunca uzak durun.
  • Enfeksiyon yaşadığınız dönemde kullandığınız herhangi bir makyaj malzemesi varsa mutlaka atın.

Yorum yapın