Anasayfa » Genel » Kozmik Takvim Nedir?

Kozmik Takvim Nedir?

Günümüzde bilim adamları dünyanın oluşumunu Big Bang yani Büyük Patlama Denilen bir olaya bağlamaktadırlar ve büyük patlamadan Milyonlarca yıl sonra Dünyamızın oluşmaya başladığını ve devamında dünyada yaşamın başladığı teorisini öne sürmektedirler ve bu teorilerini dahada ileri götürerek yaptıkları araştırmalardan ve elde ettikleri bulgulardan bir Kozmik Takvim Oluşturmuşlardır bugün size Kozmik Takvimden İşleyişinden Ve Dünyamızın Kozmik Zamanını göstermek istiyoruz.

kozmik takvim nedir

(Big Bang), yani büyük patlama, içinde bulunduğumuz evren’in başlangıcı olarak kabul edilmiştir. şimdiki gözlem ve teorilere göre evren’in yaşı 13,8 milyar yıl olarak hesaplanmıştır. yakın tarihte uzay bilimlerinde çığır açan önemli icat ve yöntemler sayesinde her yeni uzay keşfiyle birlikte evrenin ne kadar geniş olduğu gözlemlenmiş, çok uzaklardaki bir yıldız patlamasının görüntüsünün bile dünya’mıza yüzbinlerce ışık yılı sonra ulaştığı kanıtlanmıştır. gelelim samanyolu’na…

gözlemlenebilir evren’de 100 milyardan fazla galaksi olduğu tahmin edilirken, bunlardan biri de dünya’mızın içinde bulunduğu samanyolu galaksisi’dir. 13,2 milyar yıl önce oluşmaya başladığı tahmin edilen galaksi’mizin nasa’nın uzun süreli çalışmaları sonucunda en yakın komşusu olan andromeda galaksisi’yle günümüzden 4 milyar yıl sonra çarpışmasına kesin gözüyle bakılıyor. sırada güneş sistemi var..

teoriye göre, güneş sistemi 4,6 milyar yıl önce oluşmaya başladı ve yaklaşık 60 milyon yıl sonrasında dünya’mız oluşmaya başladı. dünya’nın oluşumunun ilk evrelerinde kuyrukluyıldız ve astreoidlerin bombardımanları sayesinde yaşamın kaynağı su meydana geldi.

3,6 milyar yıl öncesi.. yaşamın başlangıcı. tek hücreli bakteriler, suyun içinde durmadan çoğaldılar ve milyonlarca yıl boyunca değişik formlarda yaşamaya devam ettiler. 1 milyar yıl önce ise çok hücreliler oluşmaya başladı.

600 milyon yıl önce.. çok hücrelilerin farklılık ve mutasyonları sonucunda yine suyun içinde ilk hayvanımsılar meydana geldi. birkaç milyon yıl sonra atmosfer’deki yoğun oksijen birikimi ozon tabakası’nın oluşmasını sağladı.
mor ötesi ultraviyole ışınlarını yeteri miktarda elde edemeyen canlı türleri 550 milyon yıl önce daha çok oksijen için su yüzeyine ve karaya doğru hareketlenmeye başladı. aynı dönemde görme yeteneği de gen havuzuna eklenmiş oldu.

500 milyon yıl önce balıklar yaşamaya başlarken, 375 milyon yıl önce havayı solumayı ve akciğer organlarını geliştirmeyi başardılar. böylece 365 milyon yıl önce anfibi ( hem karada hem denizde yaşayan canlılar ) meydana gelmeye başladı.

sudan karaya geçiş yapan canlılar 340 milyon yıl öncesine kadar sürüngenlere evrilerek ve karaya ayak uydurmayı bildiler. deri kalınlaşarak güneş’in yoğun sıcağına dayanıklı hale gelirken, balıklarda yüzgeç görevi gören organlar zamanla ayaklara evrildiler. çiftleşme ve sert kabuklu yumurta üretip çoğalma evreleri bu dönemde gerçekleşmeye başladı.

karadaki oksijen,ısı ve yemek bolluğu sayesinde gelişen canlıların boyutları giderek büyümeye başlıyor. 230 milyon yıl önce devasa dinozorlar dünya’nın yeni hakimleri oldular. bu dönemden sonra memeli sınıfı ortaya çıktı. tehlikelere karşı yavrularını vücudunda taşıyarak besleyen ve büyüten memeli sınıfı canlılar, zamanının doğal koşullarına bu şekilde direnmeyi başardı. fare boyutlarındaki ilk memeli türleri gelecekte 4000 farklı yeni memeli türünün atası olacaktı. aynı süreçte, 150 milyon yıl önce kuşlar, bu sefer sürüngenlerden evrilerek uçmayı öğrendi.

65 milyon yıl önce yucatan yarımadası’na bir göktaşı düştü. düşen göktaşının etkisiyle tüm dünya’yı yoğun bir toz bulutu kapladı. duman ve kül bulutları sıcaklıkları düşürdü, bitkileri öldürdü. dinozorlar, cüsseli gövdelerini doyuracak yiyecekleri bulamayınca nesilleri tükendi. dinozorların karalar’daki hakimiyeti bu dönemden sonra yerini küçük memeli hayvanlara bıraktı.

kozmik takvim

ağaçlardaki meyvelere ulaşmak için tırmanma yeteneklerini geliştiren memeliler, 56 milyon yıl önce topraktan ayrılarak ağaçlarda yaşamaya başladılar. dünya’nın doğal dengesizliklerine karşın evrilerek hayatta kalmayı başarabilen bu türler, afrika çöllerinde çorak iklimlerin ortasında kaldıktan sonra tekrar karada hareket etmek durumunda kaldılar. 4.4 milyon yıl önce primat sınıfı ortaya çıktı.

3.2 milyon yıl önce artık iki bacağı üzerinde yürüyebilen bir insanımsı sınıfı yaşıyor. beyin boyutları eskiye nazaran iki katına çıkmış vaziyette. 1.8 milyon yıl önce ilk insan ortaya çıktı. homo erectus diye isimlendirilen bu tür, iri yapılı, leş yiyiciydi, alet kullanmayı ve avcılığı öğrendi. 1.4 milyon yıl önce ateşi kontrol etmeyi başaran ilk insanlar, üşümekten ve karanlıktan kurtuldu. yiyeceklerin pişirilmesiyle birlikte 20’lik diş dediğimiz öğütücü dişler günümüze kadar işlevini yitiriyor.

200 bin yıl önce homo sapien’ler yani bizim türümüz artık doğada var olmaya başladı. afrika’da doğan homo sapien ırkı, evrilerek konuşmayı öğrendi, bütün kıtalara yayıldı ve dünya’ya hakim olmayı başardı. 6.5 milyon yıl önce sınıfsal olarak ayrıldıkları şempanzelerin dna kodları ile %99 oranında benzerlik gösteren bu tür, vücut orantısı açısından dünya’nın en büyük beynine sahip. aynı dönemlerde yaşayıp 30.000 yıl önce nesli tükenen bir diğer ırk ise neandertal’ler. homo sapien ırkından daha kısa boylu ve daha iri olan bu ırkın günümüz insanlığına %1-2’lik bir gen aktarımı yaptığı da teoriler arasında.

yaklaşık 12.000 yıl önce, insanlar yerleşik hayata geçiyor. 10.000 yıl önce tarımsal faaliyelerin keşfedilmesi sonucu doğayı kontrol etme noktasındayız. bitki yetiştirip hayvan evcilleştirmeyi başarıyoruz. kurtların yaklaşık 5000 senelik bir zaman dilimi sonucunda köpeklere evrilmesi gibi.. avcı-toplayıcı, göçebe topluluklardan yerleşik düzene geçen topluluklara geçiş artmaya başladı. böylece büyük kabileler, şehirler hatta devletler kuruldu. dünya’nın ilk yerleşik kültürü 5000 yıl önce mezopotamya’da başladı. yazı ve hiyeroglif bu dönemde bulundu

4.500 yıl önce piramitler yapıldı, dünya’nın en büyük insan eliyle yapılan eseri binlerce yıldır dimdik ayakta..
3.300 yıl önce tarihteki ilk yazılı anlaşma olan kadeş anlaşması, mısır firavunu ile hitit kralı arasında imzalandı.
2.000 yıl önce roma imparatorluğu avrupa’da yüzlerce yıllık hakimiyet sürerken, istanbul’un fethiyle 1453 yılında osmanlı imparatorluğu’nun hakimiyetine girdi. miladın başlangıcı olarak kabul edilen 0 yılında hristiyanlık dini doğarken, 1400 yıl önce ise islamiyet dini yayılmaya başladı.

günümüzden 400 yıl önce bilim adamı galilei galileo, dünya’nın güneş etrafında döndüğünü o zamanın icadı teleskop ile gözlemlemiş ancak din adamlarının baskısı ile engizisyon mahkemelerinde yargılanarak düşüncelerinden vazgeçtiğini belirtmek zorunda bırakılmıştı.

james watt, 250 yıl önce buharla çalışan makineyi icat etti ve sanayi devriminin tohumlarını atmış oldu. 100 yıl önce 1. dünya savaşı, 70 yıl önce 2. dünya savaşı’nda milyonlarca insan öldü.

yalnızca 45 yıl önce neil armstrong dünya’nın uydusu ay’a ayak basmayı başaran ilk insan oldu. 25 yıl önce internet yayılmaya başlandı. 10 yıl önce nasa’nın mars’a gönderdiği spirit and opportunity isimli uzay aracı yüzeye ulaştı ve mars gezegeninden bilgiler toplandı.

5 yıl önce japonya’da meydana gelen depremde fukushima nükleer santrali hasar gördü, 10 metrelik tsunami dalgaları oluşturan depremde yaklaşık 20000 kişi öldü. 2015 yılı itibariyle çin’in nüfusu 1,5 milyara dayandı ve toplam dünya nüfusunun %19 luk dilimini oluşturdu.

nasa’nın 1977 yılında gönderdiği voyager 1 isimli uzay aracı, güneş sistemi’nin dışına çıkan ilk insan yapımı araç olurken, sadece 1 gün içinde dünya’mızdan 1.5 milyon km daha uzaklaştı..

ve günümüz.. okula, işe gittiğimiz, yemek yediğimiz, spor yaptığımız, ağladığımız, güldüğümüz her gün..zamanı en çok hissettiğimiz anlar..

aslında değişmeyen tek şey var, o da değişimin kendisi… herşeyin değişmesi, dönüşmesi..

kim bilir belki de birkaç bin yıl sonra, yalnızca birkaç saniye içinde başka bir yıldız sistemi’ne yolculuk yapabilen uzay aracının mucidi bir tür olmaya doğru ilerliyoruz.

doğanın ve bilimin etkileşimde bulunduğu anları, hayal gücümüz ve gözlemlerimiz sayesinde hayranlıkla izliyoruz ve izlemeye devam edeceğiz.

Sizde Kozmik Takvim ve Uzay Zaman Kavramları Hakkında Fikirlerinizi Yorumlar Kısmına Yazıp Bizimle Fikirlerinizi Paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın