Anasayfa » SAĞLIK » Kulak Kiri Hakkında Bilgiler

Kulak Kiri Hakkında Bilgiler

Kulak Kiri, Kulak Kiri nedir, Kulak Kiri hakkında bilgiler, Kulak Kiri özellikleri, Kulak Kiri belirtileri, Kulak Kiri nedenleri, Kulak Kiri belirtileri, Kulak Kiri tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim . Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Kulak Kiri hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Kulak Kiri hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Kulak Kiri Nedir ? Kulak Kiri nedenleri nelerdir ?, Kulak Kiri belirtileri nelerdir ?, Kulak Kiri tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Kulak Kiri

Kulak Kiri Nedir

Cerumen, tıpta ve sağlıkta kulak kiri anlamında kullanılan bir terimdir. İnsan kulağında normal olarak bulunan balmumu kıvamındaki salgıdır. Bu salgının fazlalığı, kulak tıkanması ve geçici sağırlığa yol açar. Genelde kulak çubuğu ile temizlenir.

Kulak Kiri Hakkında Bilgiler

Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon, dış kulak olarak tanımlanan ve kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan bölgede oluşur. Dış kulağın daralan orta bölgesinde, cilt yüzeyinin altında kulak salgısını oluşturan salgı bezleri bulunur. Bu salgı bezleri, dışarıdan kulak içine giren toz ve kirin kulak zarına ulaşmasını engellemek için nemli bir salgı üretir. Kulağın içine giren toz ve kir, dış kulak yolunda bulunan ve tıp dilinde serumen adı verilen salgıya yapışır ve kurur. Salgının kurumasıyla birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılır. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışan kişilerde kulak kirinin daha sık görülmesinin sebebi de budur. Dolayısıyla kulak kiri, yaygın olarak düşünülenin aksine bir tür kir değil, kulağı enfeksiyonlardan koruyan ve kulağın tahriş olmasını önleyen doğal bir savunma sistemidir.

Kulak Kiri

Kulak Kiri Nedenleri Nelerdir ?

Dış kulak, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan silindirik biçimli, orta kısımda daralan, kemik ve kıkırdaktan oluşan bölgedir. Bu bölgede cilt altında salgı bezleri bulunur. Salgı bezlerinin salgıladığı serumen adlı koyu kahverengi ya da açık sarı renkli salgı, kulağın içinin nemli olmasını sağlar. Bu salgının esas görevi havadaki toz ve kum taneciklerinin yanı sıra bu gibi küçük partiküllerin kulak zarına ulaşmasını engellemektir. Dış kulak ile temas eden bu yabancı maddeler, dış kulağın silindirik yapısına yapışır. Serumen adlı bu salgı aynı zamanda dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı da kulağı korur. Kulak yoluna giren yabancı maddelerin kulak içi salgısına yapışması ile birlikte kulak salgısı kurur.

Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir ?

  • Kulak ağrısı
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Kulak tıkanıklığı veya kısmi işitme kaybı
  • Kulakta çınlama ya da uğultu
  • Kulaktan koku gelmesi
  • Kulağın kaşınması
  • Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi
  • Kuru öksürük
Kulak Kiri

Kulak Kiri Tedavisi Nedir ?

Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dâhil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Buşon tedavisinde kullanılan yöntemler şöyledir:

  • Kulak lavajı (su ile yıkama)
  • Küret ile kulak kirinin çıkartılması
  • Damlalar kullanılarak kulak kirinin yumuşatılması ardından aspirasyonu (vakumlanması)

Yorum yapın