Martılar, Martılar nedir, Martılar hakkında bilgiler, Martıların özellikleri, Martıların bakımı, Martıların beslenmesi, Martıların yaşam alanları
Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Martılar hakkında bahsetmek gerekirse; Martılar, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Martı Nedir
Yağmur kuşları (Charadriiformes) takımının martıgiller (Laridae) ailesinden bir su kuşu.
Martı Hakkında Bilgiler
Avrupa’da yaşayan en yaygın martı türü, güler martıdır (Larus ridibundus). Bu türün ilkbahar aylarında kendine özgü bir yuva yapışı vardır. Dişi kuş bataklıklara, sazlıklara, kayalıklara, vb. yaptığı yuvaya yumurtlar. Yumurtadan çıkan yavrular yüzerek bataklık bitkilerinin araşma saklanırlar. Güler martı sonbaharda pek önemli olmayan göç hareketleriyle Avrupa’mn güney kesimlerine doğru kıyılar ve ırmaklar boyunca yayılır. Güler martı yayılma halinde olan bir kuştur, çünkü çok değişik besin kaynaklarından yararlanmayı bilir. Toprağın sürülme zamanında, traktörlerin arkasında fırıl fırıl dönen beyaz kuşlar, ilkbahar aylarındaki siyah ya da kahverengi başlıklarını (kukuleta) yitirmiş olan güler martılardır. Kışın güler martı, içinden ırmakların geçtiği büyük kentlerde yerleşmeyi sever. Avrupa’da ve dünyada çeşitli martı türleri vardır; bunların pek çoğu, güler martıdan daha çok denizde yaşar. Yalıyarlarda yuva yapan üç parmaklı martı (Rissa tridactyla) yaşamının geri kalan bölümünü açık denizde geçirir. Larus sabini türü Grönland’da yuva yapar ve kışın Ümit Burnu dolaylarına gider.
Martının Özellikleri
Martılar genellikle başlarında ve kanatlarında siyah lekeler bulunan gri veya beyaz deniz kuşlarıdır. Dünyada yaklaşık olarak bilinen 50 martı türü vardır. Antarktika’nın yanı sıra Kuzey Kutbu’nun en soğuk bölgeleri de dahil olmak üzere Dünyanın her yerinde bulunabilirler. Öncelikli olarak kıyı bölgelerinde yaşarlar, ancak tatlı su kütlelerinin yakınlarında da bulunabilirler. Çoğu martı türü insanlarla birlikte yaşamayı öğrendi. Bazıları insan habitatlarında gelişmeyi bile başardılar. Ortalama bir martı 10 ila 15 yıl arasında bir ömre sahiptir. En küçük martı türü Hydrocoloeaus minutus’dur. 25 ila 30 santimetre uzunluğa, 61 ila 78 santimetre kanat açıklığına sahip olabilirler. Genellikle 68 ila 162 gram ağırlığındadırlar. En büyük martı türü büyük kara sırtlı martı Larus marinus’tur. 64 ila 79 santimetre uzunluğa, 1,5 ila 1,7 metre kanat açıklığına sahip olabilirler. Genellikle 0.75 ve 2.3 kilogram arasında bir ağırlığa ulaşırlar. Güçlü bir vücutları,uzun bacakları ve gagaları, perdeli ayakları vardır. Martılar, türleri arasında düzeni sağlamak için tasarlanmış bir iletişim sistemi olarak çeşitli sesleri ve kanat çırpışlarını kullanırlar. Birkaç kuştan oluşabildiği gibi binlerce kuşa kadar kolonilerde yaşayabilirler.
Yırtıcıları üreme alanlarından uzak tutmak için iyi çalışan çok güçlü bir toplumsal yapıya sahiptirler. Eğer bir avcıyı gizlice görürlerse, avcıyı uzaklaştırmak için yüzlerce martı bir araya gelir, hatta bazen onları boğulmak için denize sürüklerler.
Martıların Beslenmesi
Martılar Balıkla Beslenen Su Kuşlarıdır Ve Bu Nedenle Perdeli Ayakları Bulunmaktadır. Balık Bulamayan Martılar Diğer Yiyecekleri De Yiyebilirler. Martılar Kıyı Ve İç Bölgelerde Yaşarlar Açık Deniz Kuşu Değildirler. Kanatları Boylarının 3 Katına Kadar Ulaştığından Mükemmel Bir Uçucudurlar. Birbirleriyle İletişim Kurmak İçin Karmaşık Yöntemler Kullanan Martılar Zeki Ve Sosyal Kuşlar Olarak Bilinir. Kuluçka Dönemleri Üç Hafta Süren Martılar, Yuvalarına 3 Adet Yumurta Bırakırlar. Kent Hayatına Ve İnsanlara Uyum Sağlamış Olan Martıların Yavruları 5 Haftada Yuvalarından Uçmaya Başlarlar.
Martılar Nerede Yaşar
Dünyada yaklaşık olarak bilinen 50 martı türü vardır. Antarktika’nın yanı sıra Kuzey Kutbu’nun en soğuk bölgeleri de dahil olmak üzere Dünyanın her yerinde bulunabilirler. -Öncelikli olarak kıyı bölgelerinde yaşarlar, ancak tatlı su kütlelerinin yakınlarında da bulunabilirler.
Martıların Üremesi
Toplu olarak yaşayan kuşlar, yuva yapmak için bataklık kıyılarını, evlerin çatılarını, göl ve deniz kenarlarını tercih eder. Çiftleşmeleri ağızdan gerçekleşir. Muntazam yapılmamış olan yuvaları, yosunlarla örtülüdür. Dişiler 2-3 adet arası yumurta yaparak, 3-4 hafta süresince kuluçkada yatar. Kuluçkayı erkek ve dişi nöbetleşe olarak yapar. Yumurtalar kahverengi veya siyah beneklidir. Yavrular ilk çıktığında esmer olarak doğar. Yavruları ve yuvayı korumakta da erkek ve dişi birlikte hareket eder. Anne ve babasının gagasına vurarak açlığını anlatan yavrular, 4-6 haftalık olduğunda yuvadan uçarlar.