Anasayfa » SAĞLIK » Mikroplazma Enfoksiyonu Hakkında Bilgiler

Mikroplazma Enfoksiyonu Hakkında Bilgiler

Mikroplazma Enfoksiyonu, Mikroplazma Enfoksiyonu nedir, Mikroplazma Enfoksiyonu hakkında bilgiler, Mikroplazma Enfoksiyonu özellikler, Mikroplazma Enfoksiyonu tedavisi, Mikroplazma Enfoksiyonu belirtileri, Mikroplazma Enfoksiyonu nasıl bulaşır, Mikroplazma Enfoksiyonu ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Mikroplazma Enfoksiyonu hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Mikroplazma Enfoksiyonu ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Mikroplazma Enfeksiyonu Hakkında Bilgiler

Mikroplazma Enfoksiyonu Nedir

Mikoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan ve hem kadın hem de erkeklerde genital ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalardır. Mikoplazma ve Ureaplasma enfeksiyonları genelde belirti göstermezler yani “asemptomatik/belirtisiz” olarak seyrederler.

Mikroplazma Enfoksiyonu Hakkında Bilgiler

Mikoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan ve hem kadın hem de erkeklerde genital ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalardır. Mikoplazma ve Ureaplasma enfeksiyonları genelde belirti göstermezler yani “asemptomatik/belirtisiz” olarak seyrederler. Yapılan bir çalışmada cinsel yönden aktif ve herhangi bir yakınması olmayan kadınların %40-80’ inde Ureaplasma türleri izole edildiği gösterilmiştir. Mikroorganizmanın rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinde hasar meydana getirmesine “Pelvik İnflamatuar Hastalık (PIH)” ismi verilmektedir. Mikoplasma ve ureaplasma enfeksiyonları da kadınlarda fallop tüplerinde ve rahimde kalıcı hasara sebep olarak kısırlık (infertilite) sorunlarını ortaya çıkarır.

Mikroplazma Enfoksiyonu Nasıl Bulaşır ?

İnsanlarda mycoplasma ve ureaplasma en sık taşıyıcılar arasında direk temas ile bulaşır. Bu nedenle cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık olarak kabul edilir. Genital-genital ya da oral-genital temas bu mikroorganizmaların bulaşmasında en sık karşılaşılan yoldur. Bir diğer nadir bulaşma yolu ise hamilelik ve doğum sırasında anneden bebeğe geçiştir. Mycoplasma enfeksiyonları çok nadir olarak cinsel ilişiki dışında etkilenmiş materyale tamas ile de bulaşabilir.

Mikroplazma Enfoksiyonu Belirtileri

Mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonları nadiren bulgu verirler. Çoğu zaman herhangi bir yakınmaya neden olmazlar ve sadece alınan kültürlerde üretilebilirler. Her iki organzima da erkeklerde bel soğukluğuna bağlı olmayan ürethra enfeksiyonlarına neden olabilirler. Mycoplasmalar kadınlarda bu tür bir sorun yaratmazken ureaplasmalar kadınlarda da erkeklerdekine benzer problemler yaratabilir. İdrar yaparken yanma ve akıntı ürethra enfeksiyonlarının en önemli belirtisidir. Böbrek enfeksiyonlarının da %5’inden mycoplasmalar sorumludur. Mycoplasma ve ureaplasma kadınlarda tek başına vajinal enfeksiyona neden olmazlar. Ancak bunlar fırsatçı mikroorganizmalar olduğu için başka bir enfeksiyon örneğin gardnarella varlığında durumun daha da kötüleşmesine yardımcı olurlar. Fallop tüpü iltihabı olanların yaklaşık %10’unda rahim içinde ve tüplerde m.hominis izole edilmektedir. Gebelikte ise plasenta ve amniyon zarında enfeksiyona neden olarak erken doğumlara yol açabilirler.

Mikroplazma Enfeksiyonu Hakkında Bilgiler

Mikroplazma Enfoksiyonu Tedavisi

Mycoplasma ve ureaplasma enfeksiyonlarının tedavileri genellikle tetrasiklin veya azitromisin türevi antibiotiklerle yapılmaktadır. Ancak daha önce de belirtildiği üzere bu mikroorganizmaların hücre duvarları olmadığı için hücre duvarına etki eden penisilin ve sefalosporin gibi antibiyotiklere dirençlidirler. Uygun antibiotik türünü seçmede kültür testi sonrasında yapılan antibiogram testi önemli yer tutmaktadır ve karar genelde antibiogram testi sonucuna göre verilir. Hastaların % 90’ı tek kürlük tedaviden sonra şifaya kavuşmaktadır.

Yorum yapın