Anasayfa » Genel » Modemlerde GHZ Ne Demektir, 2.5 GHZ ile 5 GHZ arasındaki Fark Nedir?

Modemlerde GHZ Ne Demektir, 2.5 GHZ ile 5 GHZ arasındaki Fark Nedir?

ghz nedir, ghz ne demek, 25 ghz nedir, 5 ghz nedir, 25 ghz ile 5 ghz fark, modemlerde ghz nedir, ghz ne işe yarar, ghz hakkında bilgiler

Sevgili okurlar, bugün sizlere işlemci hızını göster ghz (gigahertz) konusundan bahsedeceğiz. İşlemci hızından bizleri bilgilendiren ghz nedir, ne işe yarar, 25 ghz ile 5 ghz arasında ki fark nedir hepsi ve daha fazlası yazımızın devamında.

GHZ Ne İşe Yarar?

GHZ Nedir?

Bilgisayarınızın en önemli parçası işlemci, yapacağınız işlemleri doğrudan etkiler. Bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. Bazı durumlarda işlemcinin performansını belirleyen etken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. İşlemci hızı bilgisayarınızda, tabletinizde, telefonunuzda ya da akıllı televizyonlarınızda yapacağınız büyük ve küçük her işlemin hızı ile ilgilidir. İşlemci hızını gösteren birim Gigahertz, kısaca GHz ile gösterilir. İşlemcilerin hızlarının ve kapasitelerinin anlaşılabilmesi için kullanılan bir saat frekans birimi olan GHz, kullanıcılar tarafından Clock Speed ve Clock Rate olarak da adlandırılır. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. İşlemcinin yaptığı her bir hesaplama 1 Hertz olarak değerlendirilir. İşlemci hızı tercih edeceğiniz cihazın çekirdek sayısı ile de doğru orantılıdır. Yani, dört çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarların işlemci hızı çekirdek sayısı ile çarpılarak saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi elde edilir.

GHZ Ne İşe Yarar?

GHz bir işlemci sistemin saniyede ne kadar işlem yaptığını tespit etmektedir bununla beraber gerçekleştirebileceği en yüksek oranda ki işlem sayısında kişilere vermektedir. Bir işlemci sistemin yaptığı her bir hesaplama işlemi için 1 Hertz verilmektedir. Bunu basit bir şekilde anlatmanın diğer bir yöntemi ise işlemcinin 2.5 GHz değerinde olması demek, işlemcinin bir saniye içerisinde 25.000.000.000 işlem yaptığı anlamına gelmektedir.

Kısaca 2.5 GHz bir işlemciye sahip olan sistem, bir saniye içerisinde ortalama 25 milyar işlem gerçekleştirme imkanına sahiptir. Bununla beraber işlemcinin tek değilde, çift çekirdekli olması durumunda bu rakam iki katına çıkmaktadır. Bunun için yapılacak olan işlemin, çekirdek sayısıyla çarpılması oldukça önemlidir.

GHZ Ne İşe Yarar?

Modemlerde GHZ Nedir? 

Bilgisayarınızın en önemli parçası işlemci, yapacağınız işlemleri doğrudan etkiler. Bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. Bazı durumlarda işlemcinin performansını belirleyen etken işlemci tipi ve işlemci hızıdır. İşlemci hızı bilgisayarınızda, tabletinizde, telefonunuzda ya da akıllı televizyonlarınızda yapacağınız büyük ve küçük her işlemin hızı ile ilgilidir. İşlemci hızını gösteren birim Gigahertz, kısaca GHz ile gösterilir. İşlemcilerin hızlarının ve kapasitelerinin anlaşılabilmesi için kullanılan bir saat frekans birimi olan GHz, kullanıcılar tarafından Clock Speed ve Clock Rate olarak da adlandırılır.

2.4 GHZ le 5 GHZ Arasındaki Fark Nedir? 

2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps’ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps’ye kadar destekler. Bu iki kavram arasından başka farklar da bulunur. 2.4 GHz, 5 Ghz aralığına göre daha kalabalık bir hattır. Kablosuz modem kullanıcılarının çoğu bu hattı kullanırlar. Fakat kalabalık olmasının sebebi, Wi-Fi ağından başka cihazların da 2.4 GHz sisteminde çalışmalarıdır. Kablosuz telefonlar ve bebek telsizleri gibi cihazlar da bu hattı kullanırlar.

GHZ Ne İşe Yarar?

2.4 GHz hız, duvarların veya mesafenin fazla olduğu yerlerde daha iyi bir internet bağlantısı sağlayabilir. İçeri mekanlar için elverişli bir hat olduğu söylenebilir. Çünkü 2.4 GHz ağda 5 GHz ağa göre daha geniş bir bant ve daha uzun frekans dalgaları imkanı vardır. Fakat belirttiğimiz gibi çoğu cihaz ve kablosuz ağ 2.4 GHz hattını kullanır. Bu da sistemde yoğunluğa ve veri akışının yavaş olmasına sebebiyet verebilmektedir.

Yorum yapın