Anasayfa » SAĞLIK » Over Kistleri Hakkında Bilgiler

Over Kistleri Hakkında Bilgiler

Over Kistleri, Over Kistleri nedir, Over Kistleri hakkında bilgiler, Over Kistleri özellikler, Over Kistleri belirtileri, Over Kistleri tedavisi, Over Kistleri nedenleri, Over Kistleri ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Over Kistleri Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Over Kistleri Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Over Kist

Over Kistleri Nedir

Kist, etrafı kist duvarı adı verilen doku ile çevrili, sıvı içeren kitledir. Vücutta bütün dokularda kist oluşabilir ancak yumurtalık dışındaki organların kistleri daha çabuk belirti verebilir. Bunun nedeni diğer organlarda meydana gelen kistlerin organlarda fonksiyon bozukluğu yapmasıdır.

Over Kistleri Hakkında Bilgileri

Kist içi sıvı dolu yapıdır. Her yaştaki kadında görülebilen kistler bazen bir portakal büyüklüğüne ulaşabilir. Yumurtalık kistlerinin birçoğu zararsız olsa dahi ağrıya yol açabilir ve çok büyüdüklerinde patlayabilirler.Menopoz sonrası dönemde yumurtalıklarda oluşan büyümeler yumurtalık kanserine bağlıdır.
Fonksiyonel kistler; Yumurtlamadaki bozukluklara bağlı olarak oluşan, genellikle ağrı yapmayan ve kendiliğinden kaybolan kistlerdir. Ağrıya neden oluyorsa veya büyüyorsa cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. Folikül kistleri; normal olarak gelişen ve içindeki yumurta olgunlaştığında çatlayarak yumurtayı salıveren foliküllerin çatlamayıp büyümeye devam etmeleri sonucunda oluşurlar. Genellikle tek taraflıdırlar.

Over Kistleri Nedenleri Nelerdir ?

En sık neden hormonal düzensizliklerdir. Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm’ye kadar ulaşabilen folekül adını verdiğimiz bir kist oluşur. Sonra bunun çatlaması ile yumurta açığa çıkar. Kadın gebe kalmaz ise bu dönemden 14 gün sonra kadın adet görür. Ancak hormonal düzensizliklerde bu yumurta taşıyan kistler ya çatlamaz, ya sabit kalır ya da büyümeye devam ederek bizim basit kist veya folekül kisti dediğimiz kistleri oluştururlar. Geçirilmiş over iltihapları, çok fazla radyasyona maruz kalma da over kistine sebep olabilir.

Over Kistleri Belirtileri Nedir ?

Yumurtalık kistleri nispeten sık görülen oluşumlardır. Büyük çoğunluğu kadında hiç bir belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında tesadüfen saptanır.

  • Kasıklarda veya kasıklardan birinde ağrı
  • Karnın alt kısmında dolgunluk ve basınç hissi
  • İlişki esnasında ağrı
  • Adet düzensizliği veya adetlerin olağandan daha ağrılı olması, adet görememe
  • Çok büyük boyutlu kistlerde karında şişme veya ele kitle gelmesi
  • Göğüslerde dolgunluk
Over Kist

Over Kistleri Tedavisi Nedir ?

Tekrarlayan yumurtalık kistleri varsa, doktorunuz ovulasyonu durdurmak ve yeni kistlerin gelişmesini önlemek için oral kontraseptif ilaçlar reçete edebilir. Oral kontraseptifler ayrıca yumurtalık kanseri riskinizi de azaltabilir. Postmenopozal kadınlarda yumurtalık kanseri riski daha yüksektir.

Yorum yapın