Anasayfa » SAĞLIK » Pamukçuk Hakkında Bilgiler

Pamukçuk Hakkında Bilgiler

Pamukçuk, Pamukçuk nedir, Pamukçuk hakkında bilgiler, Pamukçuk özellikler, Pamukçuk belirtileri, Pamukçuk nedenleri, Pamukçuk tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Pamukçuk hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Pamukçuk hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Pamukçuk Nedir ? Pamukçuk nedenleri nelerdir ?, Pamukçuk belirtileri nelerdir ?, Pamukçuk tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Pamukçuk

Pamukçuk Nedir

Pamukçuk, Candida albicans mantarının ağız mukozasında yaptığı enfeksiyondur. “Pamukçuk” adı genelde bebeklerin ağzında görülen enfeksiyon için kullanılmakla beraber yetişkinlerin ağzında veya boğazında meydana gelen kandida enfeksiyonları için de kullanılır.

Pamukçuk Hakkında Bilgiler

Vücudun doğal florasında pek çok bakteri ve mantar türü bir denge içerisinde bulunur ve bu denge bozulmadıkça hastalıklar ortaya çıkmaz. Fakat herhangi bir nedenle bu dengenin bozulması ile bir bakteri veya mantar türü galibiyet kazanarak çok hızlı çoğalmaya ve sayısını arttırmaya başladığında enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkar. Bunlardan bir tanesi de bir mantar hastalığı olan oral pamukçuktur. Pamukçuk ağızda oluşan, her yaştan bireyde görülebilmekle birlikte genellikle bebekleri ve çocukları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Yeni doğmuş bebeklerde sıklıkla rastlanan bebekte huzursuzluk ve emmeyi reddetme gibi olumsuzluklara yol açan bu hastalık, yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde daha seyrek olarak ortaya çıkar.

Pamukçuk

Pamukçuk Nedenleri Nelerdir ?

Oral pamukçuğa neden olan C. Albicans adlı mantar, normal şartlarda tüm sağlıklı bireylerin ağız içi florasında belirli bir miktarda bulunan, diğer bakteri ve mantar türleri ile denge içerisinde yaşayarak ağız florasını oluşturan bir canlıdır. Herhangi bir nedenle bu mantar türünün üremesinin kontrolden çıkması, pamukçuk hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bunun en yaygın nedeni ise antibiyotik kullanımıdır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu antibiyotikler vücuttaki birçok bakteri türünün ölümüne neden olduğundan mantar enfeksiyonlarına yakalanmayı kolaylaştırır. Ayrıca kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar vücuttaki yararlı bakteriler ve sağlıklı hücrelere zarar vererek, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanımı ise hastalık yapıcı mikroorganizmalarla savaşma gücünü azalttığından pamukçuk ve diğer birçok mantar hastalığının oluşumuna zemin hazırlar.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir ?

  • Ağız içinde beyaz lezyon,
  • Dilde beyaz lezyon,
  • Yanakta beyaz lezyon,
  • Yumuşak damaklarda beyaz lezyon,
  • Sert damaklarda beyaz lezyon,
  • Hafif ateş,
  • İştahsızlık,
  • Emme güçlüğü,
  • Huzursuzluk,
  • Sürekli ağlama,
Pamukçuk

Pamukçuk Tedavisi Nedir ?

Pamukçuk, basit bir hastalık gibi görülse de bebeklerde tedavi edilmediği takdirde başka hastalıkların oluşmasına da neden olabilir. Ancak bebekte sık olarak antibiyotik kullanımı varsa tedavinin uzaması ihtimaldir. Bebek çok küçükse ağız damlası verilebilir. 2 yaşından büyük bebeklere ağız pastili de verilebilir. Domates ve turunçgiller gibi asidik yiyecekler, acı sos ve acı biber gibi baharatlı yiyecekler de pamukçuğun yayılma alanını genişletebilir. Çocuğunuzun bu dönemde pipet yardımıyla sıvıları tüketmesi yaranın daha çok tahriş olmaması adına yararlı olacaktır.

Yorum yapın