Anasayfa » Genel » Propaganda Ve Manipülasyon Hakkında Az Bilinenler

Propaganda Ve Manipülasyon Hakkında Az Bilinenler

Bugün size medyanın çok iyi kullandığı ve artık günümüzde bir sanat dalı olarak sayılan Manipülasyon ve Propaganda dan bahsetmek istiyoruz.Dünyada bu toplumları yanıltma ve yönlendirmeye yarayan araçları en çok siyasi oluşumlar ve siyasi liderler kullanmaktadır propagandanın toplum üzerine etki yapması ülkenin kaderini hatta bazı durumlarda dünyanın kaderini bile değiştirebilecek güce sahip olabilir siyasi partiler ve özel şirketler bunu bildikleri için seçimlerde ve şirket adına yapılan reklamlarda bile manipülasyon sistemini uygulayarak ürettiği ve satışını arttırmak için ve rakiplerini egale etmek için propaganda ve manipülasyon sistemlerini uygulamaktadırlar.Sizleri’de medyanın ve siyasetin en çok uyguladığı propaganda teknikleri hakkında bilgilendirmek için 10 Maddelik bir liste hazırladık.

propaganda

1. İsim takmak. propagandacı, karalamak istediği kişiye ya da gruba kötü isimler takar. düşmanı bir “yılan” ya da “örümcek” gibi isimlerle anmak propagandacı’nın çok kullandığı bir tekniktir. siyasetçiler de bu tekniği kullanırlar, rakiplerine küçük düşürücü sıfatlar takarak kitlelerin duygularıyla oynarlar. eğer bir kişiye ya da bir gruba çirkin isimler takılmışsa size propaganda yapıldığını fark edebilirsiniz.

2. Propagandacı kanıtlanabilir doğrular yerine “genellemeler” yapar. “vatan”, “millet”, “şeref”, “ahlak” gibi kimsenin kolay kolay itiraz edemeyeceği kavramlar kullanır. kendi düşüncelerini bu kavramların içine gizleyerek yaymaya çalışır. eğer bir siyasetçi bu kavramları kullanarak konuşuyorsa size propaganda yapıyor demektir.

3. Propagandacı simgeler kullanır. eğer bize mesaj vermek isteyenler bayrak ya da dini kitap gibi hepimizin ortak değerlerini kullanıyorlarsa propaganda yapıyorlar demektir.

propaganda yontemi

4. Propagandacı kendi fikirlerini yayarken toplumun beğenisini ve saygısını kazanmış ünlüleri kullanır. geniş kitleler ünlülerin söylediklerine daha duyarlı olurlar ve onların dile getirdiklerine inanma eğilimi içinde olurlar. eğer bir ünlü, toplumsal ya da siyasi bir mesaj veriyorsa büyük ihtimalle propaganda yapıyor demektir.

5. Propagandacı sıradan inşaların başına gelmiş olayları “örnek olay” olarak anlatır. aslında her biri birer istisna olacak kadar az rastlanan olayların tahminimizden daha yaygın olduğunu kanıtlamak ister. bizim henüz çevremizde görmediğimiz bu olayların, biz farkında olmadan çok yayılmış olduğunu söyleyerek bizi korkutur.

6. Bazı verileri abartır ya da çarpıtır, bizim bilgimiz olmayan rakamları bizim endişe duyacağımız şekle sokar. eğer birisi size bilginiz olmayan konularda çok abartılı rakamlar veriyorsa büyük ihtimalle propaganda yapıyor demektir.

7. Propagandacı hiçbir kanıt göstermeden kendi fikrinin büyük çoğunluk tarafından benimsendiğini iddia eder. propagandacı hepimizin içindeki “sürü psikolojisine” hitap ederek bizim de herkes gibi düşünmemizi ister. eğer birisi size “herkesin” benzer düşüncede olduğunu iddia ederse bilin ki size propaganda yapıyordur.

8. Propagandacı çok güçlü ve abartılı ifadeler kullanır. bunlar hiçbir kanıtı olmayan klişe laflardır; ama çok sık söylendiğinde insanların belleklerine kazınır ve etkisi yüksek olur. “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur.” söylemi böyle bir genellemedir. eğer birisi size buna benzer ifadelerle konuşuyorsa bilin ki propaganda yapıyordur.

propaganda posteri

9. Propagandacı kendi fikrini anlatırken kutuplaşma yaratır. olayları, insanları ve fikirleri siyah-beyaz uçlarda anlatır. propagandacının dilinde gri renk yoktur. sizi de bir kutbu seçmeye zorlar. eğer sizin “ya hep ya hiç” şeklinde bir seçim yapmanız isteniyorsa bilin ki size propaganda yapılıyordur.

10. Propagandacı dost ve düşman yaratır. sizin de derhal seçiminizi dosttan yana yapmanızı ister. seçim yapmakta zorlanıyorsanız düşmandan yana olduğunuz gibi bir sonuç çıkarmaya çalışır. eğer siz buna benzer bir seçim yapmaya itiliyorsanız bilin ki size propaganda yapılıyordur.

kara propaganda yapanlar bizim özgür seçimimizi engelleyip korkularımızı, endişelerimizi pompalayarak sağlıklı karar vermemizi engellemek isterler. bu nedenle özellikle kara propagandaya karşı hepimizin uyanık olması gerekli.

seçimler öncesi her parti yukarıda saydığım bütün propaganda tekniklerini kullanır. siyasetçiler siyah-beyaz bir kutuplaşma yaratarak bizim “düşmana” karşı bir seçim yapmamızı isterler. maalesef bu kutuplaşma ortamında siyasi propagandanın rengi kararır. insanların içindeki kötü duyguları ortaya çıkaran siyasi kampanyalar neredeyse psikolojik bir savaşa dönüşür.

Yorum yapın