Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Sağan Kuşları Hakkında Bilgiler

Sağan Kuşları Hakkında Bilgiler

Sağan Kuşları, Sağan Kuşları nedir, Sağan Kuşları hakkında bilgiler, Sağan Kuşlarının özellikleri, Sağan Kuşlarının bakımı, Sağan Kuşlarının beslenmesi, Sağan Kuşlarının yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Sağan Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Sağan Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Sağan Kuşları Nedir

Sağangiller ya da Ebabilgiller, kuşlar sınıfının karinalılar bölümünün gökkuzgunumsular takımına ait sağanlar alt takımında yer alan bir kuş familyasıdır. Kanatları ince ve uzun, tırnakları sivri ve kuvvetlidir. Kırlangıçlara çok benzeyen kuşlardır ve çok hızlı uçarlar. Tüm dünyada yayılış gösterirler.

Sağan Kuşları Hakkında Bilgiler

İşveçli eşlerin 3 yıl boyunca yaptıkları araştırmada Kara Sağanları 10 ay boyunca, havada kalıp, havada beslenip hatta havada çiftleşebildiklerini ispatladılar. 2013 yılında İsveç’in Lund Üniversitesi’nde görevli Susanne Akesson ve eşi Anders Hedenström’ün, 19 kuşu inceleme kararı alırlar. Kuşlara taktıkları gprs cihazlarla onları izleyecek ve yaşamları hakkında bilgi toplayacaklardı. 19 kuşun içinde farklı bir türün ilginç bir özelliğini yakaladılar. Alp bölgesinde yaşayan kara sağanların, daha önce 100 ile 200 gün arasında havada kalabildiklerini gözlemlenmişti.Ama ilk defa 300 günü direk inceleyen ve raporlayan İsveç’li çiftler, Alp Kara Sağanlarının 10 ay boyunca hem havada kalıp beslendiklerini hemde çiftleştikleri gözlemlediler.

Sağan Kuşlarının Özellikleri

Kırlangıca benzeyen bîr kuştur. Kutuplar, Yeni Zellanda ve bazı Okyanus adaları bir yana, bütün dünyada yaşar. 18-20 santim kadar uzunluğundadır, sivri tırnaklı ayakları oturmaya, koşmaya değil, tırmanmaya, tutunmaya elverişlidir. Sağanlar çok hızlı uçarlar. Yuvalarını, kuluçka mevsimi çok şişen tükrük bezlerinin salgıları ile birbirine yapıştırdıkları maddelerden yaparlar, hele bir cinsi yuvasını yalnız tükürükten yapar. Dişi 1-3 yumurta yumurtlar, erkeğiyle birlikte kuluçkaya yatar. Yaşlılar yavrularını boyun keselerine biriktirdikleri besinlerle beslerler. Uçarken yakaladıkları sinek, kelebek vs. küçük böcekleri yerler. Yurdumuzda «siyah sağan», «beyaz karınlı sağan» diye iki çeşidi bulunur.

Sağan Kuşlarının Yaşam Alanları

Bütün sağanlar görünüşte bir-birlerine benzerler. Bu kuşlar sık sık kırlangıçlarla karıştırılır. Oysa ötücükuşlar takımına giren kırlangıçgillerle akrabalıkları yoktur. Antartika ve Avustralya dışında dünyanın belli başlı bütün kara parçalarına dağılmış 80 türleri vardır. Türlerin çoğunluğu sıcak bölgelerde yaşarsa da, birkaçı Alaska, Finlandiya ve kuzey Rusya’ya kadar kuzeye uzanan bölgelerde de görülür. Ağaçsız bölgeye geçmezler, kışın tropikal bölgelere göç ederler. Sağanların bir de tepeli sağanlar ⇒ (Hemiprocnidae) diye adlandırılan bir altfamilyası vardır. Bunun türlerine güneydoğu Asya’da ve Büyük okyanusun batısında rastlanır. Bu kuşlar daha az uçarlar ve zamanlarının büyük bir kısmını iri kırlangıçlar gibi ağaçlarda tüneyerek geçirirler. Apodidae familyası iki gruba ayrılır. Chaetura cinsinden olan diken kuyruklu sağanlar, Collocalia cinsinden olan mağara sağanları ve Kuzey Amerika’nın siyah sağanlarını kapsayan Cypseloides cinsleri birinci grubu oluştururlar. Bunların kuyruklarında küçük ve dikensi çıkıntılar vardır. Diken kuyruklu ya da iğne kuyruklu adları buradan gelmektedir. Öbür grup, Avrupa’da yaşayan 4 türü içeren Apus ile bazı küçük cinslerden oluşmuştur.

Sağan Kuşlarının Beslenmesi

Sağan kuşlarının temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme ihtiyacı sağlığı için son derece önemlidir. Bu kuşlar doğal ortamlarında ot tohumu ile beslenir yalnız bu tohumlar kaliteli olmalıdır. Bir tohumlar kuşlar tarafından kuru, filizlenmiş ve nemli olarak tüketilir. Sadece nemli veya sadece kuru tohum ile beslemek yanlıştır. Bu kuşun dengeli olarak her biriyle beslenmeye ihtiyacı vardır.

Yorum yapın