Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Şah Kartal Hakkında Bilgiler

Şah Kartal Hakkında Bilgiler

Şah Kartal, Şah Kartal nedir, Şah Kartal hakkında bilgiler, Şah Kartal bakımı, Şah Kartal beslenmesi, Şah Kartal özellikleri, Şah Kartal yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Şah Kartal hakkında bahsetmek gerekirse Şah Kartal, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Şah Kartalı Hakkında Bilgiler

Şah Kartal Nedir

Şah kartal, atmacagiller familyasından bir kartal türü.

Şah Kartal Hakkında Bilgiler

Şah kartal, Altın kartaldan biraz daha küçük ve daha tıknaz yapılıdır. Olgunluk çağındakilerin omuzlarında beyaz bir leke vardır ve bu durumu ile bir imparator pelerinini andırır. İmparator kartal adını, tüm ülkelerde bu gösterişli görüntüsü nedeni ile hak etmiştir. Sırtın diğer kısımları koyu ve siyaha yakın bir renktedir. Alın ve tepenin ön kısmı koyu kahverengidir. Karın tarafı koyu kahverengi , kuyrukaltı tüyleri açık kahverengidir. Başının üstü ekmek kabuğu renginde ve beyazımsı lekelidir. Kuyruğun ucundan önceki gri kısmında 6 koyu şerit vardır ve düzdür. Gençleri : Bej renkli ve üzerleri lekelidir. Kanatları esmer-siyah, kuyruğun ucu açık renk şeritlidir. Genetik: Siniflandirmada, daha once Sah Kartal veya tercumesi ile Dogu Sah Kartal ; su anda Ispanya ve Portekiz de bulunan Ispanyol Sah Kartallar icin de kullanilan , genel bir isimlendirme idi. Fakat simdi; morfolojik, ekolojik ve molekuler farkliliklar nedeni ile iki ayri tur olarak siniflandirilmaktadirlar.

Şah Kartal Özellikler

Yuva başka ağaçlarla kuşatılmamış bir ağaca yapılır ve burdan çevreyi görebilirler. Yuva ağaç dalları, ot ve tüylerle döşenir. Mart veya Nisan’da dişiler, iki veya üç yumurta bırakırlar. 45 gün sonra yavrular yumurtadan çıkarlar. Çoğunlukla bir sincap türü olan susliks ile beslenir ve ayrıca diğer kemirgenleri, ağaçsansarlarını, tilkileri ve kuşlarıda tüketebilirler.

Şah Kartal Yaşam Alanları

Güneydoğu avrupa, batı ve orta asyada dağılım gösterirler. Göçmendirler. Kışı Hindistan, Çin ve Afrika’da geçirirler. Avrupa’da soyu tükenme tehlikesindedir. Daha önce yayılış alanlarından olan Macaristan ve Avusturya’nın büyük kısmında artık görülmemektedirler. Macaristan’da yuva yapan nüfus 70-80 çift kadardır. Küçük ormanları tercih ederler. Diğer kartallardan farklı olarak dağlar, büyük ormanlar ve ağaçsız bozkırlarda yaşayamazlar.

Şah Kartal Hakkında Bilgiler

Şah Kartal Beslenmesi

Şah kartallar yuva bölgesinde avlanmadıkları gibi hiç bir yırtıcının da av yapmasına izin vermezler.Bu da kendi av listesinde olan hayvanların yuvanın olduğu ağacın etrafındaki ağaçlarda ve tüm o bölgede üreme ve beslenme faaliyetlerini sürdürmesine izin vermektedir. Yazar bunun iki sebebi olduğunu düşünüyor.Birincisi yavrunun eğitimi, ikincisi kartallar tarafından bu av hayvanlarının erken uyarı sinyali olarak değerlendirilebilmesidir.Bir yandan yuvada devamlı aşağıyı izleyen yavru kartal, avlarının davranışlarını öğrenirken, diğer yandan ebeveynler av olabilecek hayvanların hareketlerini izleyerek yuvanın koruınmasında ve yuva bölgesine yapılabilecek olası düşmen saldırısına karşı erken uyarı sinyali almaktadırlar.Böylece 1 km çapını bulan yuva bölgesinde, başlıca yiyeceği olan tahtalı güvercin, üveyik , sincap,yer sincabı (gelengi), tavşan ve tilkiler, rahatlıkla üreme be beslenme faaliyetlerinde bulunabilmektedirler.

Yorum yapın