Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Şakrak Kuşu Hakkında Bilgiler

Şakrak Kuşu Hakkında Bilgiler

Şakrak Kuşu, Şakrak Kuşu nedir, Şakrak Kuşu hakkında bilgiler, Şakrak Kuşu beslenmesi, Şakrak Kuşu özellikleri, Şakrak Kuşu bakımı, Şakrak Kuşu yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Şakrak Kuşu hakkında bahsetmek gerekirse; Şakrak Kuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Şakrak Kuşu Nedir

Şakrak kuşu, Passeriformes takımından bir grup kuşa verilen ad. Serçe iriliğinde, güçlü gagalı, siyah başlıklı, dişisi al ya da kırmızı gerdanlı, tohumcul meyve bahçelerine büyük hasar veren bir kuş.

Şakrak Kuşu Hakkında Bilgiler

Şakrak kuşu, ötücü kuşlar ailesinden bir grup kuşa verilen genel isimdir. Serçe iriliğinde, güçlü gagalı, siyah başlıklı, dişisi al ve ya kırmızı gerdanlı, tohumcul meyve bahçelerine büyük hasar bırakan bir kuştur. Gezici ve yerleşik bir kuş olan şakrak kuşu, Büyük Britanya’dan Japonya’ya kadar Avrasya’nın bütün ılıman alanına yayılır. Çiftler oluşturarak yaşarlar. Tohumlarla beslenir, kış için yuvasına tohum depolar, ilkbaharlarda depoladığı yiyecekler tükenince, meyve ağaçlarının tomurcuklarını yer. Yılda üç kez yavrular ve yavrularını küçük omurgasızlarla büyütür.

Şakrak Kuşu Özellikleri

Uzunluğu 16 cm, kuyruksokumu beyaz, üst bölümleri siyah ve boz, alt bölümleri erkeğinde kırmızımsı, dişisinde soluk kahverengidir. Gagası hem erkeğinde kısa ve kalındır.

Şakrak Kuşu Yaşam Alanları

Şakrakların boyları Kuzeyden Güneye geldikçe küçülür. Büyük boylu alt türlerinden Pyrrhula parlak renkli, Rosskowi en parlak renkli ve kalın gagalıdır. Europea ve Pileata daha küçük, soluk renklidirler. Iberiae en küçük ve koyu kırmızıdır, bazılarının sırtında da kırmızılık olabilir. Çoğunlukla çam ve ladin ormanlarında yaşarlar ancak kozalaklı ormanları da tercih ederler. Karışık ormanlarda, park ve bahçelerde de görülebilirler. Çoğu zaman orman altındaki çalılıkların arasında dolaşırlar. Ormanların açık bölgelerinde karatavuk ve ardıç sürüleriyle birlikte beslendikleri gözlemlenmiştir. Ülkemizde Trakya, Marmara, Karadeniz bölgelerinde ve Orta Andolu’nun kuzeyinde yerli bir tür olarak bulunurlar.

Şakrak Kuşları Beslenmesi

Böcekler, yemiş ve tohumlar başlıca yiyecekleridir. Yeni sürgünlere olan düşkünlükleri bahçecileri ve bağcıları kendilerine düşman etmiştir. Şakrak kuşu farklı taneler ve üzümsü meyvelerle beslenir. Ağaç, ağaççık tohumları, sert çekirdekli etli meyveler, tomurcukları sever. Yiyecek diyetleri sürekli olarak meyveden tohuma değişerek devam eder. Bilhassa şakrak taze meyvelerin tohumlarını tüketir.

Yorum yapın