Anasayfa » KİM KİMDİR » Şerif Mardin Kimdir?

Şerif Mardin Kimdir?

Şerif Mardin kimdir,Şerif Mardin nereli,Şerif Mardin eşi kim ,Şerif Mardin Biyografisi, Şerif Mardin oynadığı filmler,Şerif Mardin hangi dini benimser, Şerif Mardin hakkında kısa bilgiler, Şerif Mardin yaşı kaç,Şerif Mardin ne zaman doğdu,Şerif Mardin boyu kaç, Şerif Mardin göz rengi nedir, Şerif Mardin, Şerif Mardin hakkında merak edilenler, Şerif Mardin çocuğu var mı, Şerif Mardin hakkında notlar,Şerif Mardin hakkında kısa notlar,Şerif Mardin hakkında bilinmesi gerekenler

 

Sevgili okurlar; bugün sizlere oyuncu, sporcu, sanatçı vb gibi isimlerin biyografilerini hazırladık. Sevdiğiniz, beğendiğiniz, hayranı olduğunuz ve sıkça takip ettiğiniz kişilerin merak edilen yanlarını, iyi huylarını, kötü huylarını önünüze sereceğimiz bir biyografi hazırladık. Takipçisi olduğunuz kişinin hakkındaki yazıyı okuduktan sonra artık onu daha iyi tanıyacak ve daha iyi bir şekilde betimleyeceksiniz. Umarım bu biyografi yazımız size faydalı olur.

 

Şerif Mardin, toplum bilimi alanındaki çalışmalarda Türkiye’ye pek çok kavram kazandırdı. Galatasaray Lisesi’nin ardından Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Osmanlı tarihi üzerine yaptığı çalışmalara adından söz ettirdi. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ne dönerek, tecrübelerini burada kullanmaya başladı.

Şerif Mardin Nereli?

Şerif Mardin Kimdir?

1927 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı. Lisans ve doktora derecelerini Stanford Üniversitesi’nden aldı. Doktora tezinin genişletilmiş hali 1962 yılında Princeton University Press tarafından “The Genesis of Young Ottoman Thought” başlığıyla yayınlandı. Bu konu üzerindeki çalışmalarını 1964 yılında çıkan “Jön Türklerin Siyasi Fikirleri, 1895-1908” başlıklı diğer kitabı ile devam ettirdi.

Şerif Mardin daha sonraki yıllarda düşünce tarihinin yanı sıra, siyaset sosyolojisi ve din sosyolojisi alanlarından hareketle Osmanlı-Türk toplumsal yapısının temel dinamiklerini, ve süreklilikleri anlamaya çalışmıştır. Kültürel dinamiklerin etkileri ve bunların toplumsal alanda gösterdikleri süreklilikleri çok disiplinli bir yaklaşımla incelemiştir. Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş ve modernleşme sürecinde  din, ideoloji ve kültür giderek Mardin’in temel çalışma alanları haline gelmiştir.

Mardin, 20. yüzyılın ikinci yarısında Türkiye’de kentlileşmenin ne gibi sorunlar yarattığını da gördü. Bu yüzden, literatüre “mahalle” ve “mahalle baskısı” kavramlarını getirdi. Türkiye’de mahallenin beraberinde getirdiği kontrol mekanizmasına ve bireysel özgürlükleri kısıtlayan boyutlarına dikkati çekti.

Şerif Mardin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Şehir Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Yurtdışında ise Washington’daki American University’de uzun süreli öğretim üyeliği yaptı ve İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüttü, önde gelen pek çok diğer üniversitede de konuk öğretim üyesi oldu. Türkiye Sosyal Bilimler Derneği kurucu başkanlığı yaptı. ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Yılın Bilim Adamı Ödülünü aldı. 1950’li yıllarda etkili olan Forum adlı siyasal derginin kurucuları arasında yer aldı.

Yorum yapın