Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Sibirya Taşkuşu Hakkında Bilgiler

Sibirya Taşkuşu Hakkında Bilgiler

Sibirya Taşkuşu, Sibirya Taşkuşu nedir, Sibirya Taşkuşu özellikleri, Sibirya Taşkuşu yaşam alanları, Sibirya Taşkuşu bakımı, Sibirya Taşkuşu hakkında bilgiler, Sibirya Taşkuşu beslenmesi,

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Sibirya Taşkuşu hakkında bahsetmek gerekirse Sibirya Taşkuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Sibirya Taşkuşu Nedir

Sibirya stonechat veya Asya stonechat, Eski Dünya sinekkapan ailesinin yakın zamanda onaylanmış bir türüdür. Diğer pamukçuk benzeri sinekkapanlar gibi, geçmişte genellikle Turdidae’ye yerleştirildi. Ilıman Asya ve en doğu Avrupa’da ürer ve Eski Dünya tropiklerinde kışlar.

Sibirya Taşkuşu Hakkında Bilgiler

Küçük boylu, iri başlı ve kısa kuyruklu kuşlardır. Gençleri dişilerine benzer fakat beneklidir. Kuyruk sokumları çizgisiz beyaz, dişilerinin kaşları açık renklidir; bu iki özellikle çayır taşkuşuna benzer. Ergün Bacak in dediği gibi “Bembeyaz kuyruk sokumu,boyundaki beyazlığın çok geniş olarak enseye gitmesi ve uçarken gördüğümüz kanat altı örtücülerinin bariz şekilde siyah olması ” Sibirya Taşkuşu”nda dikkat edilmesi gerekenler. Taşkuşları içinde “Saxicola maura ” olarak ayrı bir tür olarak geçer. Ssp armenica (Van gölü çevresi ve doğusu) ve variegata nın (Azerbeycan) kuyruk dış teleklerinin kökü, omuz lekeleri ve boyun yanları beyazdır, Ortadoğu da kışın gözlenirler. Variegata daha soluk renklidir, kuyruğunda daha fazla beyaz bulunur.

Sibirya Taşkuşu Özellikleri

Küçük boylu iribaşlı ve kısa kuyruklu kuşlardır.12,5 cm boyunda,18 ile 21 cm kanat açıklığında ve 14 ile 17 g ağırlığında bir kuştur . Ortalama 3 yıl yaşar. Çayır Taşkuşuna benzer. Mart ayında üreme başlar. Yılda 1 – 3 kez yumurtlayabilir. 3 ila 8 adet arasında yumurta bırakılır. Kuluçka süresi 14 – 15 gündür. Tüylenme dönemi 12 – 13 gün arasındadır. Çoğu kez bir bitkinin tepesine dik olarak tünerler, ani hareketlerle kuyruklarını kakarlar, sert ve tok seslerini duyururlar.

Sibirya Taşkuşu Yaşam Alanları

Yazın üreme döneminde bazen bulunur; 71°kuzey enleminin altında Sibirya, güneyde Himalayalar, güneybatıda Çin, batı da Türkiye ve Hazar denizi hatta Kuzeydoğu Avrupa özellikle de Rusya′da bulunur. Kuzey Afrika′nın batısı, Hindistan, Tayland ve Japonya′nın olduğu yerlerde kışlar.

Sibirya Taşkuşu Beslenmesi

Böçekçildir.

Yorum yapın