Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Sultan Papağanı Hakkında Bilgiler

Sultan Papağanı Hakkında Bilgiler

Sultan Papağanı, Sultan Papağanı nedir, Sultan Papağanı hakkında bilgiler, Sultan Papağanı özellikleri, Sultan Papağanı bakımı, Sultan Papağanı beslenmesi, Sultan Papağanı yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Sultan Papağanı hakkında bahsetmek gerekirse; Sultan Papağanı, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.


Sultan Papağanı Nedir

Sultan papağanı, kakadugiller familyasından sarı beyaz ve gri renklere sahip bir kakadu türü. Ana besinlerini darı, çekirdek, kuru incir içi, havuç, armut sapı, kiraz sapı v.b besinlerini oluşturur. Erkeklerin taklit yeteneği vardır. Çekirdek ve dal darı gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler.

Sultan Papağanı Hakkında Bilgiler

Sultan papağanı, oldukça alımlı bir kuş türüdür. Kakadugiller ailesinden gelen, genellikle sarı gri renkli sevimli hayvanlardır. Onları gördükten sonra, beğenmemeniz imkansızdır. Öylesine güzel ve kibardırlar ki, sevimlilikte üstlerine yoktur. Değişik renkler ile akıllarda iz bırakan sultan papağanları, standart olarak karın boşluğuna kadar gri rengi taşırlar. Sırt ve baş gövdeleri tamamen sarıdır. Kulaklarının arkasında, hemen göz kısmının altında turuncu tüyleri bulunmaktadır. Kibar duruşlarının ardında yatan bir yetenek vardık. İnsanları çok dinlerler.
Öğrenmeye çok yatkın hayvanlardır. Bunların dişi olanlarında sarıdan çok beyaz tüy oluşmaktadır. Fakat erkek olanları çok fazla konuşkan bir yapıya sahiptirler. Üstelik ilgiyi çok severler. Sultan papağanları, insanlara en yakın hayvan türlerindendir. Ne kadar çok ilgilenirseniz, o kadar çok konuşmayı öğrenirler. Eğer sizinle rahatlıkla sohbet edebilecek bir papağan istiyorsanız, size tavsiyemiz sultan papağanın erkek olanını almanızdır.

Sultan Papağanı Özellikleri

Avustralya kökenli olan Sultan Papağanları, Türkiye’de beslenen papağan türleri arasında en yaygın olandır. Sultan Papağanları zahmet gerektirmeyen bakımları sayesinde hem ev ortamına hem de aile bireylerine kolay bir şekilde uyum sağlayabilmektedir. Kendilerine has bir görüntüsü olan Sultan Papağanları meraklı bir yapıya sahiptirler. Bu özellikleriyle eğitilmeleri oldukça kolaydır. Hatta papağanlar arasında en kolay eğitilebilen Sultan Papağanı’dır diyebiliriz. 15 yıl yaşayabilen bu kuş türünün yaşam süreleri iyi bakımla 22 yıla kadar çıkabilmektedir. Sultan Papağanlarının beyaz, sarı ve gri renkleri bulunmaktadır. Yanaklarında ve kulaklarının belli kısımlarında turuncu tüylerin bulunması onları diğer türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmeyi sağlamaktadır.

Sultan Papağanı Yaşam Alanları

Sultan papağanlarının yaşam alanı kurak ve yarı kurak iklime sahip ülkelerdir, büyük ölçüde göçebe olan bu kuşlar daima suya yakın yerlerde yaşarlar. Kimi zaman yüzlercesi bir suyun etrafına akın ederler. Sultan papağanları çiftler ya da küçük sürüler halinde yaşayabilirler. Sıcak iklim kuşları olmaları sebebiyle sultan papağanlarının 15 derecelik ısının altında yaşaması uygun değildir. Eğer bir sultan papağanı sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu hayati bilgiyi mutlaka aklınızda tutmalısınız.

Sultan Papağanı Konuşması

Sultan papağanı konuşma yeteneği çok düşük olan papağan türlerindendir. Konuşmaktan çok ıslık çalmayı sever. Çığlık benzeri ses çıkararak öter ama rahatsız edici değildir. Taklit edebilme yetenekleri vardır. Erken dönemlerden itibaren eğitim verilirse, sık ve düzenli olarak ilgilenilerek konuşma egzersizleri yaptırılırsa konuşabilir. Ancak öğrendiği kelimeler kısa ve sınırlı sayıda olacaktır. Erkek sultan papağanı çok erken dönemlerden itibaren ıslık çalmayı öğrenir. Konuşması için çok sabırlı tekrar gerekir ama konuşabilir. Dişi sultanlar ıslık çalamaz, konuşturmak ise çok zordur. Dişinin ıslık çaldığını veya konuştuğunu görmek çok nadir olmakla birlikte çığlık benzeri sesler ile size istediğini anlatacaktır. Eğitim sırasında ödül kullanmanız işinizi kolaylaştırabilir. Özellikle ay çekirdeği ve darı bu amaçla kullanabileceğiniz ideal ödüllerdir. Her ikisini de çok sevdiğinden yiyebilmek için her şeyi yapacaktır.

Sultan Papağanı

Sultanlar sürü halinde yaşayan türlerdendir. Bu sürüler o kadar büyüktür ki, gökyüzünü karartacak kadar geniş alan kaplarlar. Tohumla beslenen türler olduklarından, yiyecek yiyecek arayışı içinde genelde sürü halinde yaşamak tipik bir davranış biçimidir. Sultanlar da bu şekilde Avustralya’nın yeşil alanlarında yiyeceklerini ararlar. Yiyeceğin bol olduğu yerde sürü, yumurtlamak amaçlı geçici konaklar. Sultanlar en iyi yumurtlama yeri için kesintisiz kavga halindedirler. Kavgayı en iyi uyku köşesini kapmak içinde yaparlar. Yalnız şu gerçek ki, açık alanda yapılan kavgalar kafes veya salmalarda olduğundan daha sakin geçiyor. Bu tür yerlerde sadece eş arayışı bile çok sert gaga darbeleriyle yapılan kavgaların çıkmasına sebep oluyor. Geniş sürülerde sayının fazla olmasından dolayı sağlıklı bir hiyerarşi oluşması imkânsız olduğu için böyle baskın çıkmalarda oluşmamaktadır. Sultanlar kendi aralarında hafif dostluklar da kurarlar. Hem cinsleriyle tipik davranış biçimleri sergilerler. Örneğin kafa kaşıma, öpüşme, sokulma vb. gibi. Diğer erkeklerle yapılan bu davranış değiş tokuşu, onlar hem örnek almaları açısından, hem de çiftleşmelerinde gerekli tohum bezelerinin aktifleşmesi açısından önemlidir. Sultanlar çok sosyal hayvanlardır. Mutlu olabilmeleri için mutlaka türdeşlerinin varlığına ihtiyaç duyarlar.

Sultan Papağanı Beslenmesi

Sultan papağanı yemi sağlıklı ve güçlü olmaları, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları için kafeslerine koyacağınız yiyeceklere dikkat etmeniz gerekiyor. Sultan papağanı yemi alırken açık sultan papağanı yemi ve kapalı sultan papağanı yemi olarak satılıyor eğer yemi açık alacaksanız sultan papağanı yeminin taze olup olmadığına, içerisinde böceklenme olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda açık yem içerisinde çok fazla çekirdek varsa muhabbet kuşu yemi ile takviye etmenizi tavsiye ederim çünkü sultan papağanlarının çekirdeği sevmeleri aynı zamanda çok yemeleri karaciğerlerinde yağlanma yapacaktır, bu nedenle yem takviye etmeniz çekirdek oranı azalacaktır ve karaciğerinde yağlanma olmayacaktır.

“Sultan Papağanı Hakkında Bilgiler” üzerine bir yorum

Yorum yapın