Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Sumru Kuşları Hakkında Bilgiler

Sumru Kuşları Hakkında Bilgiler

Sumru Kuşları, Sumru Kuşları nedir, Sumru Kuşlarının özellikleri, Sumru Kuşları hakkında bilgiler, Sumru Kuşlarının bakımı, Sumru Kuşlarının yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Sumru Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Sumru Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.


Sumru Kuşları Nedir

Sumrugiller, yağmur kuşları takımına ait bir familyadır. Tüm dünyada yayılış gösterirler. Kıyılar ve iç sular bulundukları yerlerdir. Aniden dalış yaparak besinlerini yakalarlar.

Sumru Kuşları Hakkında Bilgiler

Sumru kuşlarını diğer kuş türlerinden ayıran belirgin özelliklerin başında, kırmızı ince gagaları, küçük beyaz kanatlar ve düzensiz hareketlere sahip olması geliyor. Genel olarak martı kuşlarına benzeyen bu türlerin ötüşleri ‘ kiy kiy ’ şeklinde ince bir ses. Ülkemize yaz aylarında göç ederek belirli bölgelerde koloniler oluşturan bu kuşlar, üç ay kadar kısa bir süre zarfında fotoğraflanabilir. Bu ay­lar içerisinde yavrulamak için bir nevi kuluçkaya yatarlar. Doğan yavruların kanatlanıp uçabilecekleri ana kadar bekledikten sonra ülkemizi bir daha ki seneye kadar terk ederler. Sumru kuşlarını ilgi görmesinde belki de en büyük neden aralarında ki besin paylaşımı. Usta birer balık avcısı olan bu kuşlar, bulundukları bölgenin suları üzerinde alçaktan uçarak, ani bir pike ile suyun içine dalıp su altında ki balıkları gagaları ile yakalarlar. Yakaladıkları balıkları kolonin diğer Sumruları ile paylaşmak için bölgelerine geri dönerler.

Sumru Kuşlarının Özellikleri

  •  Boy 35-38 cm, kanat açıklığı 100-115 cm.
  • Tatlısuların ve bataklıkların orta büyüklükte ve açık renkli sumrusudur.
  • Gagası kalın ve bütünüyle siyah, bacakları siyahtır.
  • Kışın tepe kısmında siyah ince bir çizgi vardır.
  • Bu çizgi gençlerde daha soluktur.
  • Yazın gri, kışın ise daha beyaz görünür, siyah göz lekesi vardır.
  • Kanat üstü gri, dış primerlerine uzanan uçları siyahımsıdır; kanat altında uca doğru uzanan çok belirgin siyahlıkta bir firar hattı bulunur.
  • Kuyruksokumu çok açık gri ve her zaman belirgin değildir.
  • Kuyruğu kısa, çatallı ve açık gridir.

Sumru Kuşlarının Yaşam Alanları

Deniz seviyesinden 4.000 metreden yüksekliklere kadar uzanan çeşitli kıyı ve iç habitatlar içerisinde bulunur . Düz kaya yüzeyleri, kumlu plajlar, kum tepeleri ve kum atıkları olan seyrek bitki örtüsüne sahip adalarda genellikle yuvalar. Aynı zamanda, nehir kenarları, kıyı lagünleri, tuz bataklıkları, yarımadalar ve çimenlik uçurumlarda kumlu, kayalık veya iyi bitki örtüsü bulunan adalarda yuva yapabilirler. İç kesimlerde de göl kıyılarında, göllerin içindeki ufak adacıklarda, nehir boyunca oluşan yüksek kayalıklar da dahil olmak üzere benzer yaşam alanlarında yuva yaptıkları görülmektedir. Ayrıca bataklıklar, göletler ve otsu alanlarda da yuva yaptıkları görülmektedir.
Üreme mevsimi dışındaki zamanlarda da yuva için istek duyduğu araziye benzer alanlarda bulunmaktadır. Limanlarda, iskeleler, plajlarda ve lagün, nehir, göl, bataklık gibi sulak alanlarında durabilir. Genellikle deniz kenarı, denize dökülen nehir ağızlarında avlanmaktadır.Göllerde, göletlerde veya nehirler gibi tatlı suda da beslenir.

Sumru Kuşlarının Beslenmesi

Diğer sumru türlerinde olduğu gibi sumru da sulak alanlarda beslenen bir türdür. Avını ya su yüzeyinde dalgalı bir biçimde uçarak toplar veya su yüzeyine dalış yaparak yakalar. Dalış için avlanmadan önce besinin bol bulunduğu sulak alana gelerek, hovering dediğimiz harelet olan sabit bir noktada kanatlarını çırparak durur ve dikkatli bir biçimde sudaki avını arar. Avını bulduktan sonra o noktaya doğru hızlıca dalış yaparak avını yakalar. Diğer türlerde de görülen av çalma hareketini sumrularda yapar. Bir başka sumrunun yakalamış olduğu avıda çalmak için uğraşır. Bu türün toplu olarak avlandığıda görülmüştür. Bazı balıkların oluşturmuş olduğu sürülere 1000 den fazla bireyin aynı anda beslenme hareketi yaptıklarıda bilinmektedir.

Yorum yapın