Anasayfa » SAĞLIK » Testis Kanseri Hakkında Bilgiler

Testis Kanseri Hakkında Bilgiler

Testis Kanseri, Testis Kanseri nedir, Testis Kanseri hakkında bilgiler, Testis Kanseri özellikler, Testis Kanseri tedavisi, Testis Kanseri özellikleri, Testis Kanseri belirtileri, Testis Kanseri ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Testis Kanseri  hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Testis Kanseri ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Testis Kanseri Hakkında Bilgiler

Testis Kanseri Nedir

Testisler başlıca görevleri arasında üreme için semen üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan organlardır. Testis kanseri (testiküler kanser) her ne kadar erkeklerin sadece %1’inde görülen, nadir sayılabilecek kanserlerden biri olsa da, 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerinden biridir.

Testis Kanseri Hakkında Bilgiler

Testisler erkeklerde penisin hemen altında bulunan ve skrotum denilen deri ile kaplı yumurta şeklinde bir çift organdır. Görevi sperm ve testesteron üretmektir. Testis kanseri ise kökenini testisteki üreme hücrelerinden alan ve testiste görülen kanser türüdür. Testis kanseri en sık erişkin erkeklerde görülür. Toplumda görülme sıklığı 100.000 kişide 3’tür. Hastalık, nadiren de olsa ergenlik öncesi çocuklarda görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri vardır. Çocukluk çağında inmemiş testisin 10 yaşına kadar düzeltilmemesi testis kanserine yol açabilmektedir. Bir testiste kanser olduğunda diğer testiste risk artmaktadır. Babasında veya erkek kardeşinde testis kanseri olan erkeklerde risk normal topluma göre daha fazladır. Orşit yani testis iltihabı geçirenlerde testis kanseri oluşma riski vardır. Bazı yayınlarda HIV enfeksiyonun da testis kanserine yol açabildiği bildirilmiştir.Testisin birincil tümörü haricinde farklı kanser türleri testise metastaz yapabilirler.

Testis Kanseri Nedenleri Nedir ?

Doktorlar, bir testisin içindeki sağlıklı hücreler değişime uğramaya başladığında testis kanseri oluştuğunu bilirler. Sağlıklı hücreler, vücudun normal işlevini sürdürmesi için belirli bir düzen içerisinde büyüyüp bölünürler. Ancak bazen bazı hücrelerde büyümenin kontrolden çıkmasına neden olan anormallikler gelişir. Bu kanser hücreleri yeni hücrelere ihtiyaç olmadığında da bölünmeye devam eder. Biriken anormal hücreler testiste bir kitle oluştururlar. Neredeyse tüm testis kanserleri testislerde olgunlaşmamış sperm üreten germ hücrelerinde başlar. Germ hücrelerinin anormalleşmesine ve kansere dönüşmesine neyin neden olduğu bilinmemektedir.

Testis Kanseri Belirtileri Nedir ?

Aksi kanıtlanana dek, testis içindeki bir kitle, şişlik veya sertlik, potansiyel bir tümör olarak kabul edilmelidir. Testis tümörü tanısı alan erkeklerin yarısı, bu tanıyı almadan önce testislerinde ağrısız bir şişlik veya büyüme fark etmiş olurlar. Bu tanıyı alanların %25-50 kadarı da ağrı veya hassasiyetten yakınmışlardır. Hastalar kitle ile birlikte künt bir ağrı da tanımlayabilirler. Maalesef, bu belirtiler nedeniyle hekime başvurmada gecikilir ve bu gecikme süresi ortalama 5 ay kadardır. Bu gecikme sırasında hastalık yayılabileceğinden, belirti ortaya çıkar çıkmaz üroloğa başvurmak çok önemlidir.

Testis Kanseri Hakkında Bilgiler

Testis Kanseri Tedavisi

A ve B evreleri için cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi uygulanır. Cerrahi tedavinin temeli testislerde meydana gelen kanser hücrelerinin ameliyathane ortamında çıkarılmasıdır. Radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları ile bazı durumlarda cerrahi tedavi sonrasında tercih edilir.
C evresindeki testis kanserlerinin tedavisinde ilk tercih genellikle kombine kemoterapi uygulaması olur. Yeterli doz uygulandıktan sonra yapılan muayenelerde tümör kalıntısı saptanırsa kemoterapiden sonra cerrahi tedavi yöntemi de uygulanabilir.

Yorum yapın