Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Titus Tüneli Nerede? Özellikleri Nedir

Titus Tüneli Nerede? Özellikleri Nedir

Titus Tüneli Türkiyenin Hangi İlinde, Özellikleri Nelerdir?

Titus Tüneli, Hatay Samandağı’nda MÖ. 300’lü yıllara dayanan geçmişiyle yerli ve yabancı turistleri kendisine çekiyor. Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırıılan Titus Tüneli’nin yapımının da yüzyılı aşkın bir zaman sürdüğü düşünülüyor.

Akdeniz’in Roma kalıntıları arasındaki belki de en ilginç projelerden biri Titus Tüneli. Roma İmparatoru Titus’un yaptırdığı tünelin yapımının 100 yıldan fazla sürdüğü tahmin ediliyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Titus Tüneli, 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi.

TİTUS TÜNELİ NEREDE?

Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye’nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde, üzerinde Çevlik mahallesinde kurulu olan ilçenin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmış, yapımı yüzyılı aşkın bir zaman sürdüğü düşünülen tünellerdir.

TİTUS TÜNELİ’NİN ÖZELLİKLERİ NELER

Tünel, dağdan gelen derelerin ağzında ve bir iç liman olarak MÖ 300’lü yıllarda I. Selevkos Nikator tarafından kurulan, kurucusu Nikator adıyla anılan tarihi kentin liman bölümüne bakmaktadır. Bu limanın dağdan gelebilecek sel sularıyla dolabileceği düşünüldüğünden dolayı, Titus tarafından derenin önü bir duvar ile kapatılmış, duvarın dereden gelen bölümü ile deniz arasındaki dağ delinerek tünel yapılmıştır. Tünelin kapalı bölümü 130 metre uzunluğunda olup, açık alanıyla birlikte toplam 1380 metre uzunluğundadır. Genel olarak açık ve kapalı alanlarda tünelin yüksekliği 7 metre ve genişliği ise 6 metredir. Tünel Vespasian,Titus ve Antoninus Pius zamanlarında yapılmıştır. 2014 yılında tünel UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir.

Ayrıca daha sonra yapıldığı düşünülen, tünelin deniz tarafına bakan kısmında kaya mezarları bulunmaktadır. Kaya mezarlarının bulunduğu yer tünele yaklaşık olarak 100 metre uzaklıktadır. Kaya mezarı alanında bulunan en büyük çukur ise oldukça gösterişlidir ve diğer kaya mezarlarından daha farklı tarzda yapıldığından dolayı halk arasında “Beşikli Mağara” olarak bilinmektedir.

Seleucia Pieria antik kentinin parçası olan, Nikator antik kentinin üst bölümlerinde tapınak kalıntıları da bulunmuştur. Bölge kayalık olmasından dolayı çok sayıda mağara bulunur.

TİTUS TÜNELİ RESİMLERİ 

Yorum yapın