Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » TWİTTER’IN KURULUŞU VE GELİŞİMİ

TWİTTER’IN KURULUŞU VE GELİŞİMİ

140 karakterle bir şeyler anlatmaya çalıştığınız Twitter kuşunun ne zamandan beri hayatımızda olduğunu hiç düşündünüz mü? Her gün İngilizce karşılığı “cıvıldama”olan onlarca “tweet” atıyoruz. Tanıdığımız, tanımadığımız insanlarla sürekli etkileşim halindeyiz. Sadece biz mi? Politikacılar, şarkıcılar, sanatçılar, akademisyenler, sıradan bir vatandaş bile 140 karakter ile Twitter sayesinde derdini rahatlıkla anlatabiliyor artık.

image

2006 yılında hayatımıza giren Twitter, Jack Dorsey tarafından geliştirilmesinden bu yana, dünya çapındaki popülaritesini gün geçtikçe arttırmıştır. 25 Nisan 2011’den itibaren Türkiye’de de yoğun şekilde kullanılan Twitter, içerdiği uygulamaların programlama arayüzünün kısa mesaj gönderim ve alımı konusundaki olanaklarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde “internet dünyasının SMS”i olarak anılmaya başlanmıştır.

Twitter nasıl doğdu?
Twitter, 14 arkadaşın çabalarıyla South Park, San Fransisco’da kurulmuştur. Twitter’ın kuruluşu da ilginç bir öyküye dayanır. Birlikte çalışan bu 14 arkadaş yedikleri bir yemek esnasında proje fikrini üretirker. Twitter kurucularından Jack, SMS yoluyla küçük gruplara o anda ne yaptıklarını anlatabilecekleri bir proje fikrini oraya atar. İşte bu fikir Twitter’ın temeli olmuştur. Bu fikir üzerine güçlü bir beyin fırtınası başlar ve o sofrada doğan fikir bugün tüm dünyaya ulaşır.

Jack’in fikri; insanlara o anda gittiği kulübü, bulunduğu yeri ya da yaptığı şeyi yazıp mesaj atacaktı. Tüm yapacakları; cep telefonlarına bir şeyler yazıp göndermekti. Daha sonra bu fikir üzerinden bir prototip oluşturuldu. Katıldıkları yarışmada, Jack’in fikri birinci olarak seçildi. Jack’in oluşturduğu ilk versiyon tamamen web tabanlıydı. 21 Mart 2006 tarihinde fikir yayına başladı; ilk mesajı “#38” mesajıyla ekipten Dom atmış oldu.

Twitter’ın simgesi ne anlama geliyor?
Twitter’ın simgesi de anlamından çok uzak değil. Kuş logosu, kuşların cıvıltısından yola çıkılarak konuşmayı çağrıştırdığı için seçilmiş. Twitter logosunda yer alan meşhur kuş bir erkektir ve adı Larry’dir. Eskiden daha sert ve göze kaba gelen kuş logosu artık daha yumuşak ve güzel bir hale getirilmiştir.

Twitter’ın Türkiye’de kullanılması
Dünyada en yoğun Twitter kullanımının olduğu ülke Türkiye. (Dilerseniz bu konu hakkındaki haberimiz: Çılgın Türkler Twitter’ı Fethetti ) Ancak bundan beş on yıl öncesine kadar Türkiye’deki twitter kullanımı oldukça seyrekti. Türkiye’de Twitter kullanımı servisin Türkçe de hizmet vermeye başladığı 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren artmaya başladı. Hafızalarımızı biraz zorlarsak Twitter’ın Türkiye’de tanınması tartışma ve şov programları ile oldu. Programda yer alan konuklara sorularını yöneltmek isteyen, konular hakkında fikirlerini sunmak isteyen izleyici kitlesi programların adlarıyla açılan Twitter adreslerinden sorularını, yöneltti, fikirlerini söyledi. Akıllı telefonların hızla yayılmasıyla Twitter kullanımı da yaygınlaştı. Böylelikle sadece masaüstü bilgisayarlarında değil, cep telefonlarında da 7/24 Twitter’a erişim sağlandı.

Twitter aynı zamanda bir reklam mecrası
Twitter konuşma, etkileşim aracı olarak kullanılmasının yanında şirketler tarafından reklam aracı olarak da kullanılıyor. Firmalar kendi adlarında açtıkları Twitter hesaplarında tüketicilerine rahatlıkla ulaşabiliyor, yeni ürünlerinin, markalarının reklamlarını yapıyor hatta ufak çapta dağıttıkları hediyelerle tüketicilerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Sadece şirketler değil, ünlü isimler de Twitter’ı oldukça aktif olarak kullanrak bir bakıma reklamlarını yapıyorlar. Bu anlamda sanatçıların, şarkıcıların yanı sıra Twitter’ı aktif kullanan bir diğer kesim ise siyasetçiler. Twitter, özellikle seçim dönemlerinde politikacıların en etkili propaganda aracı olarak görülüyor. Hatta politikacılar önemli sözlerini basından önce Twitter hesaplarından duyuruyor. Siyasetçiler gezdikleri ülkelerin, şehirlerin, katıldıkları toplantıların, katıldıkları açılış törenlerinin fotoğraflarını an be an Twitter’dan paylaşarak vatandaşla etkileşim içerisine giriyor.

Artık herkes Twitter’da tartışıyor
Twitter’daki hashtag “#” sembolüyle ortak tartışma platformları oluşturularak milyonlarca insan o konular hakkında fikirlerini sunup, saatlerce tartışabilme imkanı buluyor.

Türkiye’nin ve dünyanın diğer pek çok ülkesinin gündemi artık Twitter’dan etkileniyor, kuş cıvıltılarıyla şekilleniyor. Wall Street İşgalleri, Arap Baharı ve Gezi Parkı protestoları gibi toplumsal olaylar da Twitter’da tartışılıyor, Twitter’dan milyonlarca kişiye yayılıyor.

Twitter’da herkes onları takip ediyor
Twitter’da en çok takip edilen kullanıcılara gelecek olursak birinci sırada 59 nokta 4 milyon takipçisiyle Kate Perry var, ikinci sırada 56, 4 milyon takipçisiyle Justin Bieber, Amerikan Başkanı Barack Obama 49,2 milyon takipçisiyle üçüncü sırada, video paylaşım sitesi YouTube 46, 3 milyon takipçisiyle dördüncü sırada yer alıyor.

Yorum yapın