Anasayfa » 81 il Gezilecek Yerler » Ülkemizden Gezilecek Güzel Akarsular

Ülkemizden Gezilecek Güzel Akarsular

Havalar Isınmaya Yaz Sezonu Açılmaya Başlamışken Cokiyiabi Ekibi Olarak Sizlere Güzel Ülkemizin Güzelliklerinden Akarsularımızı Ve Çaylarımızı Tanıtmak İstiyoruz Sizlerde Bu Yazıları Ve Fotoğrafları İnceleyerek Yaz Tatili İçin Gezilecek Görülecek Yeni Yerler Keşfedebilirsiniz.

 

Bırkleyn Akarsuyu

Bırkleyn Mağaraları Diyarbakır Turizmine en çok katkı sağlayacak yerlerin başında gemektedir. Zamanımıza kadar bölgede ki sorunlar sebebiyle hak ettiği ilgiyi görmemiş ve tanıtımı yeterince yapılamadığı için bu doğa harikası ve Antik Tarihi barındıran mekanı Diyarbakır’da yaşayanlar da dahil olmak üzere çok az insan bilmektedir.

Bırkleyn Mağaraları

Diyarbakır Lice ilçesinde Diyarbakır-Bingöl yolu üzerindedir. Dicle Nehri’nin iki ana kolundan biri bu mağaradan doğar.. Bırkleyn mağaralarında yapılan araştırmalar sonucunda, Bizans dönemine ait yoğun bir şehirleşmenin olduğu ispatlanmıştır. Asur krallarından kalma yazıt ve kabartmalara rastlanmıştır.

Birbirine paralel uzanan iki kayalığın içinde üç mağara vardır. Güneydeki kayalığın altında ve içinde Bırkleyn Suyu’nun açıktan aktığı 1 numaralı mağarada, Asur kralları I.Tiglatpileser’e ait (M.Ö 1114-1076) kabartma ile çivi yazılı kitabe; III. Salmanassar’a ait (M.Ö. 859-828)kabartma ile iki adet çivi yazılı kitabe bulunur. 2 numaralı mağaranın girişinde ise, antik çağa ait yapı kalıntıları ve yine III.Salmansar’a ait kabartma ile iki adet çivi yazılı kabartma yer alır. Diğerlerinden daha büyük olan üç numaralı mağara ise, bir doğa harikasıdır. Onbinlerce yılda oluşan sarkıt ve dikitleri ile bu mağara, yöre halkı tarafından astım tedavisinde kullanılmaktadır. Yine bu mağarada Kuzey Mezopotamya’ya özgü, Hassuna-Samarra seramikleri bulunmuştur.

 

  Kastro Çayı(Akarsuyu)                 

Tekirdağ’ın Karadeniz’e Açılan Tek Kıyısı Olan Kastro Dişbudak Ağaçlarıyla Süslü Yemyeşil Bir Koy. Koruma Altındaki Bu Milli Parkta Denize Girebilir, Bahçeköy Deresi’nde Deniz Bisikletiyle Gezebilir Ya Da Muhteşem Ormanda Yürüyüş Yapabilirsiniz. Buranın Resmi Adı Çamlı Koy, Ancak Halk Kastro Demeyi Sürdürüyor. Yöre Halkı Bu İsmin Bir Zamanlar Burada Yaşayan Orman Köylüsü Rumlardan Kaldığını Söylüyor.kastro’da Her Şey Var: Orman, Dere, Deniz. Istranca (Yıldız) Dağları’nın Denize Kucak Açtığı Bu Koyda Bahçeköy Deresi De Denizle Buluşuyor. Orman İşletmesi Tarafından Piknik Ve Dinlenme Yeri Olarak Düzenlenen Kastro Aslında Bir Milli Park. Ona Bu Statüyü Kazandıran Koyun Tepelerindeki 329 Hektarlık Karaçam Ormanı. Karaçam Ormanının Daha Aşağısındaki Sık Meşe Ormanı ‘‘Muhafaza’’ Niteliğinde Bir Orman; Yani Kesime Çok Ender İzin Veriliyor. Koyun Çevresi Ve Derenin İki Yanı Koruma Altında. Burada Araştırmalarda Kullanılan Değerli Otlar Yetişiyor. Bu Nedenle Kastro’da Tesis Yapılamıyor, Çürüse Dahi Ağaçlar Kesilemiyor.derede Bisikletle Gezinkastro Koyu’nu İkiye Bölen Ve Denize Dökülen Bahçeköy Deresi Aynı Zamanda Tekirdağ-Kırklareli Sınırını Oluşturuyor. Derenin Diğer Tarafında Orman Bakanlığı’nın Tesisleri Bulunuyor.

 

 

 

 

Barhal Çayı – Artvin
Artvin İli Sınırları İçinde Yer Alan Altıparmak (Barhal) Çayı, Kaçkar Dağları’nın Güney Yamaçlarından Doğar, Yaklaşık 40 Km’lik Bir Mesafe Kat Ettikten Sonra Yusufeli’nin 2 Km. Güneyinde Çoruh Nehri’ne Karışır. Altıparmak Çayı, Kano Ve Nehir Kayağı İçin Elverişli Olup, Yüksek Dağlarla Çevrili Son Derece Güzel Ve Etkileyici Bir Vadi İçinden Akmaktadır. Dağlardaki Karların Bütün Yaz Boyunca Erimesi Nedeniyle, Eylül Ayına Kadar Suyun Debisi Yüksektir. Vadi, Yaban Hayatı Açısından Da Çok Zengin Birgüzelliğe Sahiptir. Altıparmak Çayı Havzası’na Artvin Veya Erzurum Üzerinden Yusufeli’ne Gelerek Ulaşılabilir. Yusufeli’nden İtibaren 6. Km’sinde Öğdem Deresi, Altıparmak Çayı’na Karışmaktadır.

 

 

 

 

 

Seyhan Nehri

Seyhan Nehri, Ülkemizin Akdeniz’e Dökülen Irmakları Arasında En Önemlilerinden Biri. Uzunluğu 850 Km Ve Havza Alanı İse 20.600 Km2 Olan Seyhan Nehri’nin İki Önemli Kolu Bulunuyor. Uzun Yayla’dan Doğan Ve Orta Toroslar’ın Uzanış Doğrultusunda Akan Zamantı, Seyhan Nehri’nin En Uzun Kolu. Çukurova’ya İnmeden Önce Diğer Önemli Kolu Olan Göksu İle Birleşen Seyhan Nehri, Adana’dan Geçerek Akdeniz’e Dökülüyor.

Şehri Seyhan Ve Yüreğir Olmak Üzere İki Semte Bölen Seyhan Nehri Üzerinde, Yedigölze, Çatalan Ve Seyhan Hidroelektrik Santralleri Yer Alıyor. Bu Anlamda Elektrik Enerjisi Üretiminde Seyhan Nehri’nin Önemli Bir Yeri Olduğunu Söyleyebiliriz. Bununla Birlikte Seyhan Nehri, Çukurova’daki Tarımsal Sulamada Da Oldukça Önemli Bir Rol Oynuyor. Özellikle Pamuk Üretimi İçin Çok Fazla Suya İhtiyaç Duyulması Konusunda Seyhan Nehri Büyük Bir Görev Üstleniyor. Seyhan Nehri’nin Şehre Taşınması İçin İse Seyhan Baraj Gölü Devreye Giriyor.

 

 

Mıhlı Çayı – Balıkesir
Balıkesir- Çanakkale İl Sınırındadır. Altınoluk-Küçükkuyu İstikametinde Altınoluk’ Tan 5 Km. İleridedir. Mıhlı Çayı’ Ndan İç Kısımlara Doğru Gidildiğinde Baş Değirmen Mevkii Gelir. Baş Değirmen Köprüsü Roma Mimarisi İle Yapılmış Olup, Eski Zamanlarda Truva’ Ya Giden Tek Ulaşım Yoludur. Bugün İse Yöredeki Zeytinliklere Ve Trekking Yapanlara Yol Vermektedir. Bu Mevkide Ayrıca Küçük Göletler Ve Şelaleler Bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Manavgat Nehri
Antalya’nın Doğal Güzelliklerinden Bir Parçasını Oluşturur Manavgat Nehri. Tek Kaynaktan Beslenir Ve Dünyanın En Uzun Yeraltı Akarsularından Biridir.

Antalya’da Bir Tatil Planı Yapıyorsanız Eğer, Manavgat Nehri Gezilebilecek Yerlerin İlk Sıralarında Gelir. Turkuaz Yeşili Suları Hem Görsel Şov Sunuyor Hem De Mineraller Bakımından Zenginliğini Korumaya Devam Ediyor. Manavgat Nehri’nin Üzerinde Aynı Zamanda İki Baraj Vardır. Oymapınar Barajı Ve Manavgat Barajı…

Yüzebilme İmkanı Da Sunan Nehirde Serinlerken Bir Yandan Da Çevresini Keşfedebilirsiniz. Sazan, Alabalık, Levrek, Karabalık Ve Kefal Gibi Balık Türlerinin Yanı Sıra Kuşlara Da Ev Sahipliği Yapmaktadır Manavgat Nehri. Son Yıllarda Turizm Açısından Oldukça Gelişme Gösterdiği İçin Hem Yerli Hem De Yabancı Turistler Günlük Tekne Turlarına Da Katılabiliyor. Manavgat Nehri Tüm Güzelliklerini Muhteşem Bir Uyum İçinde Göstermektedir Ve Nehir Yatağı Boyunca Seralar Ve Narenciye Bahçeleri Eşlik Eder Bu Güzelliğe.

Manavgat Nehri Gezinizin Ardında Yine Bu Nehirde Oluşan Manavgat Şelalesi’ni, Oluk Köprü’yü, Aslanlı Mağarası’nı Ve Side Antik Kenti’ni Mutlaka Ziyaret Etmeyi Ve Her Gittiğiniz Yeri Fotoğraflayarak Ölümsüzleştirmeyi Unutmayın.

 

Ceyhan Nehri
Ceyhan Nehri, Çukurova’nın Seyhan Nehri’yle Birlikte İki Ana Kaynağından Biri Olup Akdeniz Havzasının Önemli Bir Akarsuyudur. Aynı Zamanda Adana’ya Bütünleşen Ceyhan Nehri, Türkiye’nin En Önemli Akarsularından Biri Olma Özelliğine Sahiptir. Ceyhan, Toros Dağları’nın Doğusundaki Bölümü Olan Nurhak Dağından Söğüt Deresi Adıyla Yeryüzüne Çıkar. Elbistan’ın 3 Km Kuzeyindeki Büyük Kaynaklarla Beslenir.

Ceyhan Nehri Toplamda 509 Kilometre Uzunluktadır Ve Sularını Topladığı Bölgenin Yüzölçümü 22.300 Kilometrekaredir. Nehir, Elbistan İlçesinin Ortasından Geçer Ve Kahramanmaraş İlinde Genel Olarak Derin Vadiler Şeklinde Akmaya Devam Eder. Ceyhan’ın Başlıca Kolları Arasında; Tekir, Fınız, Mağara Gözü, Hurman Ve Körsulu Sayılmaktadır. Ancak Nehrin Beslendiği En Önemli Ve İlk Kaynak Nurhak Dağları’ndan Çıkar.

 

 

 

 

Çoruh Nehri
Erzurum’un İspir İlçesinden Geçen Çoruh Nehri Mescit Dağları’nın Batı Yamaçlarından Kaynağını Almaktadır. Önce Batı Doğrultusunda İlerleyen Çoruh Nehri, Bayburt’u Ve İspir’i Geçtikten Sonra Artvin İl Sını¬Rına Girer. Oltu Suyu Ve Yusufeli Yakınlarında Barhal Deresi’yle Birleşen Çoruh, Kuzeybatı Yö¬Nüne Doğru İlerler. Kuzeydoğuya Yönelerek Muratlı’yı Geçtikten Sonra Gürcistan Sınırları İçerisine Girer Ve Batum’un Güne¬Yinden Karadeniz’e Dökülür. Çoruh Nehri 376 Km Uzunluğundadır.354 Kilometresi Ülke Sınır¬Larımız İçerisinde, 260 Km’si Erzurum Sınırları İçerisinde Kalmaktadır.
Çoruh Nehrinin Geçtiği Yatak Oldukça Dar Ve Derindir. Çoruh Nehri Dünyanın En Hızlı Akan Nehirlerinden Biri Ve Aynı Zamanda En Derinidir. Çoruh Nehri Genellikle İlkbahar Aylarında Yükselir, Yaz Aylarında Azalır.
Çoruh Nehri Birçok Turizm Aktivitesine Olanak Sağlamaktadır. Çoruh Nehri Ülkemizin Önemli Su Sporlarının Yapıldığı Nehirlerden Bir Tanesidir. Özellikle Rafting Ve Kano Gibi Su Sporları İçin Çok Uygun Bir Nehir Olup, Çok Zorlu Parkurları Bulunmaktadır.
Erzurum’un Güneybatısına Düşen İspir İlçesine Her Gün Şehir Merkezinden Kalkan Otobüslerle Yaklaşık 2 Saat 30 Dakikada Ulaşılabilmektedir.

 

 

Meriç Ve Tunca Nehirleri – Edirne
Meriç Ve Tunca Nehirleri “Sular Kenti” Olarak Bilinen Edirne’nin En Önemli İki Nehridir. Bu Nehirlerin Çevresinde Mesire Alanları Ve Dinlenme Tesisleri Yer Almaktadır. Meriç Nehri, Bulgaristan’dan Doğarak Edirne Sınırlarından Ülkemize Girmekte Olup Yunanistan İle Olan Sınırımızın Bir Bölümünü Oluşturmaktadır. Nehrin Üzerinde Yer Alan Meriç Köprüsü Geçilerek Ulaşılan Karaağaç’ta Bulunan Mesire Yerleri Nehirle Bütünleşmiştir.

 

 

 

 

 

 

Biga Çayı
Hem Doğal Bir Güzelliğe Sahip, Hem Coğrafyası İtibariyle Göz Dolduran Hem De Yaz Turizmi Açısından Oldukça Rağbet Görür Çanakkale.

Tüm Güzelliklerini Görmek İçin Birkaç Gün Yetmez. İşte Bu Hem Tarihiyle Ünlü Hem De Tatil Bölgesi Özelliği Taşıyan Şehrin Bir İlçesi Olan Biga, Eşsiz Bir Yapbozun En Önemli Parçasıdır. Çanakkale’yi Özetler Adeta.

Biga’da Bulunan Ve Aynı İsmi Taşıyan Biga Çayı, İlçeyi İkiye Bölen Bir Özelliğe Sahiptir. Aynı Zamanda Bu Çayın Çevresinde Büyük İskender’in Savaştığı Bilinmektedir. Yaklaşık Olarak 80 Kilometre Olan Biga Çayı, Adeta Görülmeye Değerdir. Karabiga Beldesine Sadece 3 Kilometre Uzaktadır Ve Çayın İki Tarafını Süsleyen Yeşillikler Tarafından Gizlenmiştir Bu Eşsiz Doğa Harikası. Aynı Zamanda Marmara Denizi’ne Dökülen Biga Çayı, Harika Bir Uyumla Akışını Sürdürür. Çevresinde Barındırdığı Yeşilliklerle Bir Ahenk Oluşturur Ve Kesinlikle Bu Ahenge Şahit Olmalısınız. Suya Yansıyan Ağaçları Gördüğünüzde O An Harika Bir Fotoğraf Karesi Yakaladığınızı Fark Edeceksiniz Ve Çayın Bu Sıcak Görüntüsünü Ölümsüzleştirmek İsteyeceksiniz.

Yorum yapın