Anasayfa » 81 il Gezilecek Yerler » Ülkemizin En Güzel Bataklıkları

Ülkemizin En Güzel Bataklıkları

Acarlar Langozu (Sakarya)

Longozun asıl anlamı su içine batmış ormandır. Acarlar Longozu, Dünya’da yer alan en büyük longoz olarak da bilinmektedir. Bu tip yerlerde yani longozlar da çok fazla hayvan yaşamaktadır. Özellik ile çok fazla balık çeşidi bölgede yaşamaktadır. Aynı zamanda suyun çok olması ile beraber bitki örtüsü de son derece fazla gelişmektedir. Longozlar tam bir doğa harikasıdır. Bu bölgenin etrafında harika bir tatil yapabilirsiniz. Son derece ideal bir dinlenme alanı olacak olan bölgede gerek aileniz ile gerek ise tek başınıza son derece hoş bir tatil yapabilirsiniz. Şimdi bir orman hayal edin. İçerisinde bir sürü bildiğiniz tanıdığınız ağaç türünün bulunduğu. Burası işte tam da öyle bir yer. Fakat buranın tek farkı bilip tanıdığınız tüm bu ağaçların köklerinin suyun altında olması. Gökyüzünün maviliği ile kökleri suyun altında kalmış harika ağaçlar ve bu ağaçların etrafında ise su tosbağaları, kazlar ve çeşitli birçok hayvan… Doğanın tam ortasında bir tatil adeta. Şehre hem bu kadar yakın olarak hemde bu kadar uzakta gibi hissedebileceğiniz tek yer adeta burası. Longozun içerisinde kayık ile veya yunus şeklindeki deniz bisikletleri ile gezmek ve ardından güzel bir balık ziyafeti çekmek sizlerinde kulağına güzel gelmiyor mu?

Bu doğa harikası günümüzde çevre bakanlığı tarafından korunuyor ve aynı zamanda turistik açıdan insanlara tanıtılmaya çalışılıyor. Bunun yanı sıra burada bazı sorunlar da yaşanabiliyor. Bölgeye aynı zamanda Acarlar Gölü‘de denebiliyor. Bölgenin etrafında 8 adet farklı köy bulunuyor. Bu köylerin atık suları zaman zaman göle karışabiliyor ve doğayı kirletebiliyor. Bu da bölgeni en büyük sorunları arasında yer alıyor. Aynı zamanda longozda su motorları ile gezmek de zaman zaman su içerisindeki kuşlara zarar verebilmektedirler. Yılın belli mevsimlerinde su kuşları kuluçkaya yattıklarından dolayı su motorları çok ciddi zararlara yol açabilmektedirler. Longozun etrafında yaklaşık olarak 600 metrelik bir yürüyüş yolu bulunuyor. Bu yolda sadece ağaçların ve çeşitli kuşların sesleri duyuluyor. Aynı zamanda öğlen saatlerinde burada yaşamlarını sürdüren ördekleri de beslemeniz mümkün oluyor.

Longoza girişler ücretsizdir. Aynı zamanda isteyen ziyaretçiler yanlarında kendi etlerini getirerek burada bulunan küçük ahşap restorandan bir mangal da kiralayabilirler. Daha sonrasında ise ufak iskelelerden birinde biraz oturabilir ve dinlenebilirsiniz. Longozda tekne turları da düzenleniyor. Şayet bu tekne turlarına katılmak isterseniz kişi başı 30 TL gibi bir ücret ödeniyor. Tur toplamda yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor.

İğneada Langoz Ormanları (İstanbul)

Longoz Ormanları, Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki İğneada’da bulunuyor. İğneada’ya 3 km uzaklıkta olan bu muhteşem ormana ulaşmak otobüsle mümkün, fakat önerimiz özel araç ile gitmeniz. Az sonra bahsedeceğimiz İğneada’ya yakın muhteşem rotaları rahatça keşfetmek için özel bir araca ihtiyacınız var. Eğer size ait bir aracınız yoksa araç kiralayabilirsiniz. Kırıkkale araç kiralama işlemi yerine, İstanbul günlük araç kiralama işlemini tamamladıktan sonra hedefe varana kadar sizi karşılayacak huzur dolu bölgelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Şimdi İstanbul’dan İğneada’ya, oradan da Longoz Ormanlarına nasıl gideceğimizi detaylıca inceleme zamanı. İstanbul’dan İğneada Longoz Ormanları yaklaşık 200 kilometre. Hiçbir yere uğramadığınız takdirde yaklaşık 3 buçuk – 4 saatlik bir yolculukla buraya varmanız mümkün. Tabii yaz aylarında Trakya’ya artan talebi düşünecek olursak bu süre biraz daha uzayabilir.

İğneada Longoz Ormanları yol tarifi için en çok kullanılan rota, Avrupa Otoyolu/O-3 ile ilerleyip E80’e bağlanmak. Bu güzergahta sizi sırasıyla Çerkezköy, Saray ve İğneada karşılayacak.

Avrupa Otoyolu’nu kullanarak İstanbul’dan çıkıyoruz. Avrupa Otoyolu’nda 75 kilometre ilerledikten sonra Avrupa Otoyolu Çerkezköy Bağlantısı çıkışına giriyoruz ve 1 kilometre kadar Avrupa Otoyolu Çerkezköy Bağlantısı yönünde devam ediyoruz. Çerkezköy – Saray yolundan devam ederek eski İstanbul – Kırıkkale yoluna bağlanıyoruz. D020 boyunca ilerleyip Vize – Kıyıköy yolu yönünde sağa dönüyoruz. Hedefe 30 kilometre kala tabelalar yardımıyla İğneada Longoz Ormanlarına “Merhaba” diyoruz!

Sultan Sazlığı Milli Parkı (Kayseri)

Sultan Sazlığı Milli Parkı, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kayseri iline bağlı Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır. 2002 – 2004 yılları arasında yapılan flora çalışmaları sonucunda alandaki doğal bitki türünün 428 olduğu ve bunlarından 48 tanesinin endemik olduğu tespit edilmiştir. Sultansazlığı’nda bu zamana kadar yapılan kuş sayım sonuçlarına göre maksimum 301 kuş türü sayılmıştır. Sultansazlığı’ndaki, kuş türü ve sayısı özellikle sulak alan ekosistemindeki su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak büyük değişiklik göstermektedir.

 

Karamık Bataklığı (Afyon)

Çay ilçesi sınırları içinde yer alan Karamık Gölü Dinar-Çay karayolu güzergahındadır. Yüzölçümü 40 km2, en derin noktası 3 m. Ve denizden yüksekliği de 1.001 m. dir.

Bataklıkta; saz ve kamış üretimiyle Sazan ve Turna balığı yetişmektedir. Bir zamanlar kerevit çıktığı halde bataklığın kirletilmesiyle nesli tükenmiş olup, çulluk, karabatak, yaban ördeği gibi kuş türleri bulunmaktadır.

Karamık Gölü, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.6.1993 gün ve 1669 sayılı kararınca 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. 1979 yılında “Dinar-Karakuyu Projesi” adı altında bir proje hazırlanmıştır.

Yorum yapın