Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Yoz Atmaca Hakkında Bilgiler

Yoz Atmaca Hakkında Bilgiler

Yoz Atmaca, Yoz Atmaca nedir, Yoz Atmaca hakkında bilgiler, Yoz Atmaca özellikler, Yoz Atmaca bakımı, Yoz Atmaca beslenmesi, Yoz Atmaca yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Yoz Atmaca hakkında bahsetmek gerekirse Yoz Atmaca, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Yoz Atmaca Nedir

Yoz atmaca, atmacagiller familyasından bayağı atmacadan biraz daha büyük bir atmaca türü. Genelde ormanlık alanlarda yaşar ve Türkiye’de gözlemlenebilir. Oldukça yetenekli bir avcıdır, daha çok irili ufaklı kuşları avlar.

Yoz Atmaca Hakkında Bilgiler

Yoz atmaca (Accipiter brevipes), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bayağı atmacadan biraz daha büyük bir atmaca türü. Genelde ormanlık alanlarda yaşar ve Türkiye’de gözlemlenebilir. Oldukça yetenekli bir avcıdır, daha çok irili ufaklı kuşları avlar. Boyutları itibarıyla şahinden daha küçük bir kuş olsa da tavşan avlama konusunda da oldukça başarılıdır. Kanat açıklığı bir metreden biraz daha büyüktür. Uzun kuyruğu, ağaç dalları arasında rahatça manevra yapabilmesini sağlar. Uçarken T şeklinde görülür.

Yoz Atmaca Özellikleri

Genelde yol kenarlarındaki direk ve ağaçlarda konulu haldeyken ve avlarına sürpriz dalışlar yaparken görülebilir. Ülkemizdeki üreyen nüfusunun 100 çiftten az olduğu söylenebilir. Avrupa’daki en büyük nüfusunu Yunanistan, Ukrayna ve Rusya barındırır. Bahar göçünde nisan ortasından Mayıs ortasına dek görülebilirlerken sonbahar göçü Ağustos sonu başlar Eylül ortasında tavan yapar. Özellikle İstanbul Boğazı’nda bu zaman aralığında yüksek sayılarda görülebilir.

Yoz Atmaca Yaşam Alanları

Ülkemizin her bölgesinde kaydedilmiş de olsa üreyen nüfusu çok seyrek dağılmıştır. Üreme bölgelerini düzenli olarak kullanmayabilir. Göç zamanı İstanbul ve Hatay’da yüksek sayılarda görülebilir, zira toplu halde göç eder. Geçeleyin göç edebilir. İç ve Doğu Anadolu’da, Trakya’da, Akdeniz’de ve Ege’de üremiştir, Karadeniz’de de muhtemelen ürer. Adriyatik’ten Orta Asya’ya kadar dağılır ülkemizse üreme haritasının en güney parçalarından birini oluşturur. Kışı Afrika’nın Sahraaltı bölgesinde geçirir.

Yoz Atmaca Beslenmesi

Akrabası atmaca ile aynı boydadır. Avları genelde aynıdır ATMACA gibi,Lakin yaptığım tespitlerde gurup halinde avlanmayı severler.Sürat hızı ve takipciliği ile atmacadan hiç bir farkı yoktur. Kuşlar,Sürengenler en çok sevdiği yiyeçeklerdir.

Yorum yapın