Anasayfa » EĞİTİM » Asetilen Gazı Nedir, Asetilen Gazı Nasıl Elde Edilir?

Asetilen Gazı Nedir, Asetilen Gazı Nasıl Elde Edilir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan havanın oksijenini azaltarak boğucu bir etki yaratabilecek bir gaz olan asetilen gazı nedir konusuna değinmek istiyoruz. Peki asetilen gazı nasıl elde edilir, asetilen gazı hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Asetilen Gazı Özellikleri Nelerdir?

Asetilen Gazı Nedir?

Asetilen renksiz zehirli olmayan fakat biraz narkotik bir gazdır. Saf durumda kokusuzdur ancak piyasadaki C2H2 sarımsak kokusuna benzeyen koku veren katkı zerrecikleri içerir. C2H2 yüksek basınç ve sıcaklıkta stabil değildir. 1,8 bardan itibaren patlama şeklinde çok büyük gaz hacimlerini bileşenlerine ayrılır. belirli konsantrasyonda hava ile patlayıcıdır. Havadan hafiftir ve yukarıya yükselir. bakır ve %70’ten yüksek bakır içeren alaşımlar ile reaksiyona girer. Bu durum gümüş ve alaşımları içinde geçerlidir.

Asetilen kalsiyum karpit ve suyun özel bir reaktör içinde reaksiyonundan veya ham petrolün ayrılması sırasında ortaya çıkan yan ürün olarak iki farklı şekilde üretilir. Asetilen, yaygın olarak, petrolün hammadde sıkıntısı ve üretim maliyetlerindeki yükseklik gibi nedenlerinden dolayı kalsiyum karpitin su ile reaksiyonundan elde edilmektedir.

Karpit deposundan alınan karpit ile su deposundan alınan su asetilen üretim reaktörüne verilir. Sızdırmaz bir reaksiyon kabı içerisinde kalsiyum karpit ile su birleştirilir. Reaksiyon çok hızlı gerçekleşir ve oluşan gaz hidrolik ana boru ile gaz tutucuya geçer ve orada depolanır.

Asetilen Gazı Özellikleri Nelerdir?

  • Normal şartlarda kokusuz bir gazdır. Ancak sanayi alanında, fark edilmesi için sarımsak kokusu ile kokulandırılmıştır.
  • -80 derece erime noktasına sahiptir.
  • -84 derecede süblimleşir. Yani katı halden gaz hale geçer.
  • Sıvı aseton içerisinde çözünme özelliğine sahiptir.
  • Aseton gazı özellikleri arasında, basınç altında patlaması ve yanıcı olması bulunur.
  • 26,04 gr/mol molekül ağırlığı bulunmaktadır.
  • -75 derecede yani 0,69 bar atmosfer basıncında kaynamaya başlar.
  • 62,5 bar mutlak kritik basıncıdır.
  • 36 derece kritik sıcaklığı bulunur.
  • Özgül ağırlığı 0,91’dir.
  • 1 atmosfer basıncında, 0 derece asetilen gazı yoğunluğu bulunur. 1,17 kg / m3 yoğunluğu bulunur.

Asetilen Gazı Nasıl Elde Edilir?

Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.ü

Asetilen Gazı Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

 

Yorum yapın