Anasayfa » Hamilelik ve Bebek » Bebeklerde Sarılık Kaç Gün Sürer

Bebeklerde Sarılık Kaç Gün Sürer

Bebeklerde sarılık kaç gün sürer ,

sarılık yeni doğan bebeklerde gelişen bir rahatsızlıktır. Yaşamın ilk 28 gününü kapsayan yeni doğan döneminde zamanında doğan bebeklerde % 60 oranında, erken doğan prematüre bebeklerde ise % 80 oranında görülür. Sarılığın bebeklerde ne kadar devam edeceği altta yatan nedene göre ve bebeğin bakımıyla ilgilidir.

Bebeklerde sarılık kaç gün sürer, bebeklerde sarılık nedir

Bebeklerin hepsinde ilk haftada görülen kanda bilirubin maddesinin birikimiyle oluşan fizyolojik sarılık genellikle 1-2 hafta içinde düzelme gösterir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen patolojik sarılıkta vücudun normal işleyişinde bozulma olduğundan, sarılık biraz daha uzun sürebilir. Bebeklerde oluşan sarılık karaciğeri etkileyen virüslerin neden olduğu sarılıktan farklıdır. Sadece vücuttan atılamayan ve kanda biriken bilirubin maddesi nedeniyle sarılık oluşmaktadır. Ancak yine de bebeklerin doktor takibi altında olması gerekir. Çünkü bilirubin seviyesinin çok yükselmesi durumunda, bebeğin beyin ve sinir sisteminde hasara neden olabilir.

Bebeklerde sarılık neden olur?

Bebeğin doğumuyla birlikte, anne karnında olan alyuvarları yıkılarak, yeni alyuvar üretimi gerçekleşir. Bebeklerdeki alyuvarların ömrü yetişkinlere göre daha kısa olur. Bu sırada bilirubin maddesi açığa çıkmaktadır. Bebeğin doğduğunda karaciğeri bu fazla miktardaki bilirubini işleyerek dışarı atamaz. Bunu yapabilmesi için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Bu süreçte bilirubin düzeyi belli bir oranın üzerine çıktığında, sarılık gelişmeye başlar.

Göz aklarından başlayan sarılık, başa, boyun, kol ve bacaklarla birlikte bütün vücuda yayılır. Sarılığın ayaklara ve ellere ulaşması halinde, bilirubin düzeyi fazla oranda artmış kabul edilir. Bilirubin maddesi normalde cilde rengini veren maddedir. Ancak fazla olduğunda, ciltte sarılık etkisi gösterir.

Fizyolojik sarılık ne kadar sürer?

Anne karnında plasenta aracılığıyla işlenen bilirubin maddesi, doğumla birlikte bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması nedeniyle kanda yükselmeye başlar. Bu bilirubin maddesinin yükselmesi fizyolojik sarılık olarak tanımlanır. Bebekte doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkar. Bu türdeki sarılık 3. ve 5. günlerle beraber düşmeye başlar. Bu tür sarılık genellikle kendiliğinden düzelme gösterir. 1-2 haftada sarılık düzeyi normale döner. Zamanından önce doğan bebeklerde ise 2-4 haftaya kadar uzayabilir.

Ancak yine de bebeklerin doktor kontrolünde tutulması gerekir. Bilirubin düzeyinin fazla miktarda yükselmesi halinde, tedavi edilmesi gerekir.

Anne sütü sarılığı ne kadar sürer?

Anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle ilk haftada ortaya çıkan bir sarılıktır. Bu bebeklerde beslenme yetersizliği olması ve az miktarda kalori almalarına bağlı olarak gelişen bir sarılıktır. Bebekler sağlıklı olmasına rağmen, ciltleri sarı görünmektedir. Bu tür sarılıklar bebelerde 12. haftaya kadar sürebilir. Bu süreçte genellikle anne sütünün kesilmesine gerek kalmaz. Fakat bazı bebeklerde bir kaç gün ara verilebilir. Bu tür sarılığın tam olarak neden olduğu bilinmemektedir.

Patolojik sarılık ne kadar sürer?

Bu tür sarılık bebeklerde ilk 24 saatte başlayan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken sorunlardır. Zamanından önce erken doğan bebeklerde 21 gün devam eden, normal zamanında doğmuş olan bebeklerde ise 14 günden daha fazla devam eder. Bebekte sarılıkla birlikte başka bir hastalıkta olabilir. Bu tür sarılık genellikle bebek ve anne arasındaki kan grubu uyuşmazlığından gelişir. RH uyuşmazlığından gelişen sarılık, anne negatif, bebek pozitif RH değeri taşıdığında gelişir. Bu tür sarılıklar ciddi sonuçlara neden olacağından, bebeklerin tedavisi aksatılmamalıdır.

İLGİLİ YAZILAR

Yorum yapın