Anasayfa » Genel » Flok Baskı Nedir, Flok Baskı Nasıl Yapılır?

Flok Baskı Nedir, Flok Baskı Nasıl Yapılır?

flok baskı, flok baskı nedir, flok baskı nasıl yapılır, flok baskı ne için kullanılır, flok baskının özellikleri, flok baskının kolaylıkları

 

Tekstil sektöründe sıkça kullanılan araçlardan biri olan flok baskı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Tekstil sektörünün vazgeçilmez araçlarından olan flok baskı nedir, tekstil sektörünün en önemli görevlerinden birini  üstlenen flok baskı nasıl yapılır ve flok baskının kolaylıkları hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.

Flok Baskı Nasıl Yapılır?

Flok Baskı Nedir?

Flok, belirli uzunlukta kesilmiş oldukça ufak doğal ya da sentetik liftir. Flok baskıda, flok tozları tutkal kaplı kumaş yüzeyine uygulanarak kadifemsi, tüylü bir efekt ve dekoratif bir görünüm elde edilir.

Floklama işleminin ilk adımı, istenen desene uygun şekilde tutkalın kumaşa uygulanmasıdır. Desene göre baskı yapılabileceği gibi daha çok dantellerde uyguladığımız üzere tüm yüzeye sıvama baskı da yapılabilir.

Bu işlemden sonra kumaş bant üzerindeyken makinenin elektrostatik alan oluşturan kısmından geçer. Bu aşamada, elektrostatik olarak yüklenmiş flok parçacıkları önceden tutkallanmış kumaş yüzeyine dik bir şekilde düşerek floklanmış yüzeyi oluşturur.

Flok Baskı Nasıl Yapılır?

Kumaş blanket üzerinde makineye verilir. Makinenin ön kısmında flok yapışkanı desenin aktarıldığı şablonlar ile kumaş yüzeyine aktarılır. Böylece flok yapışkanı sürülmüş olur. Daha sonra kumaş elektriksel alan bulunan bölmeye gelir. Burada elektriksel olarak yüklenen floklar kumaş üzerine tutunurlar. Floklifleri bir kutuptaki şarjı çeker ve yüksek bir hızla diğer kutupta olan tutkalın içine çekilir. Flok liflerinin iki kutuplu karakteristiğinden ötürü çekim gücü ile dikey olarak sıralanır. Kumaş üzerine direkt flok atarken bu elektrik alan iki elektrot ile oluşturulur.

Flok Baskı Nasıl Yapılır?

Bir tanesi yüksek voltajlı direkt gücüne bağlanır ve diğeri topraklanıp kumaşın altındaki metal tabakaya bağlanır. Elektrot, kesilmiş flok liflerini içeren kapta bulunur. Kaptaki elektrot şarj edildiği zaman kuvvet, flok liflerinin elektrot ve kumaş arasında gidip gelme hareketini yapmasını sağlar. Bir flok lifi basılmış bir tutkalla temas ettiği zaman dikey bir pozisyonda flok tutkalının içine gömülür. Tüm desene flok atıldıktan sonra tutkal kurutulur ve tutkala yapışmayan floktozları temizlenir. Genel olarak flok baskı 4 yöntemle yapılmaktadır.

Flok Baskının Kolaylıkları Nelerdir? 

Flok, hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir. Yüzeyde dekoratif görünüm, kadife doku, model çeşitliliğinin yanı sıra; sıcak soğuk yalıtımı, ses yalıtımı, tıkırtı önleyici ya da bir conta vazifesi görmesi amacıyla flok kaplama uygulaması tercih edilebilmektedir. Tekstilde emprime baskı çeşitliliği ve kabartma yapılmış yüzey elde edilmek amacı ile de kullanılır. Serigrafi ile yapıştırıcı uygulaması yapılabilen ürünlerde istenilen motif ve desenler flok kaplanmış olarak elde edilir. Tekstil baskıcıları tarafından ahtapot olarak adlandırılan otomatik baskı makinelerinde ipek kalıp üzerinden flok uygulaması yapılarak, çok renkli flok zeminleri elde edilebilir.

Flok Baskı Nasıl Yapılır?

Benzer yazılara buradan bulabilirsiniz;

Yorum yapın