Anasayfa » Genel » Suların Sertlik Derecesi Nasıl Anlaşılır, Sert Su Nedir?

Suların Sertlik Derecesi Nasıl Anlaşılır, Sert Su Nedir?

performans ödevleri, proje ödevleri, lise performans ödevleri, proje ödevleri, sert su, sert su nedir, suların sertlik derecesi, suların sertlik derecesi nasıl anlaşılır, sert su ile yumuşak su arasında olan farklar

Sevgili okurlar; sizlere ilköğretim, ortaöğretim ve liselerde öğrencilerin korkulu rüyalarından biri olan ödev, performans ödevi ve proje ödevleri hakkında yardımcı olmak istedik. Öğretmenlerimizin öğrencilerin ders işleyişini, derse katılımını ve başarı oranlarını arttırabilmek adına verdikleri bu ödev şekilleri hemen hemen bütün dersler için verilmektedir. Ödev hemen hemen her hafta verilmekteyken performans ve proje ödevleri ise dönem sonu veya belli aralıklarla öğrencilere verilmektedir. Peki bu ödevlerin konularından biri olan suların sertlik derecesi nasıl anlaşılır konusuna gelirsek, öğrencilerin kafalarında birden fazla soru işareti gelmektedir. Öğretmenler öğrencilere verdikleri sert su nedir nedir sorusunun yanı sıra suların sertlik derecesini de sormaktadır. İşte bizde sizlere bu konular hakkında yardımcı olmaya çalışacağız.

Sert Su ile Yumuşak Su Arasında Olan Farklar

Sert Su Nedir?

Sert suyun derecesinin insan sağlığına bilinen bir etkisi olmamasına rağmen sanayide su kullanılan cihazların bozulmasına sebep olduğu için sertliğinin belirlenmesi ve gerekirse giderilmesi önemlidir.

Suyun sertlik derecesini belirleyen şey içerdiği çok değerli katyon, yani +2 ya da daha fazla değerli iyon miktarıdır. Sertlik suyun içerdiği +2 değerli Ca ve Mg iyonlarının toplam derişiminin milimol/lt olarak ifade edilmesiyle belirtilir. Toplam derişimi 0,6 mmol/lt’den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt’den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.

Sert suyun kullanıldığı cihazlarda oluşan kireç tortuları yüzünden cihazlar bozulabilir. Bu sebeple sanayide kullanılan suyun sertliğinin giderilmesi önemlidir. Suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kaynağının kalsiyum bikarbonat ve magnezyum bikarbonat olduğu durumlarda, suyu kaynatarak kalsiyumun ve magnezyumun karbonat bileşikleri şekline çökelmesi sağlanabilir. Çökeltiler süzüldükten sonra geriye kalan su soğuduğu zaman sertliği giderilmiş olur. Bu yüzden bikarbonat içeren suların sertliği “geçici sertliktir”. Kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kaynağının sülfat bileşikleri olduğu durumlarda ise kaynama çökelti oluşumuyla sonuçlanmayacağı için suyun sertliği kaynatılarak giderilemez. Böyle suların sertliği “kalıcı sertlik” olarak adlandırılır. Yine de, yapılan adlandırmaya rağmen, bu suların sertliği başka kimyasal süreçlerle giderilebilir.

Sert Su ile Yumuşak Su Arasında Olan Farklar

Sert su, kalsiyum ve magnezyum gibi yüksek konsantrasyonda çözünmüş minerallere sahip olan sudur. Saf haliyle su, sert su minerallerini içermez ve doğal olarak su yumuşaktır. Fakat bu mineraller, suyun kireç taşı gibi kalsiyum ve magnezyum içeren kayalardan geçtiğinde toplanır.

Yumuşak su, daha yüksek bir sodyum içeriği ve küçük bir kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip olan sudur. Su arıtma cihazlarının sahip olduğu su yumuşatma sistemleri ile sert suyun içindeki kimyasallar engellenir ve yumuşak su elde edilir.

Çok değerlikli katyonların yüksek bir konsantrasyonu suyun sert olmasına yol açar. Kalsiyum ve magnezyum en yaygın kaynaklarıdır. Su genellikle aktığı yerden bunları toplar. Yağmur suyu ve arıtma suyu yani sağlıklı su yumuşaktır.

Sert Su ile Yumuşak Su Arasında Olan Farklar

Suyun Sertlik Derecesi Nasıl Anlaşılır?

Suların sertlik derecesini anlaşılmasının birçok yolu vardır. Bu yollardan en kolay olanı sabun solüsyonu adı verilen yöntemdir. Bu yöntemde; sertliği veren Ca ve Mg elementleri, sabundaki sodyum ve potasyumun yerine geçerek suda erimeyen bileşikler yapıyor.

Suyun sertlik derecesinin anlaşılması için sabun solüsyonu kullanarak suda devamlı bir köpük elde edilmeye çalışılıyor. Bu işlemde harcanan sabun solüsyonu miktarı genel sertlik hakkında bilgi vermektedir. Su kaynatıldıktan sonra yine aynı yöntemle kalıcı sertlik ölçülebiliyor.

Sert Su İçersek Ne Olur?

  • Sert su içmek genellikle tehlikeli değildir.
  • Bazı olumsuzluklara neden olabilir: Tadının hoş olmaması, su borularını olumsuz etkilemesi, saç ve cilt üzerindeki olumsuz etkileri vb.
  • Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre sert su içmek, bilhassa suyun sertliği magnezyum ve kalsiyumdan kaynaklanıyorsa faydalıdır.
  • Kardiyovasküler hastalıklar ve sert su arasındaki ilişki hakkında çok fazla araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, sert su tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini düşürdüğünü öne sürmüş olsalar da bu iddia kesin olarak kanıtlanmamıştır.
  • Tayvanlı bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmada, çeşitli kanser türlerinin suyun sertliği ve kalsiyum tüketimi ile negatif bir istatistiksel ilişkisi olduğu bulunmuştur.
  • Bazı çalışmalar ise sert sudaki kalsiyumun kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını göstermiştir.
  • Sert suyun diyabet, böbrek taşı, Alzheimer hastalığı, çocukluk dönemi atopik dermatit vb. sağlık koşulları ile ilgili potansiyelinin gözlem altına alındığı çalışmaları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın