Anasayfa » EĞİTİM » Besin Kirliliği Nedir, Besin Kirliliği Nasıl Olur?

Besin Kirliliği Nedir, Besin Kirliliği Nasıl Olur?

İBir su kirliliği biçimi olan besin kirliliği, aşırı besin girdisi ile kirlenmeye işaret eder. Genellikle azot veya fosfor içeren besin maddelerinin alg büyümesini teşvik ettiği yüzey sularının ötrofikasyonunun birincil nedeni olan besin kirliliği hakkında bilgi vereceğiz. Peki besin kirliliği nedir, besin kirliliği özellikleri nelerdir, besin kirliliği nasıl olur hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Besin Kirliliği Nasıl Olur?

Besin Kirliliği Nedir?

Yediğimiz besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerin etkikisiyle kirlenerek güvenilirliğini kaybetmekte ve sağlığımızı bozacak duruma gelmektedir.

Sağlıklı (güvenilir) besin, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak temiz ve bozulmamış besindir .Besin kirliliğine yol açan etmenler besinin güvenilirliğini tehdit etmekte ve böylece besinlerin sağlığımızı bozucu hale gelmesine neden olabilmektedir. Güvenilir besinin elde edilebilmesi için hasattan tüketime kadar geçen tüm aşamalarda besinin çeşitli kaynaklardan kirlenmesinin önlenmesi gerekir.

Besinler; bazı durumlarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak kirlenebilmekte ve sağlığımızı tehdit edici unsurlar haline gelebilmektedir. Besinlerin kirlenmesi 3 şekilde olur:

Fiziksel kirlenme; Fiziksel kirlenmeye besin olmayan yabancı maddeler, cam kırıkları, kımık, metak parçaları, saç, tırnak, sinek vb. neden olabilir.

Kimyasal Kirlenme; Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler, besinin içinde saklandığı ya da bekletildiği kaptan çözünme sonucu geçen metaller, tarım ilaçları, iyi durulanmayan kaplardan geçen deterjanlar, besin ambalajında kullanılan özellikle renkli plastikler gibi uygun olmayan malzemeleri önerilen miktarların üzerinde kullanılan gıda katkı maddeleridir.

Besin Kirliliği Nasıl Olur?

Besin kirliliğine yol açan ve besin güvenliğini bozan etmenler Kirlenmenin tanımı : Kirlenme istenmeyen her hangi bir şeyin besinlerde bulunmasıdır. Kirliliğin ortadan kaldırılmasından çok kirlenmeye neden olmamak yada bunu en aza indirmek gereklidir. Bu şekilde davranmaya özen gösterilirse kirlenme bir risk veya tehdit olmaktan çıkarılabilir. Kirlenme Türleri Ve Kaynakları : Kirlenmeden kaçınmak için kirli olduğunu bilmek gerekir.

Fiziksel kirlenme, yiyeceklere bilerek yada bilmeyerek besin olmayan yabancı maddelerin karışması ile oluşan kirlenme türleridir. Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel. Besinlere çeşitli kaynaklardan karışan yada bir amaçla dışarıdan eklenen bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kirlenmedir. Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler şunlardır: Metaller: Besine içinde saklandığı yada bekletildiği araç gereçten çözünme sonucu metaller karışabilir.

Besin Kirliliği Nasıl Olur?

Besin Kirliliğine Yol Açan Etmenler Nelerdir?

Kirlenme; kirlenme istenmeyen her hangi bir şeyin besinlerde bulunmasıdır.

Kirliliğin ortadan kaldırılmasından çok kirlenmeye neden olmamak yada bunu en aza indirmek gereklidir. Bu şekilde davranmaya özen gösterilirse kirlenme bir risk veya tehdit olmaktan çıkarılabilir.

Kirlenme Türleri Ve Kaynakları: Kirlenmeden kaçınmak için kirli olduğunu bilmek gerekir. Kirlenme 3 şekilde olmaktadır 1)Fiziksel kirlenme 2)Kimyasal kirlenme 3)Biyolojik kirlenme

1. Fiziksel kirlenme: Yiyeceklere bilerek yada bilmeyerek besin olmayan yabancı maddelerin karışması ile oluşan kirlenme türleridir. Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel

2. Kimyasal kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir. Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler şunlardır:

Metaller: Besine içinde saklandığı yada bekletildiği araç gereçten çözünme sonucu metaller karışabilir. Örneğin domates, limon gibi içinde asitli yiyecek bulunan yemek yada besinlerin bakır, alüminyum vb. metal kaplarda saklanması, kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi sonucu zehirli metaller besine geçebilir.

Tarım ilaçları: Tarım ürünlerinde verimin arttırılması için kullanılan tarım ilaçları bilinçsiz kullanıme yanlış uygulamalar nedeniyle besinleri kirletir. Bu nedenle özellikle sebze ve meyvelerin akan bol su altında çok iyi yıkanmaları gerekir.

Deterjanlar: Besinlere yanlışlıkla karışan önerilen dozların üzerinde kullanılan yada durulanmayan kaplardan geçen deterjanlar besinlerin sağlığa zararlı hale gelmesine neden olur.

Besin Kirliliği Nasıl Olur?

Performans/Proje Ödevleri;

Kramp Nedir, Kramp Nasıl Meydana Gelir?
Erozyon Nedir, Erozyon Nasıl Meydana Gelir?
Gürültü Kirliliği Nedir, Gürültü Kirliliği Hakkında Bilgiler
Radyoaktif Kirlilik Nedir, Radyoaktif Kirlilik Nasıl Oluşur?
Toprak Kirliliği Nedir, Toprak Kirliliği Nasıl Oluşur?

Yorum yapın