Anasayfa » EĞİTİM » Oksijenli Solunum Nedir, Oksijenli Solunum Örnekleri Nelerdir?

Oksijenli Solunum Nedir, Oksijenli Solunum Örnekleri Nelerdir?

Oksijenli solunum, aerobik solunum olarak da bilinir. Organik besinlerin Oksijen yoluyla ATP elde etme işi olan oksijenli solunum hakkında bilgi vereceğiz. Peki oksijenli solunum nedir, oksijenli solunum özellikleri nelerdir, oksijenli solunum hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Oksijenli Solunum Özellikleri Nelerdir?

Oksijenli Solunum Nedir?

Anaerobik solunum veya oksijensiz solunum oksijen yokluğunda, enerji üretmek için moleküllerin oksidasyonu (indirgenme) yoluyla enerji (ATP) üretilmesidir. Aerobik solunum (Oksijenli solunum) ile temel farkı, oksijen kullanılmamasıdır. Fermantasyon ile karıştırılmamalıdır. Anaerobik solunum yapan mikroorganizmalarda elektron taşıma zincirinin sonunda elektron alıcısı olarak oksijen yerine sülfat (SO4), nitrat (NO3) veya kükürt (S) kullanılır. Moleküler oksijenin elektron alma isteğine oranla bu maddelerin elektron alma isteği daha az olduğundan oksijeniz solunumda ortama verilen enerji de oksijenli solunumdan daha düşüktür.

Oksijenli Solunum Özellikleri Nelerdir?

  • Gerçek anlamda solunum, organik besinlerin hücre içinde yıkılarak enerji elde edilmesi olayıdır. Bu olaya hücresel solunum denilir.
  • Hücresel solunumun amacı enerji (ATP) üretmektir. Üretilen enerjinin bir kısmı ATP’nin yüksek enerjili bağlarında depo edilirken bir kısmı da ısı olarak ortama verilir. Ortama verilen bu ısı enerjisi vücut sıcaklığının düzenlenmesinde kullanılır.
  • Enerji verici organik besin monomerlerinin oksijen kullanılarak inorganik moleküllere (CO2, H2O veya bunlarla beraber NH3) kadar parçalanması ile açığa çıkan enerjiyle ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir.
  • Prokaryot canlıların sitoplazmalarında başlar hücre zarı kıvrımlarında (mezozom), ökaryot canlılarda ise yine sitoplazmada başlar mitokondride devam eder.

Oksijenli Solunum Özellikleri Nelerdir?

Oksijenli Solunum Faydaları Nelerdir?

  • Tüm vücudun, dokuların, organların oksijenlenmesini sağlar.
  • Vücudu canlandırır ve bağışıklığı artırır.
  • Beyne daha iyi oksijen ulaşması sağladığı için zihne canlılık verir.
  • Yaşlanma karşıtı ve cilt sağlığında olumlu etkileri vardır.
  • Toksin atılımını destekler.
  • Sinir sistemini rahatlatır.

Oksijenli Solunum Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Kramp Nedir, Kramp Nasıl Meydana Gelir?
Erozyon Nedir, Erozyon Nasıl Meydana Gelir?
Gürültü Kirliliği Nedir, Gürültü Kirliliği Hakkında Bilgiler
Radyoaktif Kirlilik Nedir, Radyoaktif Kirlilik Nasıl Oluşur?
Toprak Kirliliği Nedir, Toprak Kirliliği Nasıl Oluşur?

Yorum yapın