Anasayfa » EĞİTİM » Eşeysiz Üreme Nedir, Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Nedir, Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan tek bir organizmadan yalnızca bu organizmanın genlerini alarak yeni bir canlı üremesi olan eşeysiz üreme hakkında bilgi vereceğiz. Peki eşeysiz üreme nedir, eşeysiz üreme özellikleri nelerdir, eşeysiz üreme çeşitleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Nedir?

Eşeysiz üreme bir canlıdan döllenme oluşmadan canlı oluşmasıdır. Eşeysiz üreme sonucunda aynı canlı kalıtsal özelliklerle oluşur. Eşeysiz üreme de kalıtsal farklılar ortaya çıkmaz. Eşeysiz üremenin oluşmasında mitoz bölünme adı verilen bir oluşum gerçekleşir. Ana canlının tıpatıp kopyası olarak üreme oluşmaktadır.

Eşeysiz üreme ile çoğalmanın sonucunda tüm özellikler aynı şekilde devam eder ve birbirine tüm özellikleri geçirir. Eşeysiz üreme ile çoğalan canlıların ortamın koşullarına uyum özellikleri az olur. Eşeysiz üreme ile çoğalan canlılardan bakteriler ve paremesyumlar eşeyli üreme ile de çoğalabilirler. Eşeysiz üreme bölünme ile çoğalma olması nedeniyle hızlı bir şekilde gelişir.

Eşeysiz üreme olarak çoğalan canlılar; bakteriler, veprotistler ve arkealar tek hücreli olan organizmalardır. Ayrıca; bitkiler ve mantarlar da eşeysiz üreme ile çoğalırlar.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Tomurcuklanma ile üreme: Yaşayan varlıkların üzerinde bir çıkıntı şeklinin oluşmasıyla meydana gelen ana canlıyla neredeyse aynı bir döl oluşturması ile gerçekleşen üreme şeklidir. Hidralar, bira mayaları, mercanlar ve medüzlerde gördüğümüz üreme şeklidir bu üreme çeşidi. Oluşan bu neredeyse aynı canlı tomurcuklanma ayrı ayrı hale gelerek bir başına hayatta kalabilir ya da üzerinde olduğu canlı ile de hayatına devam edebilir. Gözyaşı bitkisi ve ciğer otları da yapraklarını kullanıp üreyerek tomurcukla üreme yapabilirler. Tomurcuklanmanın meydana gelmesinde aynı canlı üzerinde yaşam sürdürmesine verilen isim koloni halinde yaşamadır.

Bölünerek üreme: Tek hücreye sahip olan ökaryotik canlılar ile bakterilerde meydana gelen bölünme ile üreme ve mitoz ile yanına amitoz ile boyuna bölünme şeklinde gerçekleşen üremedir.

Sporla üreme: Tek hücreye sahip canlılardan olan mantarlar, plazmodiumlar ve çiçeği olmayan canlılar tüm bitkiler spor ile üreme yaparlar. Üremenin yaşanması bölünme ile olmaktadır. Sporogono diye isimlendirdiğimiz sporla üreme, eğrelti otları ve sıtma parazitlerinde her zaman karşılaşabileceğimiz sorunlarla sporla üreme görülür. Sporla üreme çeşidinde tek başına yaşanan bir evre bulunmaz.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Özellikleri Nelerdir?

  • Cinsel üreme, bir birey somatik yapılardan yeni organizmalar ürettiğinde ortaya çıkar. Yavrular, somatik mutasyonlara uğramış bölgeler hariç, genomun tüm yönleriyle genetik olarak ebeveyn ile aynıdır.
  • Somatik doku veya hücrelerden başlayarak yeni bireylerin üretimine atıfta bulunmak için farklı terimler kullanılır. Literatürde cinsel üreme, klonal üreme ile eş anlamlıdır.
  • Hayvanlar için, agametik üreme terimi (İngilizce’den agametik üreme) bitkilerde ise vejetatif üreme ifadesinin kullanılması yaygındır.
  • Çok sayıda organizma, cinsel üreme yoluyla yaşamları boyunca çoğalır. Gruba ve çevresel koşullara bağlı olarak, organizma yalnızca eşeysiz olarak çoğalabilir veya onu eşeyli üreme olaylarıyla değiştirebilir.

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın