Anasayfa » EĞİTİM » Ham Petrolün Ayrıştırılma Yolları ve İncelenmesi, Ham Petrol Nedir?

Ham Petrolün Ayrıştırılma Yolları ve İncelenmesi, Ham Petrol Nedir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı halde olan maddeden bahsedeceğiz yani ham petrol  konusuna değinmek istiyoruz. Peki ham petrolün ayrıştırılma yolları nedir, ham petrolün ayrıştırılma yolları, incelenmesi ve ham petrol hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Petrol Nasıl Oluşur?

Ham Petrol Nedir?

Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renklidirler. Yüksek graviteli petrolün rafinajından çoğunlukla benzin, gazyağı ve motorin gibi hafif ve beyaz ürünler; düşük graviteli petrolün rafinajından ise fuel-oil ve asfalt gibi ağır ve siyah ürünler elde edilir. Brent Petrol, Ham petrolün fiyatlandırılmasında petrolün kalitesini gösteren referanstır.

Petrol Nasıl Oluşur?

Metan, tek bir karbon atomunun etrafına bağlanmış dört hidrojen atomundan meydana gelir. Oktan ise sekiz karbondan oluşmaktadır ve on sekiz hidrojen atomuna sahiptir. Buna göre, metan ve oktan da sırasıyla CH4 ve C8H18 olarak gösterilebilir. 25 ° C oda sıcaklığında metan gaz halde iken, bu sıcaklıkta oktan sıvıdır. Bu iki molekülü farklı özelliklere sahip kılan esas olarak moleküler yapılar ve bağlandıkları atomlardır.

Dünyamızda metan ve oktan gibi birçok farklı hidrokarbon bileşiği bulunmaktadır. Petrol, bu hidrokarbon bileşiklerinin zengin bir karışımıdır. Parafinler, olefinler ve aromatik bileşikler, petrolü oluşturan ana hidrokarbon tipleridir. Hidrokarbonlara ek olarak, yağ azot, kükürt ve oksijen gibi bileşenler de içerir.

Petrolün Kullanım Alanları

Ham petrolün kullanım alanı sınırlıdır ancak petrol işlendikten sonra elde edilen ürünlerin değeri ve kullanım alanıda artmaktadır. Petrolün işlendiği yere rafineri denir. Ham petrol işlendikten sonra elde edilen ürünler önem sırasına göre; Benzin, Fuel Oil, Motorin, Lipit Petrol Gazı (LPG), Jet Yakıtı ve Asfalttır.

Günümüzde petrolün işlenmesiyle 80 bin’e yakın ürün elde edilmektedir. Ancak en çok kullanıldığı alanlar ulaşım ve enerjidir.

Petrol Nasıl Oluşur?

Ham Petrolün Ayrıştırılma Yolları Nedir?

Yerküre içerisinde organik materyalin başkalaşımı ile oluşmuş ve gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı haldeki hidrokarbonlara ham petrol adı verilir. Petrolün başındaki “ham” terimi bir hammadde olduğunu ve henüz işlenmediğini gösterir. Ham petrol, rafinerilerde bileşenlerine ayrıştırılarak (damıtılarak) günlük yaşantımızda kullandığımız pek çok ara madde ve akaryakıt ürünleri elde edilir.

İngilizcede petrol yerine kullanılan petroleum terimi köken olarak Grekçe’den (Yunanca’dan) türemiş olup, taş anlamına gelen “petra” kelimesi ile yağ anlamına gelen “oleo” kelimelerinin birleşimidir ve taşyağı anlamına gelir. Eski Grekler’den daha önce, Mezopotamya dillerinde naptu kelimesi taşyağı anlamında kullanılmıştır. Daha sonra bu kelime nafta olarak evrimleşmiş ve bugün pek çok dilin kelime haznesine ham petrol veya petrolden elde edilen gazyağı ve benzin türü hidrokarbon sıvıları belirtmek üzere girmiştir.

Petrol çok eski zamanlardan beri; ısıtma, bin şaat, izolasyon, tababette kullanılan bir yer altı sıvısı idi. Tarihte Babil Şehri’nin yakınlarında bitümlerin tuğla yapımında harç olarak kullanıldığını ve gene bu şehrin sokaklarının tabii asfalt ile döşenmiş olduğu tarihte görülmektedir. Bu maddelerin Bağdat ve Musul arasında Dicle Nehri kıyısında bulunan petrol sızıntılarından temin edildiği sanılmaktadır.15. Yüzyılda Ren Vadisi’nin Fransa tarafında bulunan petrollü kum taşlarının o devirlerdeki madencilik metotları ile işletildiği, buna benzer şekilde Polonya ve Rusya’da üretim yapıldığı, anlaşılmaktadır.

Petrol ve petrol gazlarının sızıntılar halinde yeryüzüne çıkması, yıldırım düşmesi gibi tabiat olayları ile kendiliğinden ateş alması ve asırlarca sönmeden devamlı yanması, bu ateşin kutsal sayılmasına sebep olmuştur. Bakü, Kerkük ve Güney İran’daki bol miktarda sızıntılar, bu bölgelerdeki insanların uzun süre bu ateşlere tapmalarına neden olmuştur.

Petrol Nasıl Oluşur?

Performans/Proje Ödevleri;

 

Yorum yapın