Anasayfa » EĞİTİM » Ökaryot Hücre Nedir, Ökaryot Hücre Yapısı Özellikleri Nelerdir?

Ökaryot Hücre Nedir, Ökaryot Hücre Yapısı Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan hücrelerinde bir çekirdek ve başka organeller içeren bir canlılar grubu olup bilimsel sınıflandırmada arkeler ve bakterilerle beraber tüm canlıları kapsayan üç ana gruptan biri olan ökaryot hücre hakkında bilgi vereceğiz. Peki ökaryot hücre nedir, ökaryot hücre özellikleri nelerdir, ökaryot hücre yapısı hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Ökaryot Hücre Yapısı Nedir?

Ökaryot Hücre Nedir?

Zarla çevrili olan gerçek hücrelere bugün ökaryot hücre olarak adlandırılmaktadır. Gerçek hücre denilince birçok kişinin kafasında soru işaretleri bulunabilmektedir. Aslında bu hücreler direkt ve doğrudan kendi çekirdeği ve organelleri olan hücreler olarak adlandırılması mümkün olmaktadır. Bu hücreler aynı zamanda çekirdeklerinde DNA ve RNA üretimi bulunmaktadır. Bu hücreler insan, hayvan ve bitkilerde bolca bulunmaktadır. Bu hücrelerin bir kısmı yararlı ve zararsız olabileceği gibi diğer birçoğu kısmı ise zararlı olmaktadır.

Ökaryot canlılar denince akla her zaman çok hücreli canlılar gelmektedir. Ancak protista alemindeki canlılar tek hücreli olmalarına rağmen ökaryot yapıdadır. Prokaryotların tamamının tek hücreli olduğu düşünülse de nadir olarak çok hücreli siyanobakteriler bulunmaktadır.

Ökaryot Hücre Yapısı Nedir?

Elektron mikroskobunun geliştirilmesiyle birlikte, biyologlar hücre içi yapıları inceleme fırsatı buldular. Bu araştırmalar sonunda canlılar aleminde iki temel hücre tipi olduğu ortaya çıktı; Prokaryotik ve Ökaryotik hücre. Yapısal olarak daha basit olan prokaryotik hücre yapısı sadece bakterilerde bulunur. Diğer bütün organizmalar yani protista, fungi (mantarlar), bitkiler ve hayvanlar, daha karmaşık olan ökaryotik hücre yapısına sahiptir.

Ökaryotlar (Latince: Eukaryota), hücrelerinde bir çekirdek ve başka organeller içeren bir canlılar grubudur. Bütün bitki ve hayvan hücreleri ökaryotik yapıdadır. Ökaryotik hücreler, prokaryotik hücrelere göre daha karmaşık ve daha büyük hücrelerdir. Zarla çevrili bir çekirdeğe sahip oldukları için kolayca ayırt edilebilir.

Ökaryot Hücre Yapısı Nedir?

Ökaryotik hücreler, hücre görevlerini yerine getirmek için zarla çevrili bir çok organele sahiptir. Organeller de farklı iç zarlara sahiptirler. Kalıtsal materyalleri çekirdek içerisinde kromatinler hâlinde bulunur.

Ökaryot Hücre Özellikleri Nelerdir?

● Ökaryot hücreler prokaryot hücrelere göre çok çok daha büyük hücreler olarak bilinmektedir.
● Ökaryot hücrelerde kendine ait ve zar ile çevrili olan gerçek bir çekirdeğe sahip olduğu bilinmektedir.
● Hücre çekirdeğinde proteinin meydana gelmesi için özel DNA bulunmaktadır.
● Mitokondri, endoplazmik retikulum, koful, lizozom, golgi gibi oldukça işleve sahip olan organ parçaları bulunmaktadır.
● İçinde bulundurduğu diğer yapıların da zarlarının olmadığı bilinmektedir.
● Genle olarak tüm canlılarda aynı organ yapıları olmaktadır fakat insanlardan farklı olarak hayvan ve mantarlarda da sentrozom organeli bulunur.

Ökaryot Hücre Yapısı Nedir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın