Anasayfa » EĞİTİM » Simya Nedir, Tarihteki Önemli Simyacılar ve Çalışmaları Nelerdir?

Simya Nedir, Tarihteki Önemli Simyacılar ve Çalışmaları Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terim olan simya hakkında bilgi vereceğiz. Peki simya nedir, önemli simyacılar kimlerdir  simya  hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Tarihteki Önemli Simyacılar Kimlerdir?

Simya Nedir?

Günümüzde modern kimya biliminin temelleri atılmadan önce varlığını sürdüren simya, maddeleri birbirine karıştırıp değiştirmeye çalışarak değerli madenlerin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Simya işi ile uğraşanlara simyacı denmiş olup ilk olarak Mezopotamya ve Eski Mısır’da görülmüştür.

Simyacıların bilim adamı oldukları görüşünün yanı sıra şarlatan ve kaçık olduklarına dair inanışlar da mevcuttur. Metallerin altın ve gümüşe çevrilmesi ile birlikte insan hayatının dönüştürülerek ölümsüzlük iksirinin elde edilmesi de amaçları arasındadır.

Deneme yanılma yolu ile çalışmalar yapılmakta ve çalışmaları teorik bir temele dayandırmak mümkün değildir. Bilgi birikimlerinin oluşmamış olması ile birlikte sistematik bilgiler de içermemektedir. Ölümden sonra doğuşa inanan Mısırlılar, simyanın doğuşuna ön ayak olmuşlardır.

Ateş, toprak, hava ve su yani dört element kullanılarak, saf ve katıksız altın elde edilmeye çalışılmıştır. Modern kimyanın doğmasında, hiç kuşkusuz simyanın büyük rolü vardır. Simyacıların doğaya ve doğadaki maddelere karşı bakışları çok farklı olmakla birlikte kendilerine özgü kuramları mevcuttur.

Tarihteki Önemli Simyacılar Kimlerdir?

Robert Boyle;

25 Ocak 1627 tarihinde dünyaya gelmiş, 1691 30 Aralık günü hayata gözlerini yummuştur. İrlandalı doğa filozofu, kimyager, fizikçi, kâşif ve bir bilimadamıydı”. En çok matematik ve fen alanında yaptığı çalışmalarla hatırlanmaktadır. Araştırmalarının ve de kişisel düşüncelerinin açık bir şekilde simyacılıkla bağlantısı olsa da, genellikle, ilk modern kimyager olarak görülür ve simyanın çöküşe geçmesine neden olan kişi olarak tanınır.

Paracelsus;

1493 yılında dünyaya gelmiş, dönemin en önemli simyaacılarından birisidir. Maceralı bir hayat yaşadıktan sonra 1541 yılında hayata gözlerini yuman Paracelsus, kariyerine önce doktor olarak başlamış, birçok maceradan sonra şifacılığı ile ün kazanmıştır. Doktor olmasına rağmen, simyanın tıptan ayrılamayacağını söylemiş ve doğa ve insan üzerine çalışmıştır. Macrocosmos ve microcosmos üzerine düşünce sistemini kuran Paracelsus, tuz, kükürt, cıva ile ruh, can, beden ilişkisini de savunmuştur.

Isaac Newton;

Isaac Newton, (Gregoryen takvimi için: d. 4 Ocak 1643 – ö. 31 Mart 1727)(Jülyen takvimi için: 25 Aralık 1642-20 Mart 1726), İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof. En büyük matematikçi ve bilim adamlarından biri olduğu düşünülür. Bilim devrimine ve heliyosentirizm’in gelişmesinde büyük katkıları olmuştur.

Tarihteki Önemli Simyacılar Kimlerdir?

Nicholas Flamel;

Nicolas Flamel (okunuşu:”nikola flamel”) , 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşı’nı bulduğu iddia edilir. Abraham adlı bir Yahudiden aldığı gizemli bir kitaptan bilgilerini elde ettiği söylenir. Harry Potter’dan ünlü manga/anime serisi fullmetal alchemist’e kadar pek çok eserde göndermeler yapılan Flamel’den Brown’un eserlerinde de “Sion Tarikatı’nın 8. Büyük Üstadı” olarak geçer.1410 yılında pariste ölmüştür.felsefe taşını yapan ilk kişidir.

Edgar Cayce;

1877’de Kentucky’de doğan, 1945’de Virginia Beach’de hayata gözlerini yuman Edgar Cayce hipnoz ile uyutularak trans halindeyken yaptığı ve kayda alınan “okumalar”la tanınmıştır. Transta iken yaptığı teşhislerde, kimi değişik vakaların tedavisi için gerekli ilaçların nerede bulunabileceğini tarif etmiş, ayrıca astroloji, reankarnasyon ve Atlantis ile ilgili kehanetlerde bulunmuştur.

Arnaldus de Villa Nova;

(~ 1235 Valencia–1313), Katalonyalı bir aileden geldiği düşünülen simyacı, gök bilimci ve fizikçidir. Bu bilim dallarının yanında kimya, tıp ve Arap felsefesi de okumuştur. Bir süre Aragon’da yaşadıktan sonra Paris’e gitti ve orada yaşamaya başladı. Savunduğu tezler nedeniyle kilisenin şiddetli baskısına maruz kaldıbunun diğer ve bulunduğu yerden kaçmak zorunda kaldı, Sicilya’ya sığındı. 1313 yılında Papa V. Clement’in durumunu duyması üzerine, Papa tarafından Avignon’a davet edildi. Ancak gidiş yolunda hastalanarak yaşamını yitirdi.

Simyanın Özellikleri Nelerdir?

  • Bir bilim dalı kabul edilmez.
  • Deneme – yanılma yolu ile çalışmalar yapar.
  • Teorik bir temele dayanmaz.
  • Sistematik bir bilgi birikimi oluşturmaz.
  • Simyacılar tıp, felsefe, astroloji, kimya, din gibi birçok konularda çalışmalar da yapmışlardır.
  • Dokunduğu değersiz madenleri altına çeviren felsefe taşını keşfetmek.
  • İçildiğinde ölümsüzlüğü kazandıran iksiri bulmaktır.

Tarihteki Önemli Simyacılar Kimlerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın