Anasayfa » EĞİTİM » Sinir Gazı Nedir, Sinir Gazı Etkileri Nelerdir?

Sinir Gazı Nedir, Sinir Gazı Etkileri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara zarar vererek vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep olan kimyasal madde olan sinir gazı hakkında bilgi vereceğiz. Peki sinir gazı nedir, sinir gazı etkileri nelerdir, sinir gazı hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Sinir Gazı Özellikleri Nelerdir?

Sinir Gazı Nedir?

Sinir Gazı, çeşitli yollarla insan vücuduna zerk etmesinin ardından sinir hücrelerine zarar vererek istemsiz kasılma ve ölüme sebep olabilmektedir. Kimyasal silah olarak kullanılan Sinir Gazı, Sarin, Tabun ve Soman olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Sinir Gazı’nın etkileme şiddeti maddenin cinsine, vücuda giriş şekline, miktarına, etkilenme süresine ve kişinin bünyesine göre değişik olur. Solunum sistemi yoluyla alınan doz, maddenin havadaki miktarına ve kişinin kimyasal sahada kalma süresine bağlıdır.

Sinir Gazı Özellikleri Nelerdir?

Organofosfor esterleridir. Normalsıcaklık ve basınçta sıvı şeklinde, bunların dışında buhar halindedir. Kaynama noktaları yüksektir. Sıvı ajanlar renksiz, açık sarı, saf olmadıklarında koyu kahve rengindedirler, hafif yağlıboya kokusundadırlar, ancak tam fark edilemezler. Suda az, yağda çok çözünürler, klorlu bileşikler ve kuvvetli alkali solüsyonlarda hızla inaktive olurlar.

Sinir Gazı Etkileri Nelerdir?

Sinir gazları olarak isimlendirilen kimyasal silahlar güçlü antikolinesteraz etkileri olan kimyasal ajanlardır. Başlıca üç gruptan oluşurlar. Quaterner amonyum alkolleri, karba­matlar ve organofosfatlar. Quaterner amonyum alkolleri daha çok dezenfektan olarak kullanılan maddelerdir. Karbamatlar ise evlerde insektisidlerin içinde kullanılan kimyasallardır. İnsektisidlerin içinde organofosfatlar da bulunabilir ve bu ajanlar kimyasal silah üretiminde kullanılabilirler.

Kısaca bazı kodlar ile tanımlanırlar ki bunu daha önceki yazımda da belirtmiştim. Bu organofosfatların G serisi silah amaçlı olarak kullanılan maddeleri içerir. Tabun (GA), sarin (GB), soman (GD) ve siklosarin (GF). Bu ilk G serisinden 20 yıl sonra üretilen sinir gazları ise V serisini oluşturur. Bu seride kısaca VE, VG, VM ve VX olarak anılan kimyasal ajanlar vardır. Bu seri G serisine göre hem daha güçlü hem de daha kalıcıdır. Yani dekontaminasyonu daha zor ajanlardır.

Sinir Gazı Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın